Koneen pettymys on osaketta kyttäävän onni

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Koneen peruuntunut fuusio on kääntymässä sijoittajan onnenpotkuksi

Viikon talousuutispommi pamahti eilen, kun Koneen ensin kauan salassa haudottu, sitten pakon edessä julkistettu Thyssenin hissiliiketoiminnan osto peruuntui eilen ilmeisen lopullisesti. Aiemmin se oli uhattuna henkilöstön epäluulojen ja kilpailulakien takia, nyt Kone vetäytyi kaupasta omien sanojensa mukaan suojellakseen rahojaan.

Thyssen on niin surkeassa taloudellisessa jamassa, että kaupan mittava ennakkomaksu olisi saattanut haihtua harakoille yhtiön mahdollisessa selvitystilassa. Totta tai ei, selitys kuulostaa kohtalaisen loogiselta ja muutenkin uskottavalta, vaikka pöydän alla voi olla muutakin. Aikanaan selvinnee.

Konetta kaupan menetys varmasti kirpaisee. Fuusio olisi tehnyt siitä markkinajohtajan.

Kone on todella laadukas yhtiö, kuten vaikka tuossa jutussa lyhyesti analysoin. Kynnys on ollut osakkeen korkea hinta.Thyssenin kauppa, josta huhut levisivät jo kaukana viime vuoden puolella, on pumpannut innostusta.

Koneen laatu ei katoa

Konetta jo omistaville fuusion murentuminen on pettymys, mutta osaketta havittelevalle se antaa aiheen pomppia riemusta. Tällaiset uutiset heittävät jäätä ylikuumentuneen osakkeen niskaan, ajaen ne jossain vaiheessa ostokelpoisiksi – ainakin yleensä.

Globaali johtajuus jäi saamatta, mutta ei Kone yhtään huonommaksi yhtiöksi muuttunut. Mutta kun superyhtiö ei synnykään, Kone palannee hinnoittelussa kuolevaisten joukkoon. Thyssenin hissien kohtalo saattaa jopa lisätä pelkoja koventuvasta kilpailusta.

Tällaiseen spekulaatioon en sinänsä osallistu. Visioiden rakentelu suuntaan ja toiseen on kivaa viihdettä, mutta kokemukseni mukaan vaarallista liian vakavasti otettuna.

Nokkelat päätelmät kurvaavat herkästi hatelikkoon. Avainlukuihin luottamisessa kyseinen riski on paljon matalampi.

Thyssen nosti, toivottavasti pudottaakin

Koneesta on nyt parhaassa tapauksessa taas tulossa lupaava sijoituskohde – kunhan hartaasti odottamani sukellus vain kiihtyisi kunnolla. Se on mahdollista ja sikäli ilmeistä, että Kone on vuosien varrella kokenut kovia notkahduksia ennen pitkää.

Thyssen-huhujen noste ei juuri pettänyt edes syksyn taitteen myyntipaniikeissa lukuisten syklisten tapaan – vaikka tavallisesti Kone taivaltaa samassa kyydissä. Suuri raha oli kuitenkin fuusiohankkeista tietoinen.

Varsin ilmeisesti kaupan kaatumisestakin isot pelaajat tiesivät ajoissa, koska vuosiraportin päivänä julkistettu tieto fuusion etenemisestä ei johtanut rallin jatkumiseen, päinvastoin. Osake on sujutellut alas sieltä asti. Eilinen tyrmäysisku kiihdytti pudotusta, muttei siis aloittanut sitä.

Peukut pystyyn paniikin puolesta

Nyt päällä oleva pudotus ei ikuisesti kestä, mutta pitkät indikaattorit heiluvat yhä niin korkealla, että kiire tuskin tulee. Pidemmät trendit osaavat olla sitkeitä molempiin suuntiin – etenkin kun Thyssenin kaltainen suuri stoori haihtuu taivaalle.

Koronaviruksen kanssa tuskaileva Kiinakin saattaa Koneen tärkeänä markkinana lisätä sijoittajien levottomuutta. Mutta eiköhän tauti kuriin saada, kuten kävi vastaavalle sarsille vajaat 20 vuotta sitten.

Kone oli teknisesti pahasti ylikuumentunut ennen fuusion kaatumista

Kun Koneesta irtoaa osinkokin parin viikon sisään, markkinoiden apatia voi yltyä vielä kiitettävästi. Saisikin, sillä ei osake notkahduksesta huolimatta vieläkään houkuta enempää teknisesti kuin fundamenteiltaan.

Mutta sopivaan hintaan Kone on loistava kohde. Suunta on nyt hyvä, peukut pystyyn.

Paraskaan yhtiö ei ole hyvä sijoitus liian kovalla hinnalla:

https://porssihaukka.fi/

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.