Kiinan Millenniaalit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Millenniaaleilla viitataan yleisesti ottaen 1980- ja 1990-luvuilla syntyneisiin sukupolviin. Heitä on Kiinassa noin 400 miljoonaa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Yhdysvalloissa on noin 90 miljoonaa Millenniaalia. Tämä sukupolvi tulee olemaan todennäköisesti se sukupolvi joka muuttaa Kiinan kopioijista innovaattoreiksi mikäli näin tulee käymään. Se tulee olemaan seuraavina vuosikymmeninä todennäköisesti tärkein sukupolvi maapallolla. Mitä heistä länsimaissa todella tiedetään vai tiedetäänkö mitään? Itselläni ei ole heistä omakohtaista kokemusta, joten olen joutunut tyytymään kirjallisiin lähteisiin. Yksi heistä kertova kirja on Eric Fishin China´s Millennials. Kirjoituksessa luon lyhyen katsauksen tuon sukupolven haasteisiin.

 

Kiinan yhden lapsen politiikka on luonut heille kansainvälisen lempinimen ”pikku keisarit”. Heidän sukupuolijakaumansa on vääristynyt yhden lapsen politiikan vuoksi ja yhtä tyttöä kohden on vajaa 1.2 poikaa. Heitä kuvataan hemmotelluiksi kakaroiksi, jotka saavat vanhemmiltaan kaiken mitä haluavat. Tämä voi olla totta, mutta heillä on myös kauheat paineet, koska he joutuvat elättämään vanhempansa heidän eläköidyttyään. Kiinassa ei ole eläketurvaa. Tämä näkyy siinä, että vanhemmat ja jopa isovanhemmat ovat saattaneet vahtia herkeämättä millenniaalien koulukäyntiä. Tähän on oikeastaan yksinkertainen syy. Ylivoimaisesti tärkein yksittäinen hetki tämän sukupolven elämässä on gaokao, koe joka ratkaisee lukiosta valmistuneen jatko-opiskelupaikan. Tämä koe ratkaisee myös suurimman osan mahdollisuudet pärjätä kiinalaisessa yhteiskunnassa. Käytännössä tähän kokeeseen valmistutaan lähes joka päivä siitä lähtien, kun koulunkäynti alkaa eli reilusti yli kymmenen vuotta. Tämä koe mittaa lähinnä ulkoa opeteltuja asioita ilman mahdollisuuksia kriittiseen ajatteluun. Tämä voi jättää luovimman osan ikäluokasta mahdollisuuksien ulkopuolelle.

 

Millenniaalien muita haasteita ovat mm. kilpaillut työmarkkinat ja niiden korruptio, kallis asuminen, ympäristöongelmat ja sopivan puolison löytäminen. Korkeastikoulutettujen työttömyys on verrattain korkea. Alle 25-vuotiaista korkeastikoulutetuista noin 15%:ia oli työttöminä. Vain arvostetuimmista korkeakouluista valmistuneilla oli ”varma” työpaikka tiedossa valmistumisen jälkeen. Muiden kohtalo riippuu sukulaisten kyvystä järjestää työpaikka tai vaihtoehtoisesti korruption avulla. Hyvän työpaikan voi myös yrittää ostaa antamalla monen vuoden palkkansa verran rahaa työn tarjoajalle. Asuminen on kallista isoissa kaupungeissa ja monet nuoret joutuvatkin asumaan ahtaissa tiloissa joita ei ole edes tarkoitettu elämiseen, kuten kellarit ja pommisuojat. Ympäristöongelmat ovat laajoja, mutta ne koskettavat enemmän muitakin sukupolvia, joten jätetään ne käsittelemättä. Kiinassa on yleinen tapa, että vanhemmat etsivät lapsilleen puolisoa, mutta sukupuolijakauma on niin huono, että kaikkien miesten on mahdotonta löytää itselleen puoliso. Tämä ongelma näkyy erityisesti kotiseuduilleen jäävien miesten keskuudessa.

 

Millenniaalit Kiinassa ovat todellisia diginatiiveja. Lähes jokaisella heistä on älypuhelin. He käyttävät niitä elämänsä hoitamiseen paljon enemmän kuin nuoret länsimaissa. Varsinkin mobiilimaksaminen on paljon suositumpaa eikä käteistä voi käyttää kovin paljoa. Maksaminen tapahtuu enimmäkseen älypuhelimella. Diginatiivius merkitsee Kiinassa myös massiivisen valvontakoneistoa. Kaikkien älypuhelimien käsittelemä data menee suoraan sen käyttöön. Lisäksi kansalaisia pisteytetään tämän datan perusteella. Joiltakin on jopa viety matkustusoikeudet väärien mielipiteiden vuoksi. En haluaisi elää tällaisessa maassa. Onneksi ei tarvitse. Lisäksi on huomioitava, että näistä diginatiiveista luonnontieteiden ja tekniikan opiskelijoita on suuri osa. Näitä opiskelijoita valmistuu miljoonia joka vuosi. Lisäksi ulkomaille lähtee opiskelemaan Kiinasta joka vuosi satoja tuhansia nuoria. Osa heistä palaa takaisin. Ei pidä siis uskoa, että kaikki kiinalaisnuoret ovat valvontakoneistoa nöyristeleviä paremmasta tietämättömiä yksilöitä. Yksi valtion tulevaisuuden kohtalonkysymyksistä riippuukin siitä pystyykö valvontakoneisto pitämään nämä diginatiivit tyytyväisinä, kun niin suurella osalla heistä on kokemusta vapaudesta.

 

Mitä sinun mielestäsi tästä kiinalaisesta sukupolvesta meidän tulisi tietää? Onko sinulla omakohtaista kokemusta heistä?

 

Hyvää vappua kaikille!

 

-Tommi T

Kommentit

Comment: 

Aikoinaan tein 8kk töitä kiinanpojan kanssa, joka oli täällä opiskelemassa kansainvälistä bisnestä. Koulun loputtua hän vei opitun tietotaidon Kiinaan ja hävisi sinne ihmismassaan. Ahkera poika joka ei tykännyt siivoamisesta ja huoltamisesta :)

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Kiinalaiset on ainakn jossain määrin kasvatettu toimimaan ylemmiltä hierarkiatasoilta tulleiden käskyjen mukaan. Toimiko hän oma-aloitteisesti vai jouduitko kertomaan hänelle mitä hänen pitää tehdä?

Comment: 

Kyllähän se näin oli, että vapaa-ajallakin hän esitteli minua tuttavilleen pomonaan, vaikka olimme ihan samassa asemassa tosin minä vain vanhempana työntekijä. Se aiheutti minussa hieman häpeän tunnetta.. Työmme oli melko simppeliä joten muutaman viikon jälkeen hän oppi ne työt mitä hänen kuului hoitaa ja hoiti ne oma-aloitteisesti.Minä aina kerroin vain kuviot. Töitä jotka kuuluivat työmme "ulkopuolelle" oli hänestä harmittavaa tehdä, koska se ei ollut hänen työtään vaan kuului jollekin toiselle. Se kuvasti vahvaa kiinalaista työnjaon näkemystäni eli -joku toinen saa hoitaa tuon!Ei kuulu mulle.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.