Kova korjausliike ylös ei ole ostopaikka

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Voimakas heilunta kuului pörssiromahdukseen myös velkakriisissä 2011

Trendit eivät erilaisissa markkinaoloissa katoa tai oleellisesti edes muuta muotoaan kuin voimaltaan. Laskumarkkinoissa ne dramatisoituvat havaittavaksi jo paljaalla silmällä.

Keskipitkien trendien keston haarukka on kaikkiaan väljä, muutamasta viikosta kolmeen kuukauteen. Laskumarkkinoissa syklit tihenevät noin kuukauden luokkaan. Syvätkään pudotukset eivät tapaa kestään kauemmin, kuten tässäkään historiallisen syvässä avausromahduksessa.

Helmikuussa poksahdettuaan se vei aika tarkkaan neljä viikkoa ennen käynnissä olevaa rallia, jonka laukaisivat täysin odotetut elvytyspaketit. Tältä osin koronakriisi on kulkenut toisten kriisien uria. Ei ole syytä odottaa muuta jatkossakaan.

Korjauksen normi on kuukausi

Jos historiaan voi hitustakaan luottaa, kyseessä on vielä vain korjausliike, jotka eivät kovin monta viikkoa kestä. Kuukausi on niille ominainen mitta. Sellainen löytyy jokaisesta laskumarkkinan isosta rysäyksestä.

2011 velkakriisissä liikkeet olivat aivan samanlaiset kuten laskumarkkinan tyypillisessä avauksessa poikkeuksetta. Se on vain yksi tapaus kaltaistensa joukossa, erittäin kuvaava kuitenkin.

Varsinaista reaalitalouden kriisiä sama dynamiikka ei kaipaa. Mustan maanantain pikalaskumarkkinassa 1987 pohja haettiin heti ensimmäisessä rysäyksessä lokakuun 20. päivä, mutta siellä käytiin kohta uudestaan.

Tuo historian lyhimpiin kuuluva laskumarkkina oli lähinnä osakkeiden ylikuumentumisen ja sen potkaiseman myyntipaniikin tuotos. Vaikka koronakriisi kuuluisi samaan sarjaan kestoltaan, mitä on vielä uskaliasta toivoa, ensimmäiseen korjausliikkeeseen sekään ei ilman suurta ihmettä taitu. 

Öljykriisi varsin samanlainen

Eivät pudotukset ikuisesti kestä, kuten ei vaikkapa myös odottamattoman ulkoisen shokin aiheuttama ensimmäinen öljykriisi 1973. Se oli yhtä pelottava taloudellisesti kuin tämä, jos toki ei uhannut fyysistä turvallisuutta.

Shokin syyn poistuttua 1974 alussa talous ja markkinat eivät heti toipuneet, joidenkin kuukausien päästä kuitenkin. Samaa sopii odottaa tästä kriisistä, jonka hoito on kuitenkin omissa käsissä toisin kuin tuottajamaiden polkaiseman öljykriisin.

Öljykriisissä trendit velloivat kuten muissakin vastaavissa

Luultavasti koronakriisin markkinadynamiikka kulkee pääpiirteissään samaa rataa finanssikriisin kanssa. Sen ensimmäisen syöksyn jälkeen kesti joitakin kuukausia ennen kuin lopullinen pohja löytyi. Määrällisesti se ei välttämättä ole kaukana, mutta saattaa ollakin.

Toisaalta yhtiökohtaiset erot ovat valtavia. Tämänkin myrskyn keskellä jotkut osakkeet ovat tehneet jopa uusia kurssiennätyksiä, ja jotkut heiluvat taas samalla tasolla kuin ennen kriisiä. 

Historian tunteminen on tässäkin myrskyssä paras kompassi niin yhtiöiden kuin markkinoiden suhteen. 

Kiina on avannut taas koronan lähtöpisteen Wuhanin maakunnan. Sen voimin hyvää pääsiästä!

Juttu on kooste sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

Laidasta vaan kiltisti,, Juna kiihdyttää jo,, 

En usko että paljoa enää pakitellaan, nyt jokainen pieni hengähdystauko on ostopaikka!

-jr-

Comment: 

Eikös osakemarkkinat ennakoi noin 6 kk eteenpäin? Niin on usein arvioitu. Euroopassa koronatapaukset ovat jo laskussa ja USAssakin kohtapuoliin käyrä kääntyy, nyt jo hidastumista uusissa tapauksissa. Ei siis ihme, että markkinat ovat jo toipuneet parikymmentä prosenttia pohjilta ja nousu on ollut erityisen vahvaa pari viime viikkoa. Eikös nyt ole jo suorastaan kiire mukaan markkinoille? V-toipuminen näyttäisi olevan jo ihan selviö.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.