Kiinan "Belt and Road" hanke on mallikelpoista yhteistyötä

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Kiinan vuonna 2013 aloittama muinaiseen silkkitiehen viittaava "Belt and Road" aloite pyrkii rakentamaan yhteistä euraasialaista infrastruktuuria:

  • yhteisiä standardeja liiketoimintaan
  • riittävän kuljetusinfrastruktuurin ja yhteiset toimintatavat
  • teollista pohjaa ja liiketoimintasuhteita

Nämä kaikki tavoitteet ovat yhteisiä EU:n ja Suomen intressien kanssa ja on hyvä että Kiinan kanssa tehdään yhteistyötä jotta saadaan aikaan yhteinen Euraasialainen infrastrukuuri. EU lainsäädäntö ja standardointi ovat monilla aloilla mallikelpoisia ja niiden esittämien toimintamallien laajentaminen laajemmalle on EU:n etu.

Kiinan "Belt and Road" aloitetta on joskus pelätty turhaan. On pelätty että Kiina ostaa strategisia satamia, liiketoimintoja ja pääsee niiden avulla dominoivaan asemaan maailmankaupassa. Pelko on pääosin turhaa. Ei yhteisten toimintatapojen ja kauppasuhteiden kehittämisessä ole mitään pahaa - päinvastoin. Ei siinä ole mitään pahaa siinäkään tapauksessa että aloite tulee Kiinasta.

Miksi "Belt and Road" hanke keskittyy vain Euraasiaan? Tähän on käytännön syyt. Kiinalla on paljon saavutettavaa Euraasian vähemmän kehittyneissä maissa joissa infrastruktuurisijoituksilla saadaan eniten uutta liiketoimintaa aikaa ja joiden sisäiselle lainsäädännölle ja standardoinnille Kiina kelpaa malliksi. Kiinan kaupallinen yhteistyö USA:n kanssa ei yksinkertaisesti suju ja siellä on jo olemassa oleva hyvä standardisto ja infrastruktuuri joka ei juurikaan halua ottaa mallia Kiinasta. Sama koskee myös pääosin Etelä-Amerikkaa. Siksi Kiina keskittyy Euraasiaan.

"Belt and Road" hankkeella on Kiinalle myös sisäistä merkitystä. Hankkeella ohjataan Kiinan jossain määrin keskusjohtoista taloutta tekemään yhdensuuntaista työtä maailmalla. Sillä ohjataan Kiinalaista pääomaa tuottaviin hankkeisiin ja sellaisiin kohteisiin jotka tukevat toinen toisiaan. Tällä tavalla rakennetaan Kiinalaisen yhteistyön piiri jossa asiat tapahtuvat Kiinalaisilla standardeilla ja toimintatavoilla. 

Lisää tietoa:  

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.