Keskuspankit ja Lapin jätkät

Käyttäjän J.Vahe kuva

Pyydän anteeksi että rinnastan pankkien johtajia tukkijätkiin, vaikka jälkimmäiset tekivät oikeaa työtä.

 

Viimeisten viikkojen aikana on julkisuudessa esitetty kaksi täysin päinvastaista tulkintaa tulevasta talouskehityksestä.

Toisaalta Handelsbanken toivoo, että keskuspankkien yhä voimistuva korkopolitiikka pitäisi laskusuhdanteen poissa. (”Vaikka maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu, emme usko globaaliin taantumaan, koska keskuspankit ovat hyvissä ajoin ryhtyneet torjumaan negatiivisia kasvuriskejä elvyttävämmällä rahapolitiikalla.”)

Toisaalta Taloussanomien toimittaja Jan Hurri on jälleen kerran esittänyt madonlukuja. Jälkimmäisestä voi sanoa, että kun huonoja aikoja ennustaa tarpeeksi, joskus aina osuu oikeinkin.

Kuten Salatuissa kansiossa sanottiin, ”totuus on siellä jossain” - ja varmaankin välimaastossa.

Sinänsä sellainen tilanne, ettei reaalikorkoa ole, ei ole millään tavalla ihmeellinen. Tällä tavallahan Suomen talous toimi sodan jälkeen vuosikymmeniä. Vuonna 1970 hyvin stabiileissa oloissa inflaatio oli 20 %. Siinä mielessä nykyisen rahapolitiikan lopun ei tarvitse olla lähellä, mitä pres. Niinistö jo vuosi sitten turhaan uumoili.

Jos lainaa aikoinaan sai, oli jokseenkin yhdentekevää, mihin sen käytti, sillä inflaatio kuittasi muut velat ja kuolema univelat.

Tällainen tilanne aiheutti sen, ettei pääomien tehokasta allokaatiota ollut. Tällainen talous törmäsi Suomessa 1980 – 90- lukujen vaihteessa siihen, että hallitus alkoi viimein tosissaan taistella inflaatiota vastaan, kun siihen asti oli vain uhkailtu sellaisella.

Kun ajatellaan Suomen taloutta -70 ja -80- luvuilla on kuitenkin hyvä muistaa, että talous oli ankarasti säännöstelty, toisin kuin nykyään.

Tällä hetkellä nollakorkojen ja negatiivisten korkojen ympäristö antaa tuottoa vain ottamalla suuria riskejä, mikä aiheuttaa luottotappioita. 2008 - 2009 finanssikriisi oli jo pitkälti liiallisen riskinoton ilmentymä ja vastaava pelkään jatkossakin.

Olemme tilanteessa, jossa talouden perimmäinenkin rationaalisuus joutuu yhä enemmän koetukselle. Rahan säästämisestä rangaistaan ja tuhlaamisesta palkitaan. Tanskassa on jo nähty asuntovelallisten miinuskorkoja , siis mitä enemmän velkaa, sitä enemmän saa pankilta kuukausittain rahaa. Tarkoitus on tietysti saada taloutta liikkeelle, mutta menetelmä ei onnistunut ainakaan subprimeluotoilla. Ninja ei tarkoittanutkaan itämaista soturia, vaan ”no income, no asset”. Kohderyhmä ei ollut aktiivisimmasta päästä ja narulla oli talouspolitiikassa vaikea työntää.

Monet muutkin perusteet ovat sekaisin. Jos inflaatio tarkoittaa rahan arvon huonontumista, mikä on rahan arvo silloin, kun sen hinta eli korko on nolla tai negatiivinen? Entä voidaanko inflaatioksi ymmärtää vain elinkustannusten hintaa, kun kansallisvarallisuus on enemmänkin osakkeissa ja kiinteistöissä?

Otsikosta sen verran, että eksyessään rannattomiin erämaihin Lapin jätkät saattoivat viimeisenä keinona pysyä lämpimänä laskemalla allensa. Keinossa ei ole mitään hauskaa, sillä sen jälkeen tuli entistä kylmempi aina kuolemaan asti.

Jos menetelmän analogisesti siirtää keskuspankkien toimintaan, voi sanoa että, keskuspankeilla on monessakin mielessä kusta lähes äärettömästi. En kuitenkaan usko, että sitä on sielläkään loputtomiin. Ja kun kusi loppuu, kaikilla on tosi kylmä, jopa keskuspankissa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.