Kunnon korjausliike iski pörsseihin

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kirjoitin Piksuun sekä sijoittajasivustolleni Pörssihaukkaan toukokuun alussa Helsingin pörssissä tuolloin jo kolmisen viikkoa kestäneen indeksitason pudotuksen yhä jatkuvan, vaikka sitä oli kertynyt jo useita prosentteja huhtikuun alun piikistä. Pari viikkoa sen jälkeen pudotusta oli tullut jo viisi prosenttia lisää. Alkukevään euforiasta ei ollut enää hajuakaan.

Sama trendi on ollut päällä muissakin pörsseissä, joskin mittakaava on vaihdellut. Tämä kuuluu normaaliin markkinoiden luonteeseen.

Pudotus taittui viikko sitten, joten oliko sukellus jo tässä? Ei se teknisen analyysini mukaan ole vieläkään päättynyt, vaan vetää happea. 

Indeksien liikkeet ovat olleet jälleen ajallisesti melko yhtäläisiä, mutta niiden syvyys vaihtelee suuntaan ja toiseen. Kun Helsingin pörssi oli vielä viime vuonna lähinnä joidenkin suurten yhtiöiden ansiosta Euroopan ykkösiä kurssikehitykseltään, on se nyt vajonnut pahnanpohjimmaisiin aika samojen suhdanneherkkien yhtiöiden vuoksi.

Suomalaissijoittajien ikirakas Nokia on sukeltanut yli 20 prosenttia helmikuun alun huipustaan. Eikä se ole ohi. Pörssihaukka on seurannut Nokiaa sivuston ensimmäisistä päivistä asti teknisen analyysin havaintokappaleena, ja ohjeistus on ollut koko ajan: älä koske edes pelimielessä. Ohjeistus ei muutu ainakaan vähään aikaan, jos koskaan.

Mainitsin toukokuun alussa erityisesti Metsä Boardin, joka sai tuolloin jo myönteisiä arvioita hintansa takia. Totesin ykskantaan osakkeen tulevan yhä alemmas. Se on sukeltanut kyseisen jutun jälkeen kymmenen prosenttia. Eikä pohja ole vieläkään vastassa, kuten ei Nokialla - eikä indekseillä.

Arvioin jo viime vuoden puolella, että saisimme kunnon dropin kevääksi. Keväällähän pudotus ainakin alkoi, huhtikuun alussa, mutta päätepiste on valumassa kesän puolelle.

Moinen virhe ei minua hävetä. Ennusteiden tekeminen ei ole markkina-analyyseissa oleellista, vaan markkinatilanteiden reaaliaikainen arviointi. Pörssihaukka avattiin maaliskuun alussa, ja ensimmäiset ostosuositukset sinne tulivat vasta muutama viikko sitten. Ja niitäkin on tehty tarkkaan rajatuille osakkeille.

Pörssihaukassa on sinänsä ostokelpoisiksi määriteltyjä suositusosakkeita kymmeniä, mutta useimpien ajoitussuositus on nyt ”odota”. Hinnat ovat tulossa vielä alemmas, joskaan se ei koske kaikkia osakkeita.

Kevätralli, jota sinänsä povasinkin vuodenvaihteessa, yllätti kyllä liki historiallisella voimallaan etenkin Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla, mutta katkesi se lopulta sielläkin. Aiemmin arvioimani SP500:n pudotus alle 2600 on yhä mahdollinen. Samoin Dow Jonesissa, jossa se tarkoittaisi 24 000 pisteen alitusta.

Matkaa noille tasoille on reilusti alle kymmenen prosenttia. Se ei ole lopulta kaksinen sukellus volatiliteetin kiihtyessä. Helsingin yleisindeksi oli 23. huhtikuuta pisteluvussa noin 9800. Toukokuun 13. se kävi lähes pisteluvussa 8900. Kiinan pörssit sukelsivat samassa ajassa noin viisitoista prosenttia.

Joten markkinat osaavat edelleen liikkua vauhdilla – ja nimenomaan alaspäin. Sijoittajilla on kuitenkin usein se harha, että rauhallisten aikojen kestettyä tarpeeksi kauan siitä on tullut pysyvä olotila. Ei ole, koskaan. Trendit eivät minnekään katoa. Siihen on monia syitä, joita olen vuosien varrella Piksussa ja nyt Pörssihaukassa perannut. 

Yksittäisten yhtiöiden kohdalla erot voivat olla tietysti suuria indeksien liikkeiden sisällä. On hyvin poikkeuksellista, että vaikkapa Kone on liikkunut niin rajusti yleismarkkinan suuntaa vastaan, kun se yleensä kulkee sen mukana.

Aktiivinen lukijamme Jukka minua tästä kovasti soimasi, koska odotin Koneen osakkeen liikkuvan kuten ennenkin. Tällaistakin nyt vain tapahtuu, ja tällaisia virheitä tulee jokaiselle. Siihen on totuttava jokaisen sijoittajan.

Toisaalta moni osake, joita Jukka nosti esiin, on kulkenut yleismarkkinan mukana ja vielä ylikorostettuna. Syklinen monialayhtiö MMM on jo joulukuun pohjan alapuolella. Lääkeyhtiö Novo Nordisk on vuodenvaihteen tasolla. Internetjätti Alphabet on sinne hyvää vauhtia matkalla. Joulukuun tasoilla kävi mediajätti Disney ennen kuin kurssi pomppasi rajusti. Epiroc kävi jo samalla tasolla kuin tammikuussa. 

Jne. Ja moni moni osake jatkaa vielä alemmas. 

Yksittäisten osakkeiden markkinaliikkeiden ei voi sinänsä odottaa kulkevan indeksien mukana, vaikka useimmat niin tekevät. Pörssihaukka seuraakin teknisen analyysin avulla kaikkia suositusosakkeitaan reaaliaikaisesti ja yksilöidysti. Ostosuositukset eivät koskaan ole indekseihin sidottuja, vaikka usein toki ne indeksien liikkeisiin osuvat.

Mutta keskipitkä trendi alas ei Pörssihaukan arvion mukaan ole ohi. Kauan kateissa pysynyt volatiliteetti on palannut – eikä lainkaan yllättäen. Pörssihaukka seuraa volatiliteetin liikkeitä teknisen analyysin avulla viikottain, jopa päivittäin.

Pörssihaukan huoneentaulu kuuluu: Ole ahne silloin kun muut ovat pelokkaita, ja päinvastoin. Parhaat sijoittajat kulkevat valtavirtaa vastaan.

https://porssihaukka.fi/

 

Kommentit

Comment: 

5%:n lasku huipuista lasketaan jo korjausliikkeeksi, eli siinä mielessä olet oikeassa.

Mutta aikamoiselta tussahdukselta tämä edelleen vaikuttaa. Osakkeet kirmaa taas kesälaitumilla ja omakin salkku vain 3.6% ATH:sta.

Lähimpänä targettiani on ROK (153$). Kaikki muuta osakkeet watch-listallani ovat edelleen reilusti yli joulukuun pohjien ja vähintään 10% päässä target hinnasta (fair value).

Veikkaan aika vahvasti, että ennustuksesi S&P 500 niiauksesta 2600 tasoille nyt keväällä menee aika lailla päin mäntyä.

Comment: 

Hei, kiitos Heikki mielenkiintoisista näkemyksistä. Olisin kiinnostunut tarkemmin kuulemaan, miksi Nokia ei mielestäsi sovi edes pelipaperiksi? Yhtiön kaiken järjen mukaan pitäisi kuitenkin hyötyä aluillaan olevasta 5G investointisyklistä ja Technologies -yksikkö jauhaa tasaista 1,2mrd€ ebit pohjille.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.