Kultaan sijoittaminen on tuottanut hyvin

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Kultaan sijoittanut on tuottanut viime vuosina hyvin. Hinta on noussut vuodesta 2018 peräti 40%.

Kullan hintaan vaikuttaa, samoin kuin muihinkin raaka-aineisiin, tuotanto ja kysyntä. Kullan tuotanto on vuosikymmenten kuluessa hitaasti noussut. Tuotanto on ollut tällä vuosituhannella noin 2000 tonnin luokkaa vuodessa. Tuotantomäärä ei ole reagoinut pelkästään hintatason muutoksiin. Kultaa saadaan muun kaivostoiminnan sivutuotteena ja tuotantomäärät riippuvat muun kaivannaisteollisuuden tuotantomääritä.

Kultaa tarvitaan ennen kaikkea koruhin, sijoittajille ja teollisuuteen. Teollisuuden käyttö on vähäistä, noin 10% tuotannosta. Hintatason vakautta ylläpitääkin läninnä korujen kysyntä, joka kattaa noin 50% tuotannosta. Surimpia korukullan käyttäjiä ovat Kiina ja Intia. Korukullan kysyntä on vakaata ja perustuu kulttuurillisiin tekijöihin. Loput, eli 40% tuotannosta menee sijoittajille. Sijoittajien suuri osuus tekee hinnasta volatiilisemman kuin se kenties muuten olisi. Sijoittajat hakevat kullasta epävarmojen aikojen turvaa ja hajautusta. Kullan hinta nousee yleensä silloin kun sijoitusmaailmassa on muuten hermostunutta laskua.

Kultaan sijoitetaan yleensä kahdella vaihtoehtoisella tavalla:

- sijoittamalla kultarahastoon (etf - rahastoon jonka osuuden arvo on sidottu kullan hintaan)

- sijoittamalla metelliseen kultaan

Näillä molemmilla tavoilla on etunsa ja haittansa. Kultarahaston osuuksia on helppoa ja edullista ostaa ja myydä. Rahasto-suuksien etuna on helppous ja kustannustehokkuus. Metallista kultaa voi ostaa Suomessa muutamasta kultaliikkeestä. Osto ja myynti- kulut ovat silloin tuntuvampia, mutta etuna on varmuus. Kulta omassa kassakaapissa tuntuu varmemmalta kuin kultarahaston osuus arvo-osuustilillä.

 

Lisää tietoa:

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Koronailmiö ja epävarmuus osakemarkkinoilla lienevät suurimmat syyt kullan viimeaikaiseen eli kuluvan vuoden hintanousuun. Epävarmuuden jatkuessa hinta ilmeisestikin saattaa jatkaa nousuaan? Tästä on evidenssiä  Amerikasta, kun Warren Buffetkin  alkoi ostaa kultaa. Se lienee hänelle melko halpa ja edullinen ”vakuutus” huonojen päivien tai koronan toisen aallon varalta?

Toisaalta ei kullan hinnan nousu ole mitenkään kirkossa kuulutettu, kun US-dollarin hinta saattaa nousta ja se osaltaan saattaa tiputtaa kullan hintaa? Dollarin vahvistuessa joutuvat ostajat Aasiassa maksamaan siitä nousevaa hintaa paikallisissa valuutoissa mitaten! Se tietysti hillitsee ostohaluja ja kysyntää, jolloin kullan hinta dollareissa alkaa tippua. Dollarin kohtalo taas riippuu USA:n talouden ja kulutuskysynnän menestyksestä, eikä sen tulevaisuutta ole helppo aavistaa oikein?

Summa summarum: kulta pysyy jatkossakin markkinoiden ”sivuraiteella” ja USA:n talousnäkymät taas markkinoiden pääreitillä, kuten tänäkin asti. Jos kuitenkin haluaa joltain osalta ostaa vakuutusta salkulleen, voisihan sinne jonkin roposen sijoittaa?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.