Lääkeyhtiöt jo ylikuumentuneita

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Lääkkeet koukuttavat nyt turvaa janoavia sijoittajia 

Korona, joka monella tavalla rinnastuu finanssikriisiin, on osoittautunut eräin osin hyvin erilaiseksi. Finanssikriisissä kaikki osakkeet päätyivät laskumarkkinaan romahduksen iskettyä. Nyt kurssikehitysten vaihtelu yhtiöstä toiseen on ollut hyvin arvaamatonta.

Lääkeyhtiöt ovat hyvä esimerkki. Niiden pärjääminen epidemiassa ei yllätä, mutta aiemmissa kriiseissä vaikkapa alansa suurin Johnson & Johnson liikkui siinä kuin muutkin. Laskumarkkina alkoi ja päättyi indeksien kanssa pääpiirteissään yhtä jalkaa, vaikka suurempia heittoja yhtiön taloudessa ei ollut.

Todella hyvin JNJ on pärjännyt tässäkin kriisissä. Se kuuluu harvalukuiseen joukkoon, joka on nostanut ykköskvartaalilla liikevaihtoa, tulosta ja osinkoakin. 

Maaliskuun volamyrskyssä se sukelsi kuten kaikki muutkin, joten markkinoiden hinnoittelu petti pahan kerran orgastisessa hermoilussa. Se on tavallista paniikeissa.

Mutta sen jälkeinen hurja ralli edustaa täydellistä historiallista poikkeamaa. Alennusmyynti haihtui vastoin perinnettä muutamassa viikossa – ainakin toistaiseksi. 

Koronahuhutkin nostavat

Laskumarkkinat kestävät yleensä ainakin puoli vuotta sisältäen muutamia reippaita nousuja ja laskuja ennen lopullista taitetta ylös. Tämä kriisi on kohdellut osakkeita ällistyttävän vaihtelevasti - muitakin kuin lääkeyhtiöitä, mutta ne pistävät erityisesti silmään.

SP500 Health Care -indeksi on lähellä huippuaan. Sektori on toki varsin suhdannevapaa, mutta poikkeuksellista se silti on vain muutama viikko parinkymmenen prosentin romahduksen jälkeen.

Kohtuuhintaisiakin yhtiöitä alalta yhä löytyy, jo kohtalaisen varmalla ja hyvin kehittyvällä osingolla mitattuna. Mutta osa on jo karannut hintaviksi - kuten monet muutkin suhdannevapaat yhtiöt sijoittajien hakiessa turvaa.

Lääkeyhtiöitä nostavat myös huhut koronalääkkeestä. Joku tai jotkuthan sen tuovat markkinoille, mutta ruusuisten odotusten perässä ravaaminen on hyvä tapa päästä rahoistaan.

Teknokupla oli siitä muistutus. Ei tässä toki samasta asiasta ole kyse laajasti ottaen, mutta joidenkin tappiollisten toivotaan-toivotaan-tulokkaiden kohdalla kyllä.

Orion taas hypen kohde

Arkisemmatkin lääkeyhtiöt ovat taas hypen kohteena. Kotimainen Orion innostaa sijoittajia tällaisena aikana ylettömyyksiin, nyt paniikin hellitettyä. Hyvä yhtiöhän se on, mutta hinnoittelu heittelee hullun lailla.

Mikään kasvuyhtiöhän Orion ei ole, vaan vakaa osinkokone. Ykköskvartaalin lääkkeiden hamstrauksen kasvupiikki sulaa äkkiä kuten Orionin aiemmatkin sijoittajie kiihottaneet kasvupyräykset.

Osinkotuotolla ja sen kehityksellä mitattuna Orion on taas kallis niin omaan historiaansa kuin paremmin kehittyviin vaihtoehtoihin verrattuna. Sitä ylihintaan ostaneet ovat kiroilleet aina ennenkin. 

Näissä hinnoissahan se pyöri jo 2015 lääkesektorin tuolloisen buumin huipulla. Saati 2017 kesällä euforian kiskottua osakkeen naurettavaan 60 euroon.

Turvallisuutta tarjolla monella sektorilla

Orion kuten monet lääkeyhtiöt halventuvat ostohuuman hellittäessä, kun vaihtoehdot alkavat houkuttaa riskiottohalujen palatessa. Hyvä niin, sitten taas kelpaa ostaa. Hintaviin osakkeisiin ei kannata koskaan sotkeutua.

Turvallisuudesta ei kannata maksaa mitä tahansa, vaikka turvallisuus sijoittamisessa ensiarvoisen tärkeää onkin. Se korostuu toki tällaisina aikoina.

Mutta turvallisuutta löytyy muualtakin kuin vain yksittäiseltä sektorilta. Hinnoittelua ei parane unohtaa sitä hakiessaan.

Kohtuuhintaisia tai halpoja osakkeita on tarjolla lähes kaikissa oloissa, saati nyt - ja varsinkin seuraavan laskevan trendin iskiessä kesän koittaessa.

Hyvää viikonloppua! 

Vaihtoehtoja riittää:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

JNJ ja NVO.

En myy.

Comment: 

Tuo ei ollut kehotus myymiseksi, mutta ostamistakaan ei kannata kiirehtiä. JNJ on loistopulju, Pörssihaukan alkuperäisiä suosituksia.

Heikki 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.