Kulta on kelvoton pitkä sijoitus

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kaunis katsoa, kelvoton sijoittaa

Kulta ei kuulu Pörssihaukan sijoituskohteisiin – eikä sellaiseksi tule. Kulta on toki ajoittain hyvä kohde, jos sitä nappaa trendin pohjasta ja myy sopivaan aikaan.

Pitkällä aikavälillä se on surkea kohde, joka vain pitää arvonsa inflaatiokorjattuna. Jokainen edes kohtalainen osake hakkaa kullan mennen tullen vähänkään pidemmällä aikajänteellä.

Kullan hinnan nousu kahteen tuhanteen dollariin unssilta nosti suurta riemua siihen hyvään aikaan sijoittaneissa. Ei se minullekaan lainkaan yllätyksenä tullut.

Arvioin teknisen analyysin pohjalta jo reilut puoli vuotta sitten, että kullan hinta jatkaa nousuaan tuolloiselta noin 1500 taalan tasolta. En kuitenkaan varsinaisesti sitä suositellut kullan spekulatiivisen luonteen vuoksi – ja koska se on huono pitkän perspektiivin sijoitus.

Samalla tasolla kulta oli jo kymmenen vuotta sitten edellisen ostohuumansa huipulla. Tuolloin kultaa haalineet ovat tehneet reaalisesti tappiota inflaation verran. Tai tuskaantuneena myyneet tappiolla.

Kokemattomat pahin riskiryhmä

Surkea kohtalo, kun vertaa hyvän osakesalkun tuottoihin. Parhaat yhtiöt ovat monikymmenkertaistaneet pääoman samana aikana. Laajalla hajautuksella ja tiukoilla valintakriteereillä tai vain indeksijoituksella on ollut mahdoton välttyä kultaa radikaalisti paremmilta tuotoilta.

Sijoittajien keskusteluforumeilla on silti sakeat joukot kultaintoilijoita. Perusteet ovat vuosikymmenestä toiseen samat ja ajan mittaan yhtä ontot: paperiraha on fuulaa, keskuspankit luovat hyperinflaation, olemme historian pahimmassa velkakuplassa jne. 

Vertaistuen innostamana monet kokemattomat sijoittajat ovat varmasti hypänneet mukaan hurjaan hintaralliin aivan liian myöhään saadakseen siitä osansa. Näin käy kaikissa kuplissa.

Valitettavasti juuri tämä sijoittamisen ja markkinoiden periaatteet ja käytännöt hallitsematon väki joutuu yleensä pettymään pahiten.

Kulta heittelee rajusti

Toisin kuin osakkeiden, kullan hinta on täysin mahdoton arvioitava rationaalisilla kriteereillä. Osakkeiden hinta-arviot perustuvat oletettuihin tuleviin tuottoihin, mutta kulta ei tuota mitään.

Kullan tuotantokustannukset eivät määrittele hintaa, ainoastaa sitä tuottavien yhtiöiden kannattavuuden vaihtelevilla hintatasoilla. Itse hyödykkeen hinnan ratkaisee kysyntä, joka kullan kohdalla vaihtelee suuresti eri aikoina.

Siksi sen hintakin heittelee rajusti. Kultaa pidetään turvasatamana, mutta se on kyllä kaikkea muuta väärään aikaan ostettuna.

Puoli vuotta sitten aika oli vielä hyvä, ja makeat voitot ehtisi edelleen lunastaa. Mutta spekulatiiviseen ostamiseen rako on jo teknisen analyysin silmin erittäin riskipitoinen.

Tekninen ylikuumentuminen jo selviö

Kulta on sakannut viime viikkoina reippaasti. Piikki ei välttämättä tullut vielä siinä, mutta saattoi se jo hyvinkin olla.

Kuukausitason tekniset indikaattorit, jotka ovat teknisessä analyysissa tärkeimmät, ovat hyvin samannäköiset kuin kymmenen vuotta sitten rallin päättyessä. Siis rutkasti yliostetut.

Kullan kuukausindikaattorit olivat hyvin samanlaiset kymmenen vuoden takaisessa piikissä

Se ei automaattisesti tarkoita rallin päättymistä, mutta nostaa todennäköisyyden varsin korkeaksi. Kultaa haalineet tietysti odottavat rallin jatkuvan entisessä tahdissa.

Myös viikkoindikaattoreissa kulta oli kirkkaaasti yliostettu. Eikä se koskaan kovin kauan kestä, vaan seuraa korjaus alas.

Viikkotasollakin kullan indikaattorit olivat reippasti ylikuumentuneet

TA:n silmin kulta oli pelottavan hot. Se korjautuu aina siihen asti, että indikaattorit nakuttavat vaihteeksi ylimyytyä.

Viikkoindikaattorien valuminen ylimyydylle tasolle vie yleensä useita viikkoja tai kuukausia. Tässä kohtaa taite on hyvin todennäköisesti takana eli seuraavaksi kulta valuu ylimyydyksi ainakin viikkoindikaattoreissa.

Nyt hermopaine kasvaa

Ja ralliin myöhässä mukaan loikanneet tuskailevat, kun sijoituksen arvo laskee. Eivätkä he kykene mitenkään arvioimaan, mitä jatkossa tapahtuu.

Mitä suurempi positio suhteessa salkkuun, sen kovempi paine. Moni mattimyöhäinen painaakin kurssin pudotessa hätäkatkaisinta eli myy positionsa tappiolla.

Tai sitten pitää position, jonka arvo matelee tai laskee vuosiakin tuottamatta killinkiäkään osinkoa. Näitä virheitä ei tarvitse monta tehdä, kun on jo tuhonnut tehokkaasti pääomansa.

Kullan kaltaiset spekulatiiviset sijoituskohteet sopivat erityisen huonosti aloittelijoille. Hintaliikkeiden lukeminen, jota ne vaativat, on sijoittamisen lajeista kirkkaasti vaikein täyspäivisille ammattilaisillekin.

Laadukkaat osakkeet ovat toiselta planeetalta sijoituskohteena. Valitettavasti monet kokemattomat sijoittajat eivät sitä ymmärrä, vaan  tuhlaavat sekä rahaa että aikaa kultapropangandan ja kurssirallin huumaamina.

Ja tuskailevat viimeistään muutaman vuoden päästä ymmärtämättömyyttään - samaan aikaan kun järkevästi sijoittava naapuri laskeskelee suu messingillä osakesalkkunsa tuottoja.

Artikkeli on muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista:

https://porssihaukka.fi/

Pörssihaukkaan voi nyt tutustua ilmaiseksi kaksi viiikkoa:

https://porssihaukka.fi/kahden-viikon-ilmainen-kokeilu/

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Hyvä Heikki, kun joku valistaa Suomen kansaa. Olen samaa mieltä

Tapio Haavisto

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.