Kiinnostus sijoittamista kohtaan ei takaa kusrssinousua

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Korreloiko kiinnostus talouteen pörssikurssien kehityksen kanssa?

Oheiseen kuvaan on koottu sijoittamiseen liittyvien google hakusanojen (stock (osake), finance (talous), captial (pääoma), yahoo finance (yahoo talous), stocks (osakkeet)) yleisyyden aikagraafi ja verrattu sitä maailman osakkeita seuraavaan S&P 500 indeksiin.

Korrelaatiota on, mutta sen käyttäminen sijoituspäätösten tukena on vaikeaa.

Sijoittamiseen liittyvien goole hakusanojen yleisyys (sininen käyrä) ja S&P500 indeksi (punainen käyrä)

Suuriin tapahtumiin kuten vuoden 2008 romahdukseen ja vuoden 2009 osakemarkkinoiden pohjiin liittyy kiinnostuksen nousua, mutta vasta sitten kun tapahtuma on jo päällä. 

Sijoittajan kannalta on kuitenkin mielenkiintoisinta että vuosien 2006 ja 2010 kesälaskujen aikana kiinnostus sijoittamiseen väheni. Tämä näyttäisi olevan yleinen lainalaisuus. Kun kiinnostus osakkeita kohtaan laimenee, niin kurssit polkevat paikallaan tai hieman laskevat. 

Mutta onko googlen hakusanojen yleisyyden seuraaminen kannattavaa? Korrelaatio kurssikehitykseen näyttäisi olevan heikko. Sanonta siitä, että kannattaa myydä silloin kun taksikuski alkaa jaella sijoitusvinkkejä ei aina tepsi. Yleisön kiinnostus sijoittamiseen ei ole varma tae kurssilaskusta.

Kommentit

Comment: 

 Johan Bollen (Indiana University) on osoittanut, Twitter yhteisöviestintä pystyy ennustamaan kurssikehitystä kuusi päivää ennakkoon.

“We find an accuracy of 87.6% in predicting the daily up and down changes in the closing values of the Dow Jones Industrial Average”

Pekka 

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Jotenkin ihan maalaisjärjellä ajattelisi, että se on lähinnä ne suuret kurssiliikkeet, mitkä nostavat kiinnostusta. Eli korrelaatiota löytyy, mutta ainoastaan liikkeen määrään, ei sen suuntaan. Ja lisäksi syy-seuraus-suhde korrelaatiossa lienee ensisijaisesti väärä, jotta siitä voisi edes teoriassa lähteä hakemaan mitään sijoitusvinkkejä: kiinnostus osaketermien googlettamiseen nousee niistä suurista kurssiliikkeistä, ei päinvastoin. Toki yleinen kiinnostus voi sitten vahvistaa noita liikkeitä, mutta silloinkin muutokset hakutiheydessä seurannee niitä liikkeitä, ei päinvastoin.

Mutta voisihan tuosta ehkä teoriassa yhdenlaista vinkkiä saada: voihan olla mahdollista, että hakutiheys on suurimmillaan silloin, kun suurimmat kurssimuutokset on takana. Toisin sanoen hakutiheyden räjähtäminen käsiin olisi merkki siitä, että kaikki kynnelle kykenevät ovat jo sukelluksesta tai raketoinnista osallisia, jolloin käänne on käsillä. Siis kun googlehaut ja taksikuskit pääsevät vauhtiin, on aika kontrata markkinoita.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.