Kohtuulliset tulonsiirrot kasvattavat elintasoa ja rikastuttavat yhteiskuntaa

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Tulojen kohtuullinen tasaaminen on tarkoituksenmukaista ja hyödyttää yhteiskunnan kehittymistä ja dynamiikkaa. Yhteiskunta ja elintaso kehittyvät nopeammin jos tuloja tasataan. Mistä tämä johtuu?

Yhteiskunnan palvelu- ja tavara- tuotannon kehittymisellä on kaksi tekijää, tuotannon tehokkuus ja toisaalta hyvien palvelujen ja tuotteiden valintaprosessin päätösten hyvyys. Näistä kahdesta tekijästä valintaprosessin toimivuus on monasti huonommin ymmärretty ja vähemmän keskusteltu käsite. Valintaprosessi syntyy ihmisten valinnoista kun he tekevät ostoksia ja valitsevat palveluita. Tuotantokoneisto saa valintojen tuloksena tiedon siitä, mitkä palvelut ja tuotteet täyttävät parhaiten ihmisten unelmat ja tarpeet.  

Optimi syntyy kun yhteiskunta keskittää yhtä paljon tarmoa (kansalaisten aikaa) sekä hyvien palveluiden valitsemiseen että niiden tuottamiseen. Tähän on olemassa selvät ja yksinkertaiset matemaattiset perusteet, joita ei ole kuitenkaan järkevää tässä toistaa.  Optimia lähestyttiin 1900- luvun alun ja 1960- luvun välillä kun siirryttiin 8 tuntiseen työviikkoon. Ihmisille jäi suurin piirtein yhtä paljon aikaa tuotteiden tekemiseen ja tuotteiden valitsemiseen.

Eläkeläisten ja työkyvyttömien kyky tehdä valintoja jää käyttämättä, ellei heille järjestetä tuloja. Tarvitaan kohtuullisia tulonsiirtoja palkansaajilta eläkeläisille, opiskelijoille ja lapsille jotta heidänkin kykynsä tehdä valintoja saadaan mukaan yhteiskuntaa kehittämään. Tulonsiirroilla saadaan kaikki mukaan tekemään yhteiskunnalle arvokkaita valintoapäätöksiä.

Tulojen tasaamisen logiikka on yksinkertainen ja selvä. Seuraukset ovat nekin yksinkertaisia:

  • Tuloja voi tasata siihen pisteeseen asti, että kansakunta alkaa käyttää suurin piirtein puolet tarmostaan palveluiden tuotantoon ja puolet kuluttamiseen. Sekä liian vähäinen että liian suuri tulontasaus johtaa epäoptimaaliseen lopputulemaan. 
  • Tulojen tasaamista ei tehdä sen takia että se on moraalisesti oikeudenmukaista vaan siksi että se on tarkoituksenmukaista.  Moraalisen oikeudenmukaisuuden tunne syntyy, kun taskoituksenmukaiseen käytäntöön totutaan ja käytäntöä aletaan pitää osana identiteettiämme. 

Nyt on huomattava että tulontasaus on laaja käsite. Siihen kuuluvat eläkkeiden, lapsilisien ja muiden tulonsiirtojen ohella kaikenlaiset julkisen sektorin taiteilija-avustukset, urheilun tuki, osa tutkimusmäärärahoista ja jopa työttömien hätäaputöihin kuluvat rahat. Kyseessä on laaja käsite.

Missä tilanteessa Suomi on tällä hetkellä? Olemme Euroopan ja luultavasti maailman toiseksi laiskin kansakunta, jos mittarina käytetään työntekijöiden tekmiä työtunteja. Eikä työllisyysasteemmekaan ole hyvä. Monet valitsevat työttömyyden tai apurahojen varassa elämisen sen sijaan, että uhraisivat edes vähäisen osan ajastaan tuottavan työn tekemiseen.  Näyttäisi siltä, että olemme valinneet huonon tasapainopisteen, jossa työn tekemisen ja eteenpäin yrittämisen arvostus jatkuvasti pienenee. Olemme valinneet erään ideologisen ääripään sen sijaan että hakisimme tarkoituksenmukaista tasapainoa.      

Kuvan lähde: wikimedia / Der König

 

Kommentit

Comment: 

Hyvä kirjoitus, noinhan se on vaikkei ole itse tullut ajateltua. Menee varmaan pitkään ennen kuin tämä korjaantuu, nyt ollaan Suomessa turmion tiellä.

 

P.S. 8-tuntiseen työviikkoon ollaan vasta matkalla :-)

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.