Kotitaloudet lainaavat ja yritysten investoinnit kasvavat

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Pankinjohtajat arvioivat kotitalouksien ja yritysten luotonkysynnän selvästi viime vuotta vahvemmaksi, selviää Finanssialan Keskusliiton tuoreesta Pankkibarometristä. Kotitaloudet hankkivat etenkin asuntolainoja, mutta myös kulutusluottojen kysyntä on kasvussa. Luotonkysynnän odotetaan myös vilkastuvan entisestään keväällä.

Erityisesti kuluttajia kiinnostavat lainat oman asunnon hankintaa varten. Pankinjohtajat odottavat myös oman asunnon remontointiin ja peruskorjaukseen sekä kulutustavaroiden hankintaan otettujen lainojen kysynnän vahvistuvan verrattuna viime vuoden kevääseen.

”Kuluttajien luottamuksen koheneminen näkyy nyt pankkien lainatiskeillä. Asuntolainakannan kasvu on kuitenkin vielä hidasta, joten luotonkysynnän piristyminen tapahtuu matalalta lähtötasolta. Yritysten luotonkysyntä kohdistuu etenkin investointeja varten otettuihin luottoihin, mikä on erittäin positiivista talouskasvun kannalta,” summaa analyytikko Elina Salminen Finanssialan Keskusliitosta.

Myös kotitalouksien sijoitushalukkuus on edelleen kasvussa. Osake- ja kiinteistösijoitukset ovat tällä hetkellä suosituimmat sijoituskohteet. Talletusten suosio hiipuu edelleen matalan korkotason takia.

Yritykset investoivat

Investointeja varten otettavien lainojen kysynnän odotetaan vilkastuvan selvästi. Jopa 63 prosenttia pankinjohtajista odottaa, että investointeja varten otettavien luottojen kysyntä on seuraavalla vuosineljänneksellä vilkkaampaa kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Vain 4 prosenttia vastaajista odottaa kysynnän olevan laimeampaa.

Myös muihin tarkoituksiin otetut luotot ovat kasvussa verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Pankkibarometrin vastaajien arvioiden mukaan yritysten keskeisimmistä rahoitusmuodoista tällä hetkellä eniten kasvavat sekä pankkiluotot että Finnveran ja Tekesin kaltaisten julkisten toimijoiden tarjoama rahoitus.

Finanssialan Keskusliitto kysyy Pankkibarometrissään neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.

 

Lisää uusi kommentti

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.