Kuukausisäästämiselle vaihtoehto

Käyttäjän Pauli Moilanen kuva

Tasasummalla kuukausisäästämistä (Dollar Cost Averaging, DCA) kehutaan yleisesti siitä, että mataliin kursseihin saa ostettua enemmän tavaraa ja kalliisiin hintoihin vähemmän. Tasasummasäästäminen vaatii kuitenkin kriittistäkin tarkastelua.

Paras asia kuukausisäästämisessä yksilön kannalta on se, että oma kulurakenne on helppo ennakoida. Palkkapäivänä mieluiten automaattinen tilisiirto arvo-osuustilille pitää homman yksinkertaisena. Vielä jos ymmärtää sijoittaa roponsa mahdollisimman pienten kustannusten indeksirahastoihin, on tulos varmuudella parempi kuin keskimääräiseen aktiiviseen rahastoon sijoittavan henkilön tuotto. Käytännössä indeksille jää jälkeen hieman, mutta ei merkittävästi.

Ensimmäinen ongelma kuukausisäästämisessä muodostuu siitä, että markkinapaniikit kestävät tyypillisesti huomattavan paljon lyhyemmän aikaa kuin nousumarkkinat. Otetaan esimerkiksi vaikka viime marras-joulukuu: Paniikki oli päällä pari kuukautta ja osakkeita sai keskimääräistä halvemmalla vain kahtena kuukautena kahdestatoista.

Toinen ongelma liittyy ihmisen psyykeeseen: tasasäästämisessä ei ole sisään leivottuna minkäänlaista tavoitetta pois lukien ehkä vuosikymmenten päähän sijoittuvat ajatukset nyt hyvin trendikkäästä taloudellisesta riippumattomuudesta. Näin häilyvä tavoite ei vain sovellu ihmiselle ja tilalle tulee ties mitä tyypillisesti kulutukseen liittyviä menoeriä.

Minulle itselleni sopivin lääke noihin ongelmiin on Value Averaging -menetelmä, jossa osakesalkulle luodaan tavoitearvo etukäteen. Kun markkinoilla menee hyvin, joutuu osakkeita myymään ja kun ollaan pohjalla, joutuu tekemään ostoksia. Tässä sijoitustyylissä markkinoille toivotaan mahdollisimman suurta volatiliteettiä.

Omassa salkussani viime vuonna ostoksille piti rynnätä parissa eri tapauksessa. Ensimmäinen kerta liittyi Brasilia etf:n (Xtrackers MSCI Bazil UCITS ETF 1C (DBX6)), joka kyykkäsi kesällä koko maassa olleen yleislakon takia. Ostoksille piti mennä, vaikka se pahaa tekikin. Nyt puolisen vuotta myöhemmin lainalla rahoitettu ostos ei tunnu enää niin pahalta. Tein ostoja kahdessa vaiheessa kursseihin 32,7 ja 30,6. Nyt kurssit heiluvat hieman 45 päällä ja Value Averaging -menetelmässä luotu tavoitearvo on ylitetty reippaasti. Tähän liittyen systeemi pakottaa minut myymään osuuksiani. Ko. arvopaperin osalta aletaankin kohta olla tilanteessa, jossa minulla ei ole enää sijoitettua pääomaa ko. etf:ssä, vaikka se salkussani kohtuu suurella painolla onkin (n. 20 %).

Toinen tapaus liittyy marras-joulukuun paniikkitunnelmiin. Jouduin laittamaan osakkeisiin itselleni suuren summan rahaa, osaksi velalla, koska vuodenvaihteessa olin selvästi jäljessä tavoitearvoani. Jälleen tuntui pahalta, mutta juuri nyt ei niinkään: Osakesalkkuni on tullut ylös noista hetkistä 13,7 %:a.

Vuodessa minulla on kolme hetkeä, jolloin tasapainotan salkkuni orjallisesti: vuodenvaihde, toukokuun alku ja syyskuun alku. Hetkiä ei ole tämän enempää siksi, että en halua kaupankäyntikustannusteni nousevan liian korkeiksi. Olen myös suonut itselleni tehdä kauppaa yksittäisillä osakkeilla, vaikka – rehellisyyden nimissä -en tässä hommassa kovin hyvin ole pärjännytkään.

Joka tapauksessa volatiileille markkinoille sijoittaminen edellä mainitulla tyylillä on erittäin tuottoisaa, joskin ajoittain epämiellyttävää. Uskallan suositella tyyliä kaikille muutamalla varosanalla höystettynä:

Value Averaging -menetelmä ei sovellu sellaisenaan yksittäisille osakkeille konkurssiriskin vuoksi.

Kehittyville markkinoille sijoittaessa täytyy ottaa huomioon mahdollisuus sosialistiseen vallankumoukseen, eli pörssin sulkeutumiseen. Siksi yksittäiseen maahan ei pidä laittaa kaikkia rahojaan, eli muista hajauttaa.

Varmista, että summat ovat sellaisia, että pystyt tasapainotustilanteissa tasapainottamaan salkkusi tavoitearvoon. Tämä tarkoittaa sitä, että joka hetki osakkeissa ei voi olla all in -tilanteessa. Lisäksi tavoitekorko kannattaa pitää maltillisena, max 8 %:ssa. Näin pääset välillä myymään osakkeitasi, eli teet rahaa. Sillä siitä kai osakeleikissä pohjimmiltaan on kyse.

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.