Kuvio koroista ja inflaatiosta kätkee korkosijoittajan perustietouden

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Oheinen Suomen Pankin tuottama korkosijoittajan peruskuvio antaa perustietoa korkosijoittajalle:

  • Lainojen keskikorko on noin 1...4% talletuksia korkeampi. Tämä on se nimellinen tuotto, jonka pankit saavat. 
  • Korkosijoittaja kärsii inflaatiosta täysimääräisesti. Korkosijoitukset menttävät arvoaan olivat ne sitten yrityslainoja tai muita korkosijoituksia.
  • Inflaatiojakson jälkeen on yleensä noin 10 vuoden periodi, jolloin korkosijoittajat saavat hyvityksen. Korko ja myös korkokate (lainakorkojen ja talletuskorkojen välinen ero) pysyvät hyvinä.

Korkosijoittajan kannalta olisi hyvä tietää miten inflaatio kehittyy. Inflaatio kun voi syödä korkosijoittajan leivän vuosikymmeniksi. Poliittiset tekijät, lähinnä sodat, ovat olleet tässä suhteessa kaikkein määrävimpiä tekijöitä. Ensimmäinen ja toinen maailmansota ja Korean sota kiihdyttivät kaikki inflaatiota. 1970 luvun inflaatio onkin jo monimutkaisemmin selitettävä ilmiö, johon kietoutuu laajamitainen, silloin suosituksi tullut velkaelvytys, joka lisäsi rahan määrää yhteiskunnassa.

Inflaation veroinen asia korkosijoittajan kannalta on korkotaso. Korot ovat nyt historiallisen alhaalla. Suomen historia ei tunne toista vastaavaa jaksoa. Tulevaisuuden arvioiminen on tässä tilanteessa vaikeaa. Japanin historia tuntee vastaavan vuonna 1990 alkaneen jakson, mutta esimerkki ei ole rohkaiseva. Näivettyvä Japanilainen yhteiskunta on jäänyt tuskailemaan nollakasvun, nollkorkojen ja nollainflaation kanssa. Ulospääsyä ei ole löytynyt eikä korkosijoittaja ole hänkään löytänyt muuta ratkaisua kuin paon Japanista muille sijoitusfoorumeille.

Korkokate on tällä hetkellä Suomessa prosentin luokkaa ja inflaatio pientä. Tässä suhteessa historia toistaa itseään. Korkokate oli ohut myös ennen ensimmäistä maailmansotaa ja myös inflaatio oli silloin vähäistä. Jossain mielessä 1930 luvun loppupuoli muistutti niinikään nykyhetkeä. Mutta tämän perusteella ei voi vetää johtopäätöksiä. Niin monet asiat ovat nyt erilaisia kuin 100 vuotta sitten.

Olemme eräässä suhteessa ainutlaatuisessa tilanteessa. Olemme paljolti siirtyneet julkistaloudelliseen yhteiskuntaan. Yksityisellä ihmisellä ei ole suuria mahdollisuuksia pyristellä elämässään paremaan (eikä huonompaan). Yrittämiseen ja eteenpäin menemiseen tarvitaisiin rahaa. Mutta ei ole insentiivejä yrittää eikä halua maksaa rahasta hintaa. Eivätkä korot nouse. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.