Korkeatuottoisia yrityslainoja kannattaa jatkossa vältää

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

OECD:n raportti "The walking dead ?" kiinnittää huomiota siihen että Suomessa muiden muassa elätetään enenevässä määrin Zombie yrityksiä, jotka eivät nykyisessä alhaisen koron maailmassa kykene suoriutumaan edes velan koroista. Noita yrityksiä on raportin mukaan Suomessa muutama prosentti yrityksistä ja niissä työskentelee noin 5% työvoimastamme. Raportissa ei huomioida yritystukia joiden huomioon ottaminen nostaisi Zombie sektorimme koon paljon suuremmaksi.

Korkeatuottoisia yrityslainoja kannattaa välttää

Valtiosihteeri Martti Hetemäki on blogikirjoituksessaan kommentoinut raporttia ja kiinnittää huomiota siihen että korkojen nousu voi lähivuosina aikaansaada talouselämää tervehdyttävän konkurssiaallon. Sijoittajan kannalta tämä tarkoitaa sitä että korketuottoisia yrityslainoja kannattaa lähivuosina välttää. Niissä piilee suuri ja alati kasvava riski (kuva alla).

USA:n konkurssit nousevat lähiaikoina

Oheisessa Trading Economics tuottama kuva kertoo USA:n tilanteesta. Konkurssit ovat vähentyneet vuodesta 1988 lähtien (sininen käyrä) ja heikotkin yritykset ovat jääneet elämään. Syynä on ollut laskevat korkotaso ja se että riskiyriytyksille myönnetään lainaa yhä supistuvilla preemioilla. Edullisen lainan innoittamat yritykset ovat ottaneet yhä suuremman määrän lainoja (musta käyrä) jotka ovat jääneet makaamaan yritysten taseisiin. Jos korot nousevat niin näitä mustan käyrän lainoja taseissaan piilottelevat Zombie yritykset horjuvat. Tässä syy miksi heikoille yrityksille myönnettyjä korkeatuottoisia lainoja ja lainarahastoja kannattaa välttää.

Korkojen nousu ja konkurssit tervehdyttävät yhteiskunnan

OECD:n raportti "The walking dead ?" kiinnittää huomiota toiseenkin seikkaan. Zombie yritykset eivät ole olleet parhaita lisäarvon tuottajia ja niiden lukumäärän lisääntyminen on tarkoittanut myös sitä että pääomaa hukkaantuu ja työvoiman keskimääräinen tuottavuus pienentyy. Zombie yrityksissä tehty työ menee osittain hukkaan - kukaan ei iloitse tuotteista ja innovaatioista, joita ei synny. Korkojen nousu ja konkurssien kohtuullinen lisääntyminen ei siis ole epätoivottu asia vaan merkki tervehtymisestä. Jäämme odottamaan ihanaa ilmaa puhdistavaa ja tervehdyttävää korkojen nousua ja sitä seuraavaa taantumaa. Toivottavasti siitä selvitään pienillä kolhuilla. 

Lisää tietoa:

 

 

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Keskustelimme aiheesta Toto kerhon kokouksessa Raimo Sailaksen kanssa. Hän muistutti siitä että hänen vahtivuorollaan, 1990 luvulla, Suomi ponkaisi konkurssiaallon jälkeen vauhdikkaaseen kasvuun. Hän ei selvästikään nykyisessä tilanteessa toivonut konkurssiaalltoa vaan hänen mielestään on vielä jäljellä järjestäytyneempiä ja vähemmän rajuja tapoja talouden rakenteiden tervehdyttämiseksi. Hän toivoi esimerkiksi Finanssivalvonnalta ja Pankeilta tiukempaa lainapolitiikkaa. 

Syntyneen keskustelun perusteella vaikutti siltä että suuri osa kokoukseen osallistuneista jakoi Sailaksen näkökulman. Useimmat uskoivat hyvän talouskehityksen jatkumiseen. Aikaa mahdollisiin korjaaviin toimenpiteisiin on siis olemassa. 

Comment: 

Raju konkurssiaalto voi hyvin viedä lapsen pesuveden mennessä. Toisaalta tiukka luototuskuri ehkäisee uusien "lapsien" syntymistä... Missä se kultainen keskitie sitten onkaan.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.