Korkea valtionvelka hidastaa talouskasvua ... tai sitten ei

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

OECD on julkaissut uuden  economic outlook -katsauksen. Kalvosarjassa on tiiviissä muodossa esitetty paljon mielenkiintoista. Pääviesti on että talouskasvu on voimissaan ja alkaa jo ruokkia itseään.

Mutta yhteenvedon loppupuolella on melko raflaava väite: Korkea valtionvelka hidastaa talouskasvua:

Lähde OECD.

Minusta väitteessä on looginen virhe. Statistiikan avulla voidaan osoittaa että korkealla velan määrällä on korrelaatio hitaan kasvun kanssa. Tuloksen perusteella voi yhtä perustellusti väittää että hidas talouskasvu kannustaa valtiot ottamaan lisää velkaa.

Klassinen esimerkki tästä virheestä on väittää että jäätelönsyönti lisää hukkumisriskiä - tarvitsee vain tarkastella tilastoja jäätelönsyönnistä ja hukkumiskuolemista kuukausitain ja korrelaatio on selvä.

Omat terveiseni säätytalolle: Oli suuri valtionvelka syy tai seuraus olen vakuuttunut siitä että se ei ainakaan edistä talouskasvua. Länsinaapurissa hallitus on sopinut tavoiteen valtiontalouden tasapainolle hallituskauden yli (+1%). Tämä on minusta järkevämpi lähtökohta kuin yrittää arvailla talouskasvua ja sen jälkeen riidellä miten paljon kuluja ja veroja pitää rukata.

Ennustaminen on vaikeaa - varsinkin tulevaisuuden. Päättäkää siis mikä tavoite on valtiontalouden tasapainolle ja sopikaa mitkä toimenpiteet tehdään tavoitteen saavuttamiseksi ensimmäisenä vuotena. kauemmas ei kannata edes yrittää ennustaa. Parempi siis sopia että tasapainotavoite säilyy, mutta keinoja säädellään vuosittain.

Jos yrittää naulata talouspolitiikan linjaukset koko hallituskaudeksi voi olla varma vain yhdestä asiasta: Ennusteet olivat pielessä.

Kommentit

Comment: 

Korrelaatio ja kausaliteettihan siinä menee OECD:ltä sekaisin. Valtionvelan haitallisuudesta on kasvulle on tosin muuta evidenssiä: 1) julkinen velanotto (vajeet) syö yksityisen sektorin investointeihin menevää rahaa vähentää talouskasvua 2) suurempi suhteellinen velka lisää riskitasoa koko taloudessa ja vähentää talouskasvua (esim Kreikassa toteutunut julkisen talouden kriisi heijastuu kasvuun)

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.