Kone edelleen ylihintainen

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kaupungistuminen buustaa Konetta, muttei mittaansa enempää

Hissiyhtiö Koneen raporttia on ihasteltu, mutta mitään ihmeellistä en itse siitä löydä. Kone on laadukas ja kriisikestävä yhtiö, ehdottomasti Hesan pörssin eliittiä - mutta sitä on edelleen hintakin, lievästä sukelluksesta huolimatta.

Se ei uponnut vieläkään tarpeeksi, jos haluaa hyvän kohtuuhintaisen osakkeen. Markkinoiden euforia on monin paikoin karannut lapasesta, myös Koneessa.

Oman odotukseni mukaan Kone ei kasva kummemmin kuin viime vuosina eli melko hitaasti. Tuore raportti vahvistaa sen. Liikevaihto supistui viimeisellä kvartaalilla muutaman prosentin, joskin tilauskanta vahvistui neljä.

Marginaalin lievä parannus nosti osakekohtaista tulosta pari prosenttia 0,55 euroon. Koko vuoden nettotulos osaketta kohti, 1,81 euroa, pysyi käytännössä entisellään.

Ainoa jonkilainen yllätys on ylimääräinen osinko 0,50 euroa, joka varsinaisen 1,75 euron osingon kanssa nostaa vuoden osingoksi 2,25 euroa. Kone siis jakaa omistajille käteistä reilusti yli nettotuloksensa.

Hinta aina vain närästää

Ratkaisu kuvaa, kuinka vakavarainen ja vähillä investoineilla pärjäävä Kone on. Tältä ja muiltakin osin Kone kuuluu luotettavuuden kuninkaallisiin. Mutta hinta närästää edelleen.

Kone: taatttua laatua, muttei kummoista kasvua

Kone ei odota ihmeitä tältä vuodelta, joskin hiukan taakse jäänyttä parempaa eli 0 – 6 prosentin liikevaihdon kasvua. Ohjeistus sujahtaa täysin omiin odotuksiini.

Näillä näkymin Koneen tämän vuoden eps nousee korkeintaan kahteen euroon. Ylimääräistä osinkoa tuskin toistamiseen napsahtaa, joten osinko jäänee ensi vuonna 1,80 nurkkaan.

Osakkeen koputellessa taas 70 euroa P/E kiipeää jonnekin 35 nurkille ja osinkotuotto 2,5 prosenttiin. Hidaskasvuiselle yhtiölle moiset arvostustasot pukkaavat nihkeää hikeä, niin laadukas kuin onkin.

Konetta siivittävät milloin mitkä huhut ja stoorit, yleensä Kiinan hurjasta imusta. Ei siitä ole vuosiin näkynyt kummoista merkkiä, jos toki tasaista varmaa menoa. 

Tarinat kannattaa ottaa aina todella runsaan suolan kanssa, jos ja kun numerot eivät niitä tue. Kovin usein kyse on itsepetoksesta tai jostain vielä ikävämmästä.

Jo syksyllä alkanut korjausliiike on perusteltu, eikä todellakaan tullut yllätyksenä - tuolloin hintapiikissä sen povasin. Mutta alemmas pitäisi vieläkin tulla, jos kunnon tuottoa Koneesta kaipaa.

Muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista. Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Minä luotan edelleen Koneeseen. On ollut salkussa vuodesta 2003, kerran olen myynyt kun alkoi kasvaa jo liian isoksi. Eipä olisi kannattanut sekään myynti. Oli pitkään suurin sijoitukseni, nyt on jäänyt kakkoseksi Applen jälkeen. Hyvin vähän on tuottanut pettymyksiä 18 vuoden aikana. Huippufirma jonka arvostus on aina ollut korkea.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Kone on ollut itsellekin hyvä sijoitus, ja se pysyy salkussa. En arvostele yhtiötä, mutta nykyhintaan en sitä lisää tai ostamista suosittele. Sitten kun - ja näin odotan - hinta putoaa alle 60 tai jonnekin 50 euron kupeeseen niin asia muuttuu toiseksi. 

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.