Koulutus, kilpailukyky ja Internet

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Suomessa ollaan lisäämässä korkeakouluihin lisää aloituspaikkoja, mutta niitä on vaikea nähdä kilpailukyvyn nostajana. Kyseessä voi olla niin sanottu muna vai kana ilmiö, jossa erehdytään asioiden järjestyksestä. Toisin sanoen, luullaan korkeakoulupaikkojen lisäämisen olleen syy kilpailukyvyn kasvuun, vaikka kilpailukyvyn kasvu on voinut lisätä korkeakoulupaikkoja. Valitettavasti en ole löytänyt kovin uusia tilastoja, mutta uusimman IMD:n kilpailukykytutkimuksen viidestä kärkimaasta: Singaporesta, Tanskasta, Sveitsistä, Alankomaista ja Hong Kongista yksikään ei ole lähelläkään kärkeä ylimpien korkeakoulututkintojen suhteellisessa määrässä.

 

Tästä voisi tehdä johtopäätöksen ettei opiskelijoita kannata pitää kauemmin koulun penkillä vaan pikemminkin miettiä ratkaisuja, joilla voidaan nopeuttaa nuorten siirtymistä työelämään. Töissä oppii paremmin, kun tietty määrä teoreettisia perustietoja on nuoren hallussa. Teoriassa teoria ja käytäntö ovat yhtäläisiä, mutta käytännössä ne eivät sitä ole. Oppisopimuskoulutuksen lisääminen korkeakoulupaikkojen sijaan voisi olla tehokkaampi keino parantaa kilpailukykyä.

 

Yksi kilpailukyvyn parantamisen keino voisi olla Internetin hyödyntäminen koko kansakunnan mahdollisuuksien parantamisessa. Suomessa asiat ovat surkealla tolalla tässä suhteessa. Esimerkiksi Aalto-yliopiston luentoja ei ole juuri ollenkaan saatavilla Youtubessa. Esa Saarisen systeemiajattelun luennot ovat virkistävä poikkeus, mutta muita ei juuri löydy. Sama pätee myös Helsingin yliopistoon. Yliopistot mainostavat lähinnä omia koulutusohjelmiaan, mutta ei niillä mainoksilla nykypäivän tiedonjanoinen aikuinen joka ei mieli korkeakouluopiskelijaksi tee yhtään mitään. Suomessa ollaan tässä pahasti jäljessä. Sen sijaan monen Yhdysvaltain huippuoyliopiston, kuten MIT:n, Yalen ja Stanfordin luentoja on saatavilla merkittäviä määriä. Eivätkä ne maksa muuta kuin Internet-yhteyden käytön. Voin helposti todeta, että tiedonjanoinen pystyy käyttämään satoja tunteja luentoja hyödykseen ja saada oppia huippuasiantuntijoilta lähes mistä tahansa oppiaineesta. Jo nopealla hakemisella löytyi luentoja mm. Kvanttimekaniikasta evoluutiobiologiaan.

 

Suomessa toimitaan enimmäkseen verorahoilla, joten yliopistot voidaan velvoittaa laittamaan ainakin osan luennoistaan Internetiin. Entäs jos käytettäisiinkin uusiin korkeakoulujen aloituspaikkoihin laitettavat rahat mahdollisimman monen luennon videoimiseen ja julkaisemiseen koko kansalle muutaman tuhannen opiskelupaikan sijaan? Suomen kilpailukykyyn on vaikea keksiä negatiivista vaikutusta rahan kulumisen lisäksi ellei joku sitten epäile, että suomalaista yliopistokoulutusta alettaisiin kopioimaan. Tämäkin on epätodennäköistä, koska kieli kuuluu harvinaisuuksiin eikä korkeakouluopetus ole Suomessa samalla tasolla kuin ilmaiseksi luentojaan jakavissa Yhdysvaltojen huippuyliopistoissa. Kääntämisoperaatiot tulisivat kalliiksi ja muutenkin on var Koko kansakunnan kilpailukyky paranee todennäköisemmin kuin pitämällä tuhansia pidempään opintojen parissa työelämän sijaan. Asiaa pitäisi ainakin harkita.

 

Lisäksi on todettava, että huippuyliopistojen julkaisemat luentovideot voivat vahvistaa yksilöiden kilpailukykyä, vaikka suomalaiset yliopistot eivät niitä koskaan julkaisisikaan. Jokainen voi itse etsiä luennoista vastauksia kysymyksiin, jotka itseään kiinnostavat. Lisäksi voi kehittää itseään muillakin tavoin. Kyseessä ei tarvitse edes olla yliopistoluennot. Onpa eräs olympiavoittajakin sanojensa mukaan oppinut keihäänheiton perusteet Youtuben avulla. Sieltä löytyy paljon pelkkää paskaa, mutta siellä on merkittävä määrä hyödyllistä asiaa. Teoreettisen tiedon lisäksi löytyy asiaa myös käytännön huippuasiantuntijoilta. Jos on sijoittamisesta kiinnostunut niin löytää helposti satoja tai tuhansia tunteja huippusijoittajien haastatteluja. Niistä voi muutamassa tunnissakin oppia paljon. Kohta ilmeisesti loppuvat helteetkin, joten sadepäivien iloksi voi etsiä huippusijoittajien haastatteluja Internetin ihmeellisestä maailmasta. Jos haluaa vain viihtyä sijoittamiseen liittyvien asioiden parissa niin voi katsoa mm. Wall Street Warriorsin kolme kautta. Mielenkiintoisimmat jaksot olivat mielestäni vasta kolmannen kauden loppupuolella, kun seurattiin asuntomarkkinoiden romahduksen jälkipuinteja Chicagon optiopörssissä ja Wall Streetilla. Linkki kaikkiin kausiin:

 

https://www.youtube.com/watchv=HzE248nqj4w&list=PLD8QO40miutZxBq_9xB2vAgh1WngMh8x0

 

Eipä muuta,

 

Tommi T

Kommentit

Comment: 

>nopeuttaa nuorten siirtymistä työelämään

Juurikin näin. Esimerkiksi Saksassa käytetään paljon praktiikkapainotteista oppisopimusjärjestelmää ja ovat olleet siihen erittäin tyytyväisiä. Koulutus on tehokasta ja työnantajat saavat täsmälleen sellaisia ammattilaisia, joita tarvitsevat.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.