Kriisikestävät yhtiöt nyt kunniassa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Volatiliteetti räjähti jopa pahemmin kuin finanssikriisin sydämessä

Tätä en olisi uskonut kokevani. Pörssit sukelsivat kautta maailman monin paikoin pahemmin kuin finanssikriisin ytimessä syksyllä 2008, kun globaali rahoitusjärjestelmä ja samalla maailmantalous joutui vakavasti uhatuksi.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa indeksit rysähtivät yhden päivän ennätyksiä yli kymmenellä prosentilla. Vain musta maanantai 1987 on tarjonnut jotain vastaavaa.

VIX kävi 75 pisteessä. Vain finanssikriisin syvimmässä kaaoksessa se on käynyt hitusen korkeammalla.

Nyt pörssit ovat taas vahvassa nousussa, kuten paniikkien jälkeen ennen pitkää tapahtuu. Kymmenen prosentin loikat indeksitasolla suuntaan ja toiseen ovat tuttuja finanssikriisin ytimestä. Samoin kriisitoimet, jotka kurssien hullunmyllyä heiluttavat.

Kriisin tulevaisuutta on vaikea arvioida muuten kuin sen jo pääpiirteissään taakseen jättäneiden maiden perusteella. Kiina palailee jo arkeen, tuotanto lähestyy normaalitasoa. Muutamissa myrskyn silmään heti Kiinan jälkeen joutuneissa naapureissakin epidemia asettuu hiljalleen.

Fed osaa hommansa

Paljon on kiinni toimenpiteiden tehosta. Ainakin ne ovat poikkeuksellisen kovia. Talouden kuopasta tulee syvä, mutta luultavasti lyhytkestoinen.

Mutta on tärkeää muistaa, ettei tämä ole edelleenkään finanssikriisi. Eikä se keskuspankkien ansiosta sellaiseksi pitäisi muuttuakaan.

Yhdysvaltojen keskuspankki latasi odotetusti kovat piippuun luomalla peräti 1500 miljardin hätärahoituspaketin finanssijärjestelmän turvaamiseksi. Vastaavilla paketeilla Fed hoiti finanssikriisiäkin hyvin tehokkaasti, ja lopulta taloudellisesti vaikeammissa oloissa.

Tuolloin pääsi alkuun muun muassa kaikkien aikojen pankkipako, joka oli kaataa lyhyessä ajassa rahoitusjärjestelmän. 89-vuotias Warren Buffet pitää sitä edelleen pelottavimpana taloudellisena tilanteena koskaan. Se on omakin kokemukseni.

Kriisikestävyyshistoria paras laatutodiste 

Osakkeiden hintaan on jo ladattu valtavasti ikävyyksiä. Vaikka rumaa jälkeä syntyy, parhaat yhtiöt selvinnevät vähin naarmuin kuten finanssikriisistä.

Suhdannevapaat ja kriisikestävät yhtiöt ovat tässäkin tilanteessa matalariskisiä kohteita. Kun yhtiöillä on takanaan vuosikymmenien tai yli sadan vuoden historia, joka sisältää kannattavan liiketoiminnan ja vakaan osingonmaksun kriisioloissakin sotia ja lamaa myöten, huolta on paljon vähemmän kuin yleinen ilmapiiri antaa nyt ymmärtää.

Mahdolliset tuotannon ja levityksen pullonkaulat ovat kaikille yhtiöille nyt arvoituksia, kun karanteenit ja liikkumisrajoitukset astuvat voimaan. Mutta kriisikestävyyshistoria on paras opas arvioitaessa kunkin yhtiön kykyä selviytyä poikkeusoloista. 

Sijoittajasivusto Pörssihaukka korostaa suositusyhtiöissään kriisikestävyyttä jo ennen kuin kura paukkuu tuulettimessa:

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.