Kiinteistösijoitusrahastoista

Käyttäjän J.Vahe kuva

Kaikella on riskinsä, jopa kiinteistöillä.

Kokemuksistani on linkissä ja ne ovat negatiivisia.

Huomiotani kiinnitti aluksi 17.1. Kauppalehdessä ollut kirjoitus, jonka keskeisimpänä lähteenä oli finanssivalvonnan teema-arvio. Alalla on varsin suuria ongelmia. Kyseisissä rahastoissa on varoja noin 10 miljardia euroa ja arvonmäärityksen dokumentoinnissa on yleisiä ja suuria puutteita.

Keskeisimmät riskit muodostuvat seuraavista asioista:

Ensinnäkin kiinteistöllä ei voi pysyvästi olla kahta tuottolähdettä, toisaalta vuokrat ja toisaalta arvonnousu. Pitkällä tähtäimellä tuottoja on vain yksi ja se on on vuokrien kasvun diskonttaus – olettaen, ettei korkotaso voi nollasta enää kovin paljon laskea.

Toinen ongelma liittyy likviditeetin. Suuri osa rahastoista sijoittaa liikekiinteistöihin, joiden arvonmääritys on erityisen hankalaa ja myynti erityisen vaikeaa. Jos osuuden omistajat haluavat lunastaa osuutensa, rahaston omaisuuden myynti on vaikeaa.

Tällä hetkellä ongelmia on Kauppalehden mukaan ollut neljässä rahastossa, mutta finanssivalvonnan arvion mukaan potentiaalisesti niitä voi olla muillakin.

Itsestäni sen verran, etten ole aiheesta aivan syyhyttä saunassa. 1996 kuulin toiselta puolelta Suomea, että roskapankki Arsenalilla oli kova kiire myydä ennen hintoja nousemista, tämähän olisi pienentänyt valtiolle tulevia tappiota huomattavasti. Niinpä ostin Arsenalilta eräitä kohteita.

Hinta yksiöllä Turun keskustassa oli 60.000 markkaa (nykyään hinta on 10-kertainen) ja välitön vuokratuotto 20 %. Tällaisiin lukuihin pääsee, kun markkinat häiriintyvät eli joku alkaa myydä isoja eriä.

Tällaista se on markkinatalous.

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Jos talous toimisi edes jotenkuten samalla tavalla kuin ennen, kunnon rysäys olisi tulossa ja ne perinteiset ostopaikat. En pitäisi hengitystä. Äärioikeiston nousu ja vanhan ns maltillisen oikeiston liikkuminen äärioikeiston halinalletukipuolueeksi on kuitenkin ns. yhteiskunnasta perillä olevien ja valtaapitävän eliitin taholta niin pelottavaa että perinteiset markkinamyllerrykset on peruttu. Kaiken takaajana on keskuspankki, joka pitää korttitalon kasassa. Myrsky olisi globalisaation runtelemaan keskiluokan kurjistumiseen ja näköalattoman tulevaisuuden näkymän viimeinen niitti, joka käytännössä antaisi vallan fasisteille. Mieluummin zombitalous ja varallisuuskuplat ja kaikki nollakorkojen omituisuudet kuin markkinahäiriö lama ja fasismi. Näin vain on päätetty. Sori siitä.

Comment: 

Juhan maintsema paniikki-ilmiö on pelottava skenaario:  " Jos osuuden omistajat haluavat lunastaa osuutensa, rahaston omaisuuden myynti on vaikeaa". 

Tunnen asuntorahastohin sijoittavia. He ovat elohopean nopeita osakesijoittajia. He alkavat myydä rahasto-osuuksiaan jos hinnat alkavat laskea. Markkinoille alkaa tulvia myytäviä kiinteistöjä ja arvot laksevat edelleen. Ja arvoaan menettäviä rahasto-osuuksia myydään sitten kiihtyvällä vauhdilla. Pelottavan kuuloinen skenaario.  

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.