Koronaviruksen vaikutukset talouteen

Käyttäjän J.Vahe kuva

Pelkkä pelon tunne riittää

Suurin osa maapallon väestöstä elää kädestä suuhun. Tämä väestö ei pysty olennaisesti vähentämään kulutustaan.

Lähinnä USA:ssa, Euroopan yhteisössä ja Japanissa asuu noin miljardi ihmistä, jotka pystyvät merkittävästi alentamaan kulutustaan, siis matkustamaan vähemmän, fyysisesti shoppailemaan vähemmän ja vähemmän käymään kokouksissa, ravintoloissa, näyttelyissä, konserteissa, teattereissa, urheilemassa jne.

Jos tämä ryhmä alentaa kulutustaan esimerkiksi vain 20 prosentillakin, vaikutukset maailman talouteen ovat järisyttävät.  Linkin kuva Kiinasta avaruudesta käsin kuvaa huomattavasti suurempaa muutosta.

Kuinka monta tuhatta tästä em. miljardissa kuolee, ei ole relevanttia – ja kuolleita ei todellakaan tarvita miljoonia. Pelkkä pelon tunne riittää. Ja muista ihmisistä ei ole väliä. On hyvä muistaa, että Yhdysvalloissa 11.9. 2001 kuoli vain kolme tuhatta ihmistä,  mutta näitä kuolleita on jopa Suomessa surtu, toisin kuin USA:n kostosodissa kuolleita satoja tuhansia. USA:n 3000 kuollutta ovat myös vaikuttaneet seuraaviin 19 vuoteen aivan olennaisesti, aina näihin päiviin asti.

Maailman varallisuus on tietysti vielä hyvin paljon jyrkemmin jakautunut, mutta kulutuksen osalta noin yhden miljardin ihmisen ratkaisuilla on olennaista vaikutusta maailmantalouteen.

Pyn-rahasto kuvaa Vietnamin toimia:

Koulut ovat olleet suljettuina helmikuun alusta, ja Saigonin ja Hanoin opiskelijat palaavat kouluun aikaisintaan 9. maaliskuuta.

Suurimmat rajanylityspaikat suljettiin tammikuun lopussa, ja ne avautuivat uudelleen 20. 2. rajan ylittäneiden tiukalla terveysvalvonnalla. Vietnam lopetti myös tilapäisesti eteläkorealaisten viisumivapauden johtuen viruksen leviämisestä Etelä-Koreassa. Henkilöt, jotka ovat olleet Etelä-Koreassa viimeisten 14 vuorokauden aikana saapumisestaan Vietnamiin, asetetaan karanteeniin.

Toimet ovat olleet etupainotteisia, toisin kuin EU:ssa.

Italia ei samaan pysty eikä moni muukaan EU-maa ja tuskin USA:kaan. Jos lännessä tauti saadaan vähemmällä kuriin, se on tuuria. Tuurista sen verran, että SARS saatiin Kanadassa kuriin nimenomaan tuurilla, taidot eivät siellä riittäneet.

Vietnam on omilla toimillaan saanut taudin kuriin ja tietysti talous on toisaalta lamautunut.

Huhtikuussa alkavalla q1 raportoinnilla kerrotaan laskeneista tuloksodotuksista maailmanlaajuisesti. Sen jälkeen PE-luvut eivät välttämättä olekaan enää niin edullisia.

Itsestäni:

En pyri koskaan arvaamaan, vaan varautumaan erilaisiin vaihtoehtoihin ja siinä auttaa salkun vastapainona käteinen, jonka määrää tarkasti säätelen. Joulua 2018 lukuun ottamatta käteistä on ollut. Olen ostanut helmikuun loppuviikolla ja laskun jatkuessa ostan käteisellä useita viikkoja lisää. Velkavipu on tekn. täysin käyttövalmis, mutta se edellyttää jotain 30 % laskua. Vastaavasti kurssien noustessa myin jo 3.3.

Nopea pitää tarvittaessa olla, mutta turha hötkyily ei ainakaan aiemmin ole kuulunut tapoihini.

Palstan kommentointi on taas kerran ollut hermostuneisuuden takia niin täysin alamittaista, että suljin kommentoinnin tästä. Jos kurssilasku ottaa kovastikin päähän, ei siitä minulle kannata kiukutella. Jos lyö rautanaulan isovarpaaseen, pörssikurssit eivät sen jälkeen tunnu enää ollenkaan niin olennaisilta.

Ja kyllä, tästäkin mennään yli ja elämä jatkuu, ehkä vain hiukan realistisemmalla pohjalla.