Kun TV-esiintyminen ei merkinnyt kaikkea politiikassa

Käyttäjän J.Vahe kuva

Kirjan tiedot

Tämä ei ole perinteinen kirja-arvostelu. 880 sivussa on turhia tarinoita, joita Lasse Lehtinen taatusti tietää. Keskityn päähenkilöön, Tanneriin.

Piksussa on viime aikoina puhuttu ns. sosialismista, mitä sillä nyt sitten tarkoitetaankin. Itse arvostan järkeviä tekoja, en umpisokeita ideologioita, ja siksi tämä kirjoitus.

Tanner teki elämäntyönsä Elannon johdossa. Hän oli kova esimies. Koska työntekijät olivat Elannon jäseniä eli omistajia, he eivät saaneet vaatia liikaa työehtoja. Elintarvikeala oli siksi tärkeä, etteivät lakot sinne sopineet. Punakaartit saivat maksaa sileillä seteleillä.

Näillä eväillä tulosta syntyi ja pääomat kasvoivat. Niitä ei sijoitettu Pitkänsillan pohjoispuolelle, vaan Helsingin parhaisiin tontteihin ja laajoihin maatiloihin kauempana. Tanner itse omisti 1000 ha maata ja oli kiinnostunut metsänhoidosta.

Tannerin suurin tragedia oli se, että sotien aikana hän oli selväpäisimpiä ja maltillisimpia johtajia Suomessa. Kun hän kuitenkin oli saman liikkeen jäsen kuin Stalin (siis lähtökohtanahan oli SDP), Tanner oli petturi, jolle piti kostaa, kun täysien porvareitten ja aatelisen Mannerheimin kanssa voitiin sopia, kun kuuluivat jo valmiiksi väärään uskonlahkoon.

Tannerin siviiliura kelpaisi esimerkiksi vaikkapa kok:n ed. Susanna Koskelle, jota huolestuttavat muitten kustannuksella elävät toimettomat ihmiset. Näistä kaikkein vahingollisimpia ovat nimittäin poliitikot, jotka politikoivat kouluneuvostosta vanhainkotiin koskaan perehtymättä elämään politiikan ulkopuolella. Juuri tällainen porukkahan Tannerin perintöä tärväsi -80-luvulta lähtien. 

Kirjoittaja Lasse Lehtisellä (SDP) ei muuten ole mitään vaikeuksia todeta, että 1918 SDP ryhtyi kapinaan vaalit voittanutta Svinhufvudin senaattia vastaan eli siinä on syy paljon paruttuun sisällissotaan.

Kommentit

Comment: 

Hyvä kysymys, mitä sosialismilla tarkoitetaan. Näkisin, että ennenvanhaan sillä viitattiin autoritaariseen/keskusjohtoiseen systeemiin (versus "läntinen" liberaalidemokratia). Piksusosialismi taas viittaa korkeaan veroasteeseen, tulonsiirtoihin ja siihen että varallisuus parkkeerataan julkisensektorin instituutioihin (versus kansalaisille/kotitaloussektorille). 

Comment: 

Vielä tuli mieleenkolmas variaatio sosialismista: populismisosialismi, jonka oppikirjaesimerkiksi kelpaa Venezuela. Siellä valtaapitävät ovat olleet sosialistipuolueen jäseniä. Venezuelassa ei liene kovin vahvaa autoritaarista keskusjohtoa eikä myöskään suurta julkista sektoria. Populismisosialismin oleellinen piirre on markkinavoimia vastaan taisteleminen. Esim. Venezuelassa "määrättiin" että elintarvikkeiden on oltava edullisia, koska kansalla ei ole paljoa rahaa. Seurauksena elintarvikkeet katosivat kaupoista->monenlaisia ongelmia.

Comment: 

Kovaotteinen keskusjohto maassa kyllä on, se on haalinut jo kaiken vallan itselleen. Aiheesta kiinnostuneille:

https://www.piksu.net/artikkeli/venezuela-umpikujassa

Juttu on pari vuotta vanha mutta ajankohtainen, päivitystarvettakaan ei isosti ole, sama meno jatkuu joskin pahempana vain, maa on jo kuolemanleiri.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.