Kuljetuskauppa eli "Carry trade" on palannut rahoitusmarkkinoille

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Niinsanottu kuljetuskauppa eli "carry trade" on palannut rahoitusmarkkinoille. Kuljetuskauppa tarkoittaa sitä, että ostetaan tavaraa sieltä missä se on halpaa ja kuljetetaan paremman hintatason markkinoille. Silakkaa kannatti ennen vanhaan kuljettaa saaristosta sisämaahan ja viljaa paluukyydissä saaristoon. Sellaista on kuljetuskauppa (carry trade).

Rahoitusmarkkinoiden kuljetuskauppa (carry trade) tarkoittaa tällä hetkellä sitä, että lainataan rahaa halvan koron euroalueelta ja kuljetetaan paremman tuoton perässä USA:n markkinoille.

Mistä me tiedämme että tätä tapahtuu? Merkit ovat selvät, USA:n dollari vahvistuu. Kun kuljetuskauppiaat siirtävät rahan USA:n markkinoille joutuvat he vaihtamaan ne dollareiksi. Dollareille tulee kysyntää ja sen hinta vahvistuu. Dollarin vahvistumisesta tulee harmia kuljetuskauppiaille, mutta sen riskin he ovat valmiit ottamaan nyt kun Saksan ja USA:n välinen korkoero on lipsahtanut jo miltei kolmen prosentin suuruiseksi.

Kuljetuskauppa on oikeastaan vain hauska metafora. Tosiasiallisesti kuljetuskauppa toteutuu monenlaisten, ihan tavallisten toimijoiden yhteisenä päätöksenä:

  • yritykset haluavat USA:n yritysveron laskettua siirtää voittojaan dollareiksi ja kuljettavat tämän vuoksi dollareita amerikan markkinoille
  • sijoittajat ovat kiinnostuneita yritysverojen laskun paisuttamista amerikkalaisten yritysten voitoista ja ostavat dollariarvoisia osakkeita 
  • yritysten talousjohtajat makuuttavat rahoja mielummin USA:ssa kuin nollakorollisella Euroalueella
  • ....

Kuljetuskauppa hankaloittaa keskuspankkien itsenäistä toimintaa. Jos Euroopan keskuspankki elvyttää ja USA:n kiristää niin halpa raha virtaa Euroopasta amerikkaan mitätöiden ainakin osan USA:n keskuspankin toimista. USA:n korko ei nousekaan keskuspankin toivomalla tavalla kun Euroopasta virtaava raha luo lainapapereille kysyntää. Muutakin harmia seuraa. Dollari vahvistuu ja USA:n vientiteollisuuden mahdollisuudet heikkenevät. Kuljetuskauppa tekee keskuspankeista toisistaan riippuvia.

Sijoittajalle tämä kaikki tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että dollarin arvo nousee (euron arvo laskee kuten oikean puoleisessa kuvassa) ja amerikkalaiset sijoituskohteet pärjäävät.  Pidemmällä aikavälillä, noin vuoden viiveellä, alkaa USA:n vientiteollisuus mahdollisesti heiketä ja sitten voikin olla sijoittajan aika palata takaisin Euroalueen osakkeisiin ja instrumentteihin.

Kannattaako kuljetuskauppaan reagoida? Ei välttämättä. Mutta on hyvä tietää mistä valuuttaliikkeet aiheutuvat.

 

Kuvan lähde: wikipedia

Tietojen lähteet:

         

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.