Korona kriisin lopputulema voi olla sama kuin finanssikriisin - massatyöttömyys

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Yksikkötyökustannukset ovat EU- alueella 4% kasvussa ja työn tuottavuus on 12% laskussa. Tämä tarkoittaa sitä että yrityksillä on kuluja muttei tuloja. Mitä tästä seuraa ? Yritykset tarvitsevat kohtuullisen tulovirran jo pelkkiä korvausinvestointeja varten ja jollakin tavalla nuo kertyvät tappiot on katettava. Joko tuotteiden hinnat nousevat (= Inflaatio) tai sitten palkkakustannuksia piennetään (= deflatoorinen palkkakehitys) tai tehdään jotain muuta. 

Vuoden 2009 jälkeinen kriisi oli samantapainen, vaikka ei kansantalouden näkökulmasta aivan yhtä vakava. Silloinen kriisi lähti liikkeelle samalla tavalla kuin nyt. Yksikkötyökustannukset nousivat ja työn tuottavuus laski. Yritysten oli silloinkin korvattava menetetty vuosi tavalla tai toisella. Keskuspankit käyttivät silloinkin samaa rahanpainamislääkkettä kuin tänäkin vuonna.

Tilanne eteni vuonna 2009 seuraavasti:

  • Inflaatio ponkaisi ensin 4% tasolle. Yritykset nostivat hintoja kun kulut nousivat.
  • Sitten kulut karsittiin irtisanomalla. Kulujen karsiminen onnistui niin hyvin, että tuotteiden hintoja voitiin hetkellisesti jopa laskea (=deflaatio). Kulujen karsimista jatkettiin niin kauan että työttömyys oli noussut noin 7% tasolta aina 12 % tasolle saakka.

Olisiko tästä opittu niin että tällä kertaa selvittäisiin ilman suurtyöttömyyttä. Ainakin rahaa on painettu ja ylimääräistä likviditeettiä on joka paikassa. Suoman pankin mukaan jopa kansalaisten tileillä on ennätysmäärä rahaa.

Raha on työnnetty yhteiskuntaan lähinnä valtioiden kautta. Keskuspankki on ostanut valtioiden velkakirjat markkinoilta ja valtiot ovat saaneet velkaantua ilman pidäkkeitä. Valtioiden yhteiskuntaan työntämä raha ei yleensä päädy yritysten voitoiksi ja sitä kautta korvausinvestoinneiksi. Valtioiden velkaantuminen päätyy työttömyyden tukemiseen, eläkkeisiin, terveydenhuoltoon ja paljolti kaikkeen muuhun.  Tästä syystä on vaikea kuvitella että kriisistä selvittäisiin säikähdyksellä.

Lisää tietoa: 

 

Kommentit

Comment: 

> kansalaisten tileillä
> on ennätysmäärä rahaa

Koronan seurauksena reaalinen tuotanto ja tuonti on laskenut. Se on tuotantoa, joka muuten olisi siirtynyt kansalaisten hallintaan kaupan tiskin kautta.

Jos korona-sulut poistetaan (iki päivänä), kansalaiset ryntäävät kauppoihin tekemään väliin jätettyjä kestokulutushyödykkeiden hankintoja. Mutta niitä hankkimattomia tuotteita ei ole. Ei missään! Niitä ei ole edes valmistettu.

Syntyy paniikki.

Jos korona-sulut poistetaan, pankit eivät enää voi kirjata maksamattomia lainoja ja korkoja “koronasta johtuviin saataviin” vaan niiden on ryhdyttävä välittömiin perintätoimiin. Ryhdyttävä perimään kansalaisilta sellaisia tuloja ja omaisuutta, jota heillä ei ole. Ja heillä ei ole tuota omaisuutta, koska työn tekeminen kiellettiin.

Syntyy pankkikriisi ja välitön romahdus.

Comment: 

Erittäin mielenkiintoinen tuo kuva, jossa on EU-alueen yksikkötyökustannusten ja työn tuottavuuden kehitys. Tähän saumaan sopiikin hyvin unelmointi 6 tunnin työpäivästä entisin palkoin ja eduin ja hyvinvointivaltion pelastaminen sitä myöten.

Comment: 

Jep. Ja asiaan liittyen, tsekatkaapa Tuomas Malisen postaus aiheesta US:n Puheenvuoro-palstalla. Lenksismi-marinismi jyrää!

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.