KONE

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

KONEen Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä (johtaa Talousmentor.com sivustolle) KONE sijoituskohteena

KONEen juuret ulottuvat vuoteen 1910, jolloin KONE Osakeyhtiö rekisteröitiin. Aluksi yhtiö kunnosti ja myi Strömbergin vanhoja moottoreita sekä toi maahan ruotsalaisen Graham Brothersin hissejä. Ensimmäiset KONEen itsensä valmistamat hissit asennettiin vuonna 1918 ja 10 vuotta myöhemmin yhtiö valmisti jo hissin per päivä vauhdilla.

KONEen kansainvälistyminen alkoi 1960 – 1970 luvulla, kun yhtiö osti ensin ruotsalaisen ASEAn hissiliiketoiminnot. Joitakin vuosia myöhemmin KONE osti Westinghousen Euroopan hissiliiketoiminnot, jonka myötä yhtiö sai asiantuntemusta pilvenpiirtäjistä. 1980-luvun lopulla KONE oli yksi maailman kolmesta johtavasta hissien, liukuportaiden ja nosturien valmistajista.

Harald Herlin osti KONEen vuonna 1924, josta alkaen yhtiö on ollut Herlinin suvun vallassa. Pekka Herlinin kuoltua vuonna 2003 hänen perintönsä oli pitkälti kiinni KONEen osakkeissa. Perintö jaettiin muokkaamalla aiemmin ostettu Partek ja irrottamalla se omaksi yhtiökseen, Cargotec Oyj:ksi. Tämän perinnönjaon seurauksena Antti Herlin omistaa KONEesta noin 62 prosentin ääniosuuden. Hän siis päättää, mitä KONEessa tapahtuu.

Toimintaympäristö

KONEen osuus globaalista uuslaitehankinnasta on noin 20 prosenttia ja sillä on noin 1,2 miljoonan laitteen huoltolaitekanta (2017).

Yhtiö jakaa toimintansa uusien laitteiden valmistukseen sekä huolto- ja modernisointiliiketoimintoihin. Uusien laitteiden liikevaihdon osuus on hieman yli puolet (n. 53 %) koko konsernin liikevaihdosta.

KONEen kasvua vauhdittavat kaksi merkittävää megatrendiä: kaupungistuminen ja teknologinen murros. Yhtiö kertoo, että vuoteen 2050 mennessä 2/3 maailman väestöstä asuu kaupungeissa. Joka ikinen päivä noin 200 000 ihmistä muuttaa kaupunkeihin. Tämä muuttoliike tarkoittaa tietenkin sitä, että asuinrakentaminen hisseineen jatkuu vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Yhtiön liikevaihdosta noin 25 prosenttia muodostuu Kiinassa, joten Kiinan markkinoiden heikentyminen voisi vaikuttaa isolla painolla KONEen kasvuun ja kannattavuuteen. Lisäksi merkittävä osa KONEen komponenttitoimittajista ja tehdaskapasiteetista sijaitsee Kiinassa. Kaupparajoituksien tai protektionismin lisääntyminen voisi myös vaikuttaa KONEen tuloksentekokykyyn.

Globaalina yhtiönä KONE altistuu valuuttakurssiriskeille. Merkittävimmät valuuttariskit ovat Kiinan renminbeissä, USA:n dollareissa sekä Saudi-Arabian rialeissa. Normaaliin tapaan yhtiö suojautuu näitä riskejä vastaan johdannaisilla sekä sopimusteknisillä ratkaisuilla.

Taloudellinen tilanne

KONEen liikevaihto kehittyi vahvasti aina vuoteen 2015 saakka, josta lähtien sen kehitys on ollut vaimeampaa. Tuloskunto on lähtenyt laskuun vuoden 2015 huipputuloksen jälkeen. Tämä lasku näkyy myös marginaalien laskuna noin 12 prosentista ennustettuun noin 9,4 prosenttiin. Viime aikojen tuloslasku on johtunut mm. kovenevasta hintakilpailusta sekä kohoavista raaka-aine- ja työvoimakustannuksista. Lisäksi USA:n ja Kiinan kauppasota on vaikuttanut negatiivisesti vuoden 2018 tuloskehitykseen.

Tilikaudelle 2018 ennustamallani tuloksella (840 – 870 M EUR) PE-luku on 25,5x eli osaketta voi kuvata varsin kalliisti hinnoitelluksi. Mikäli tulos palautuisi muutaman vuoden takaiselle noin 1,0 miljardin euron tasolle, niin PE olisi silloinkin 21,6x. Eli yhtiöön kohdistetut tulosodotukset ovat korkealla.

KONEen oman pääoman tuotto (ROE) on erinomaisella tasolla eli noin 30 – 50 prosentissa. Yhtiö kertoo, että sen toiminta sitoo vähän pääomia, joka näkyykin pääomien tuottoluvuissa.

KONEen velkaisuus on alhaisella tasolla. Korollisia velkoja (353 M EUR) on vähemmän kuin yhtiöllä on kassassa käteistä (540 M EUR) eli yhtiö voisi maksaa velkamääränsä yhdellä käteissuorituksena.

Keväälle 2019 ennustamani osinko on 1,75 euroa, joka tällä osakkeen hinnalla (41,80 EUR) antaisi noin 4,2 prosentin osinkotuoton. Sijoittajaa toki mietityttää nykyinen Kiinan ja USA:n kauppasota ja sen vaikutus KONEen tuloksentekokykyyn. Tämä ennustamani osinko olisi noin 100 prosentin tasolla tuloksesta taikka vapaasta rahavirrasta (FCF), joten mikäli maailmantalous ajautuu kauppasodan myötä pidempiaikaiseen taantumaan, niin se voisi näkyä KONEen osingossakin.


Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Talousmentor.com blogissa https://talousmentor.com/2018/12/11/kone-oyj/

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.