Korona ja asuntomarkkinat

Käyttäjän J.Vahe kuva

Tuolileikki on hieno harrastus. Kuvan lähde

Olen asunut Turussa 43 vuotta, mutta koko sen ajan olen välttynyt TS:aa tilaamasta. Joku K-kauppiasparka on joskus erehtynyt sen minulle lähettämään, mutta lukematta on silloinkin jäänyt.

Linkin tekstistäkin sain vinkin, ja kieltämättä se TS-yhtymän aikaansaannokseksi on ansiokas. Yleensähän siellä haastatellaan vain yhtä ihmistä kauppatorilla.

TY jatkaa etänä tämän kalenterivuoden loppuun. Siten toispaikkakuntalaisilla opiskelijoilla ei ole kämpän tarvetta Turussa. Tilanne on samantapainen koko maassa.

Edelleen telakalla on hiljaista. Hevosmiesten tietotoimiston mukaan jopa tilattujen laivojen maksuissa olisi ollut myöhästymisiä ja uusia ei ainakaan tilata. Vaikka lentämistä varmaan jossain mitassa tarvitaan, en oikein jaksa uskoa, että eläkeläisten tunku ahtaaseen risteilylaivan hyttiin kovalla hinnalla kokisi mitään valtaisaa ryysistä. Eiköhän tuoreessa muistissa säily kokemukset ihmisistä, jotka viikoiksi suljettiin koronan saastuttamaan laivaan.

Ylipäänsä olen kauhistellut kiinteistömarkkinoitten menoa – tämä koskee tietysti paljon muutakin Turkua. Etenkin kaksioita on tyhjänä. 1997 ala oli hyvä, silloin sinne kaikin voimin rynnin, siis yksiöihin. Nykyään PK-seudun ja sen jälkeen kolmen suurimman kaupungin markkinatilanne on tyydyttävä, mutta siihen se sitten jääkin.

Nykyään moni as.oy on lainoitettu savupiippua ja siitä nousevaa savua myöten. Oma kokemukseni on, että kämpät kuluvat. Kulumista kompensoi asuntojen hintojen nousu 2000-luvulla. Mutta kun nyt puhutaan vuokrien laskusta, monen sijoittajan budjetti menee vähintään nollatulokselle. Ja ilman voittoa, vaivaa on taatusti liikaa – sen sanon kokemuksesta.

Ja mikäli asuntojen hinnat kääntyisivät laskuun, on ihan hyvä muistaa kiinteistösijoitusyhtiöitä, jotka jakavat osinkoina myös asuntojen laskennallisia arvonnousuja.

Arvonnousua on olemassa vain myytynä. Muutoin kysymys on abstraktiosta, joka lakkaa samalla kuin musiikin soitto ns. tuolileikissä.

Olen muuten tämänkin kokenut. Kun Arsenal alkoi myydä juuri ennen hinnannousuja, nettovuokratuotto oli minullakin yhdessä kohteessa 20 %. Sitä lukua sopii verrata nykyisiin tuottoihin.

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.