Kuinka markkinatrendit toimivat Osa 3: Lyhyet trendit

Trendiaapisen viimeisessä osassa käsittelen lyhyitä trendejä. Ne kestävät viikosta kolmeen markkinatilanteesta riippuen, eli näidenkin suhteellinen vaihteluväli on kohtalaisen suuri kuten keskipitkillä trendeillä. Pääsääntö on, että rauhallisilla markkinoilla lyhyet trendit tuppaavat venymään haarukan yläpäähän, voimakkaasti liikkuvilla alapäähän.

Lyhyet trendit ovat yleensä kohtalaisen helposti tunnistettavia jo paljaalla silmällä ilman teknistä välineistöä, mutta joskus se vaatii asiantuntemusta. Useimmiten lyhyet trendit erottuvat kuitenkin vähäiselläkin kokemuksella hitusenkaan kunnollisesta kurssigrafiikasta, ja joskus ne suorastaan loikkivat naamalle.

Tästä olemme saaneet tuoreet esimerkit suuristakin indekseistä, kuten USA:n SP500:sta, Nasdaqista ja Dow Jonesista, sekä Japanin Nikkeistä. Ne ovat aaltoilleet lokakuun alusta jo seitsemän lyhyttä trendiä, neljä alas ja kolme ylös. Jokainen on kestänyt noin viikon, jota lyhyemmiksi ne siis harvoin kutistuvat.

https://www.tradingview.com/symbols/SPX/

https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-IXIC/

https://www.tradingview.com/symbols/DJ-DJI/

https://www.tradingview.com/symbols/FX-JPN225/

Nikkeistä erottuvat hyvin selvästi myös kevään lyhyet trendit, jotka sahasivat kolmesta viiteen prosentin markkinahaarukassa toukokuusta syyskuuhun. Tuo onkin lyhyille trendeille varsin omainen suuruusluokka. Sitä isommat liikkeet ovat tavallisia vain laskumarkkinoiden voimakkaissa pudotuksissa, jollaisen näimme lokakuussa. Siihen mahtui kaksikin rajua lyhyttä laskevaa trendiä, jotka hetkeksi katkaisi muutaman prosentin lyhyt trendi ylös.

Samat trendit erottuvat yhtä helposti Saksan Daxista, jossa lyhyet trendit ovat aaltoilleet alaspäin jo keväästä asti. Trendit sinänsä ovat ajallisesti yhteneviä muiden kanssa, mutta Saksassa kuten pääosin Euroopassa suunta kääntyi pysyvästi alas jo vuosi sitten (kuten jo tuolloin varoitin), ja lasku on kiihtynyt keväästä asti laskumarkkinalle ominaiseen tapaan.

https://www.tradingview.com/symbols/FX-GER30/

Lyhyitä trendejä on joskus vaikea erottaa keskipitkistä trendeistä, koska niiden minimikesto on kolmisen viikkoa eli saman verran kuin lyhyiden trendien maksimikesto. Juuri Daxin keväästä asti alkaneessa laskutrendissä on tämä ongelma, koska trendit ovat kestäneet usein juuri kolmisen viikkoa.

Tällä ei ole merkitystä vain ”akateemisesti” tai teknisen kommunikoinnin kannalta. Lyhyiden trendien hahmottaminen osana markkinoiden kokonaisuutta on oleellinen osa teknistä analyysia ja markkinadynamiikkaa. Lyhyet trendit jaksottavat tavallisesti joitakin kuukausia kestävät keskipitkät trendit, joista taas koostuvat vuodesta kolmeen kestävät pitkät trendit.

Lyhyiden trendien merkitys pitkäaikaiselle sijoittajalle on toki suhteellisen vähäinen, muttei nolla lainkaan. Jos saman osakkeen saa kuukauden sisään useita prosentteja halvemmalla, on sillä toki väliä. Ja sama tietysti toiseen suuntaan arvopaperia myytäessä. Kun vuoden keskituotto osakkeilla jää alle kymmenen prosentin, lyhyiden trendienkin tuntemisella saa kirkasta etua kauppaa käydessään.

Lyhyet trendit ovat kaupankäynnin kannalta silti oleellisia vain hyvin aktiivista kauppaa tekeville. Ne juuri siihen pelihenkisiä houkuttavat, koska muutokset voivat todella olla prosentteja viikossa parissa.

Hyvin tiheästi aaltoilevista lyhyistä trendeistä löytyy tuore esimerkki Shanghain osakeindeksistä, joka on tikannut heinäkuun alusta asti jo parikymmentä lyhyttä trendiä ylösalas. Se on hyvin hermostuneen ja suunnasta epätietoisen markkinan merkki. Keskipitkät trenditkin tosin erottuvat tästä indeksistä teknisin välinein kohtalaisen helposti. Samoin tietysti pitkät trendit keväästä 2015 alkaen: kaksi laskevaa ja yksi nouseva.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-SHCOMP/

Kaikkia trendejä ohjaavat periaatteessa samat ajurit: reaalitalous ja markkinapsykologia. Mitä pidemmistä trendeistä on kyse, sen enemmän painottuu ensimmäinen ajuri eli reaalitalous. Osakemarkkinoillakin se sisältää monia tekijöitä; yritysten tulokset ovat tietysti oleellinen osa, korkojen liike toinen. Yksittäisten yhtiöiden kohdalla pelkkä liikevaihdon kasvukin saattaa toimia pitkään osakekurssin ajurina.

Mitä lyhyemmistä trendeistä on kyse, sen enemmän painottuu markkinapsykologia. Se ohjaa hyvin voimakkaasti lyhyitä trendejä. Viiden prosentin edestakaiset heilahdukset viikossa eivät etenkään indeksitasolla selity reaalitaloudella, koska sen muutokset eivät ole niin nopeita.

Lyhyet trendit korostavat markkinoiden tehottomuuksia ja epätietoisuutta. Niissä paljastuu myös selkeimmin markkinoiden peliluonne. Omistuskohteiden objektiivinen hinnoittelu on mahdotonta, joten arviot saattavat heitellä hyvinkin nopeasti lyhyessä ajassa. Nopeiden voittojen spekulatiivinen tavoittelu kiihdyttää liikkeitä etenkin levottomina aikoina kuten nyt.

Uutisillakin on merkityksensä juuri lyhyissä trendeissä. Niiden rooli on kuitenkin paljon vähäisempi kuin yleensä uskotaan, ja media uskottelee paremman ymmärryksen puutteessa ja jotain luettavaa keksiäkseen. Päiväkauppaa tehneet tietävät, että uutisten pohjalta sitä on täysin turha yrittää.

Tästä dynamiikasta seuraa, että nousussa ostot houkuttelevat uusia ostajia, samoin laskussa myynnit ruokkivat itseään. Kauan se ei kestä, vaan iskee käänne, joka toimii taas viikon tai muutamia toiseen suuntaan.

Markkina-analyytikon tulee ymmärtää ja tunnistaa kaikki trendit. Lyhyiden trendien kohdalla se on yleensä helpointa. Joskus lyhyet trendit ovat hyvinkin ennakoitavia - ainakin tietyn ajan. Sen ehdoton edellytys kuitenkin on keskipitkän ja pitkän trendin oikea tulkinta. Koska harvat siihen kykenevät, on lyhyillä trendeillä pelaaminen vaikeampaa kuin sitä yrittävät olettavat. Toisaalta niiden hyödyntäminen on hankalaa piensijoittajalle jo kaupankäyntikustannusten takia.

Ja tietenkin markkinoilla tupsahtelee aina yllätyksiäkin, joilta paraskaan tekninen analyysi ei suojaa. Yleensä ottaen markkinoiden liikkeet eivät silti ole niin ennakoimattomia kuin väitetään, mutta tätä on tietysti mahdoton todistaa muuten kuin tekemällä tarpeeksi osuvia markkina-analyyseja.

Lyhyempiäkin trendejä toki on olemassa kuin tässä esitellyt. Jo kotikutoiset päiväkauppiaat – josta minulla on siis aika mittava kokemus takavuosilta – tunnistavat päivänsisäisestäkin liikkeestä erimittaisia trendejä, joista lyhyimmät ovat vain minuutteja. Suuren rahan robottikauppiaat pelaavat sekuntien ja jopa niiden murto-osien mittaisilla trendeillä. Tavalliselle harvakseen kauppaa käyvälle sijoittajalle niillä ei kuitenkaan ole käytännössä merkitystä.

On joka tapauksessa pantava painokkaasti merkille, kuinka identtisesti markkinat esimerkiksi osakeindeksien tasolla liikkuvat kaikenmittaisissa trendeissä. On hyvin harvinaista, että suuret indeksit liikkuisivat oleellisesti eri tahtiin. Tämä pätee yleensä ottaenkin kaikkiin trendeihin ja markkinakohteisiin, koska kauppaa käyvät ihmiset tai heidän tekemänsä tietokoneohjelmat.

Variaatioita alkaa tietysti löytyä, mitä enemmän instrumentteja tarkastelemme, ja mitä pidempiä ovat aikaikkunat. Mutta pääpiirteissään pitkätkin trendit eli nousu- ja laskumarkkinat ajoittuvat hyvin lähelle toisiaan eri markkinoilla. Se näkyy helposti muun muassa raaka-aineiden, korkojen, valuuttojen ja osakemarkkinoiden liikkeitä vertaamalla. Sen vuoksi hyvä markkina-analyytikko, jollainen koetan olla, seuraa niitä kaikkia.

Mitä lyhemmistä trendeistä on kyse, sen yhdenmukaisemmin ne liikkuvat varsinkin osakemarkkinoilla. Se pätee erityisesti voimakkaisiin laskutrendeihin, joskin myös nouseviin. Lyhyitä trendejä tutkimalla ja seuraamalla sen havaitsee helposti jo muutamassa viikossa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.