Kunta-alalla vallinnut markkinatalous päättyi 50v sitten

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomessa vallitsi vielä 1960 luvulla kuntien ja kuntalaisten itsemääräämisoikeus koskien kuntien palveluita ja kuntatyöntekijöiden palkkatasoa. Kunnat saattoivat yritysten tavoin kilpailla keskenään.

1960-luvun loppupuolella päädyttiin siihen, että hyvinvointipalvelujen oli oltava yhtäläisesti kaikkien saatavilla. Kuntien ja kuntalaisten itsemääräämisoikeus koskien palkkoja ja palveluja oli murrettava. Suomesta oli tehtävä tasa-arvoinen ja yhtenäinen.

Kuntien ja kuntainliittojen palveluksessa olevien palvelussuhteen ehdot olivat hajanaisia, ja alan viemiseksi työmarkkinoiden keskussuunnittelujestelmään tarvittiin oma työnantajaorganisaatio. Kunnallinen virkaehtosopimuslaki ja laki kunnallisista työehtosopimuksista tulivat voimaan 1.12.1970. Samana päivänä aloitti toimintansa myös KT:n edeltäjä Kunnallinen sopimusvaltuuskunta. 

Tänä päivänä, Kuntatyönantajien viettäessä 50 v juhlaansa, kunnat ja kuntayhtymät muodostavat hyvinvointiyhteiskunnan perustan ja työllistävät lähes joka viidennen palkansaajan.

Kuntatyönantajat ovat ylpeitä saavutuksistaan seuraavin sanoin (suoraa lainaa KT:lta):

Kunta-ala on osoittanut uudistumiskykynsä 50 vuodessa

Aluksi KT:n tehtävien pääpaino oli palvelussuhteen ehtojen yhtenäistämisessä. 1970–80-luvuilla toteutettiin mittavia sosiaalipoliittisia uudistuksia ja hyvinvointiyhteiskuntaa rakennettiin määrätietoisesti.

Kuntien ja kuntayhtymien tehtävät lisääntyivät ja monipuolistuivat ja henkilöstömäärä kasvoi nopeasti. 1980-luvulla vaatimukset lisätä kuntien omaa päätösvaltaa palkkausasioissa kasvoivat ja järjestelmää haluttiin kehittää joustavammiksi. Myös KT:ta koskevaa lakia uudistettiin 1987 ja organisaatiouudistuksessa nimi muuttui Kunnalliseksi työmarkkinalaitokseksi. 

1990-luvun lama uhkasi koko suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, mutta ennen näkemättömän vaikeassa tilanteessa kunnallinen sopimusjärjestelmä osoitti voimansa. Pääsopimuksen uusiminen vuonna 1993 antoi kunnille ja kuntayhtymille laajat oikeudet sopia työmarkkina-asioista myös paikallisesti. Työmarkkinaosapuolten yhteisin ponnisteluin ja joustavaa sopimusjärjestelmää hyväksi käyttäen talous saatiin tasapainotettua. 

KT-lakia muutettiin jälleen 1993, jolloin KT tuli osaksi Suomen Kuntaliittoa. 2000-luvun alussa KT pääsi mukaan keskeisiin työmarkkinakeskusjärjestöjen tupo-neuvotteluihin ja kolmikantavaikuttamiseen. Eläke-edunvalvonnan pöytiin saatiin edustus sitkeällä työllä vuonna 2014.  KT on ollut tiiviisti mukana valmistelemassa sote-uudistusta.  Keskitetyistä neuvotteluista on tarvittaessa ketterästi siirrytty liittokohtaisiin työmarkkinaneuvotteluihin.

– Tavoitteena on ollut ja on yhä vaikuttaa kaikissa niissä neuvottelupöydissä, joissa tehdään kuntatyönantajia koskevia päätöksiä, summaa työmarkkinajohtaja Markku Jalonen KT:n edunvalvonnan historiaa.

– Siinä on myös onnistuttu ja KT voikin olla kohtuullisen ylpeä saavutuksistaan.

KT valmiina uusiin tehtäviin

Sekä kunta-alan että KT:n tehtäväkentät ovat vuosien mittaan laajentuneet ja muuttuneet vaativammiksi. Kunnat ja kuntayhtymät ovat ratkaisevassa roolissa myös Suomen tulevaisuuden rakentamisessa.

KT:n asema muuttuu merkittävästi, jos hallituksen sote-uudistus toteutuu. Lakiesitys kuntien ja hyvinvointialueiden työnantajaedunvalvonnasta merkitsee sitä, että KT:sta tulee kuntien ja kuntayhtymien lisäksi hyvinvointialueiden valtakunnallinen työnantajaorganisaatio.

Lakiesitys mahdollistaa myös sen, että kuntien ja hyvinvointialueiden määräysvallassa olevat osakeyhtiöt ja säätiöt voivat liittyä uuden KT:n jäseneksi. KT on valmis tarttumaan näihin uusiin tehtäviin.

KT:n oli tarkoitus juhlistaa 50-vuotista taivaltaan yhdessä kuntatyönantajien sekä muiden yhteistyökumppaneidensa kanssa yhteisissä kohtaamisissa vuoden 2020 aikana. Korona muutti suunnitelmia, kun tapaamiset peruuntuivat. Kunta-ala on osoittanut koronaepidemiassakin toiminta- ja uudistumiskykynsä sekä palveluidensa toimivuuden.

Kunnallisen keskitetyn työnantajaedunvalvonnan ja KT:n merkkipäivän juhlinnassa on kyse kunnista ja kuntayhtymistä, sillä KT on olemassa kuntatyönantajia varten.  

– Kiitämme kuntatyönantajia ja muita yhteistyökumppaneitamme kuluneista 50 vuodesta ja odotamme yhteistyön jatkumista tulevina vuosina, toivoo KT valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen KT:n puolesta.

 

Kuvan lähde:  wikipedia / Suomen Kunnanvaakunat

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Markkinatalouden korvaamisesta keskussuunnittelulla oli hyötyä, saavutettiin tasa-arvoa. Mutta siitä oli myös harmia, tasa arvon kirous.  Otetaan esimerkiksi Tuupovaaran kunta: 

- Kunnan mahdollisuudet työllistää kunnan ihmisiä pienenivät kun oli pakko noudattaa sopimuspalkkoja. Monet kuntalaiset olisivat tulleet miellään töihin pienemmälläkin palkalla, mutta ei voinut. Palkat oli mitoitettu korkeiksi eikä kunnalla riittänyt rahaa palkata paljoa väkeä. Työttömät lampsivat isoihin kaupunkeihin töihin ja Tuupovaara näivettyi. 

- Kunta yritti veroäyriä nostamalla saada rahaa edes välttämättömien henkilöiden palkkaamiseen. Mutta sekään ei auttanut. Kynnelle kykenevät kuntalaiset lampsivat pois kunnasta, jonka veräyri oli korkea.

Tasa-arvon kiro oli maaseudun näivettyminen.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.