Kotitaloudet ankkuroivat yrityksiä Suomeen

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomalaiset kotitaloudet ovat Suomen pankin mukaan viime syyskuun jälkeen vetäytyneet suorista osakesijoituksista ja muuttaneet rahaksi osakesijoituksiaan noin 900M€/kk. Mihin rahat menevät? Eivät ainakaan korko- tai osake- rahastoihin sillä niidenkin kanta on Finanssialan Rahastoraportin mukaan pienentynyt kun sijoittajat ovat vetäneet pois varojaan. Jää yksi vaihtoehto. Kotitaloudet ovat siirtäneet rahojaan pankkitileille. Nollakorkokin on ollut monelle parempi vaihtoehto kuin arvoaan menettävät osakkeet tai korkorahastot.

Kotitalouksien isänmaanrakkaus ankkuroi yrityksiä Suomeen

Kotitalouksien osakeportfolio koostuu keskimäärin 86% kotimaisista sijoituksista, joita on suurin piirtein 30...35 Mrd€.  Suomalaisille yrityksille on tärkeää säilyttää riittävä kasvollinen ja suomalainen omistajaohjaus. Moni suomalainen yritys saakin kiittää suomalaisia kotitalouksia siitä että pääkonttori on Suomessa. Pääkonttori ja tärkeät toiminteet tapaavat etsiytyä lähelle omistajia. Harmi jos suomalaisten suorat osakesijoitukset pienenevät. 

Kotitaloudet ovat myös rahastosijoittajina kotiseuturakkaita. Sijoitukset kanavoituvat lähinna suomalaisten sijoitusrahastojen ja eläkevakuutustuotteiden kautta. 

Kotitaloudet eivät käytä korkosijoitustuotteita

Kotitaloudet käyttävät niukasti korkosijoitustuotteita. Tyypillisiä korkosijoituksia ovat pankkitilit, joilla makaa noin 80Mrd€. 

Tähän on parikin syytä. Korkorahastot ja varsinkin lyhyen koron rahastot olisivat hyvä kohde, mutta tuotot ovat olemattomia. Suorat korkosijoitukset olisivat kenties järkevämpiä, mutta toimivia joukkolainamarkkinoita ei ole. Joukkolainat eivät ole noteerattuja arvopapereita ja kotitalouksien on siksi käytännössä mahdoton tarttua niihin. Joukkolainoihin sijioittavatkin lähinnä erilaiset eläkevakuutusyhtiöt ja rahastot. 

Yhteiskunnan kannalta tilanne on siedettävä. Kotitalouksien varat makaavat pankkitileillä joilta pankki lainaa nuo varat yrityksille ja  yksityisille. Raha kiertää, vahinkoa ei synny ja pankkisektorimme hyötyy. 

Eläkevakuutusyhtiöt sijoittavat ulkomaille ja käyttävät siihen ulkomaisia rahastoja

Valtaosa suomalaisten arvopaperisjioituksista (177 Mrd€) on kanavoitu eläkevakuutusyhtiöiden kautta. Eläkevakuutusyhtiöt poikkeavat kotitalouksista kahdessakin mielessä. Ne kanavoivat sijoituksistaan tyypillisesti noin 70% ulkomaisiin kohteisiin ja ne käyttävät tähän ulkomaisia sijoitusrahastoja. Eläkevakuutusyhtiöiden omaisuudesta on Suomen Pankin mukaan noin 100Mrd€ rahastoissa ja näistä noin 92Mrd€ ulkomaisissa rahastoissa. Eläkevakuutusyhtiöiden vähäisestä kiinnostuksesta kotimaata kohden on hyötyä. Suomalaisten varallisuus tulee paremmin hajautettua.

 

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.