Kriisi on mahdollisuus muutokseen

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Vanhat tottumukset joudutaan väliaikaisesti koronaepidemian takia jättämään ja löydetään uutta. Kaikki muutos ei ole pahasta ja osa jää uudeksi käyttäytymismalliksi. Muutosta kutsutaan kriisiksi. Uusi käyttäytymismalli sisältää uudet arvostukset ja ne saavat aikanaan rahalliset mittansa. Uudet tuotteet ja arvostukset etabloituvat osaksi talouselämää.  Rahallinen merkitys syntyy kuitenkin valitettavan hitaasti. Nettikauppojen menestys syntyi kahdenkymmenen vuoden taipaleen jälkeen.

Mutta miten syvä tämä muutos tulee olemaan? Jos neuvoa kysytään korkomarkkinoilta, niin niiden mukaan kriisi on lievä. Yrityslainojen korot ovat nousseet vasta 6-7 prosentin tuntumaan kun esimerkiksi vuosina 2000 ja 2008 oltiin paljon korkeammalla. Kuka uskoo korkomarkkinoita? En ainakaan minä. Vuosina 2000 ja 2009 korkomarkkinat heräsivät jälkijättöisesti vasta kun yrityksiä alkoi mennä konkurssiin. Niin voi käydä nytkin. Korkomarkkinat ovat huonoja ennustamaan tulevaa. Kriisin pituus- ja syvyys- ennustetta täytyy hakea tällä kertaa yllättävältä taholta, WHO:n tilastoista.

Kriisillä eli muutoksella on voittajat ja häviäjät. On niitä jotka pystyvät nopeasti ottamaan muutoksen vastaan ja jatkamaan elämäänsä, ja niitä joille tämä kriisi osoittautuu kompastukseksi. Näin on sekä valtiotasolla että henkilötasolla. Suomen lähtökohdat ovat heikot: BKT supistui jo ennen kriisin alkamista ja on muutenkin jäänyt jälkeen naapurimaistamme jo yli kymmenen vuoden ajan. Yksityiset investointimme tulevaisuuteen ovat suhteessa kolmanneksen pienempiä kuin naapurimaissamme. Koulutettuja muuttaa pois maasta ja ihmiset eivät halua enää tehdä lapsia eikä edes työn tekeminen kiinnosta. Kriisi on kuitenkin mahdollisuus. Se on mahdollisuus muutokseen.

 

Lisää tietoa:   FRED / Korkomarkkinat

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

> Kuka uskoo korkomarkkinoita?

Korolle on olemassa (ainakin) kahdet markkinat: poliittisesti päätetty korko ja vapaa korko.

Poliittisilla päätöksillä, esimerkiksi keskuspankin kautta toteutettuna, ei voida vaikuttaa vapaaseen korkotasoon. Vapaat markkinat hakevat oikean korkotason pääoman hinnan kautta, jos korkoa ei päästetä kellumaan.

Niinpä vapaiden markkinoiden korko löytyy esimerkiksi siten, että
– Ostit kiinteistön vuosi sitten hallinnollisen korkotason ollessa N %.
– Myyt sen tämän päivän kurssiin hallinnollisen koron ollessa edelleen sama, mutta myyntihinta vain puolet ostohinnasta:
– Reaalinen korko oli kaksinkertaistunut.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.