Keskuskauppakamari haluaisi Suomesta markkinatalousmaan

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomessa työaika on lyhentynyt, vapaa-aika lisääntynyt ja tuottavuus kasvanut samalla, kun tuloerot ovat pysyneet maltillisella tasolla. Julkiset menot ovat samalla kasvaneet tuloja nopeammin ja ovat jo yli 50% taloudesta.  Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki korostaa, että talous saadaan kuntoon vain työllistämällä, investoimalla ja julkisen sektorin menokuurilla. 

”Työllisyysasteen pysyvä kohottaminen julkisia menoja lisäämättä sekä tuottavuuskasvun nopeuttaminen markkinaehtoisuutta lisäämällä on paras keino ongelman ratkaisemiseksi. Talouden kohentamiseen ei ole olemassa oikotietä”, Kotamäki sanoo keskuskauppakamarin talouskatsauksessa.

Kotamäen mukaan julkisen talouden tilastoidut luvut antavat helposti väärän kuvan tilanteesta. 

”Julkiseen talouteen luetaan sosiaaliturvarahastot ja erityisesti eläkerahastot. Ne ovat olleet voimakkaasti ylijäämäisiä vuosi toisensa perään, koska eläkkeitä on rahastoitu tulevaisuutta varten. Eläkerahastoista kuitenkin jokainen penni maksetaan eläkkeinä takaisin, eli ylijäämä ei tavallaan ole ylijäämää. Siksi olennainen luku on eläkejärjestelmästä puhdistettu ylijäämä”, Kotamäki sanoo. 

”Kun katostaan valtion ja paikallissektorin jäämiä huomataan, että nämä sektorit ovat olleet 1990-luvun suuren laman jälkeen lähes poikkeuksetta alijäämäisiä. Suomessa on totuttu alijäämiin, mikä tulee olemaan aito ongelma, kun talouskasvu hidastuu. Julkinen talous pitäisi saada samaan kuntoon kuin Ruotsissa tai Tanskassa, niin olisimme paremmassa asemassa seuraavaan lamaan tultaessa. Ja vakuutan: seuraava lama tulee ennemmin tai myöhemmin”, Kotamäki jyrähtää. 

Kotamäki muistuttaa, että Suomen veroaste on jo tapissa. Myös Suomen julkinen sektori on julkisten menojen bkt-suhteella mitattuna yksi maailman suurimmista. Siksi alijäämätavoitteesta tulee huolehtia erityisesti menojen hallinnan kautta. Pelkästään veronkorotuksilla ei kannata lähteä kuromaan umpeen kestävyysvajetta. 

”Pitäisi keskustella tulevaisuuden visiosta. Päätöksiä tehdään liian vahvasti tässä päivässä, minkä takia julkiset menot ja veroaste ovat hiipineet vuosi vuodelta korkeiksi. Kehitys ei voi jatkua loputtomiin”, Kotamäki sanoo. 

Lisää tietoa:  Keskuskauppakamarin talouskatsaus

 

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.