Kesällä eivät osakkeet nouse

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kesällä sijoittajatkin ottavat rennosti

Sell in May and go away – Myy toukokuussa ja nosta kytkintä. Osakesijoittamisen yksi tunnetuimmista lentävistä lauseista kuvaa markkinoiden yleisesti tunnettua kausiluonteisuutta. Osakekurssit tapaavat kehittyä selvästi paremmin kevääseen päättyvänä talvisesonkina ja heikosti vuoden toisella puoliskolla kesästä alkaen.

Ilmiötä on tutkittu paljon, ja sille löytyy ainakin väljää tilastollista tukea. Sitä puoltavat myös oma kokemus ja markkinadatan perkaaminen.

Kesäkaudella osakekurssit eivät tapaa nousta ainakaan merkittävästi, vaan yleensä sahaavat paikallaan ja jossain kohtaa usein tekevät reippaamman sukelluksen. Syksy on myyntipaniikkien perinteinen sesonki.

Lomakausi ainakin syy

Kausiluonteisuuden tarkkaa syytä ei tiedetä, joskin selityksiä sille on paljon. Keskeisiä niistä on lomakausi. Isoja liikkeitä ei tapahdu enempää taloudessa, markkinoilla kuin yhteiskunnassa.

Pörsseissä vaihdot kuihtuvat vuoden alimmalle tasolle, kun suursijoittajat lataavat akkujaan kaukana toimistoistaan. Piensijoittajien rahoilla ei suuria nousuja synny.

Kesällä kurssit yleensä sahaavat markkinahaarukoissa eli vastus- ja suojatasojen välissä. Kun ne saapuvat haarukan ylälaitaan, isojen sijoittajien myyntiohjelmat innostuvat ja nousu loppuu siihen.

Trendi kääntyy ja jatkaa haarukan alalaitaan. Siellä tapahtuu toisinpäin – ja taas trendi kääntyy, nyt ylös.

Sahaaminen kestää tavallisesti useamman kuukauden. Milloin ja mihin suuntaan se purkautuu, on toinen asia.

OMX25 hyvä esimerkki

Tästä löytyy valaisevia esimerkkejä lukemattomista sijoituskohteista, kuten omasta suuryhtiöidemme OMX25 -indeksistä. Sen mukana liikkuvat useimmat kotimaiset osakkeet.

Edelliskesänä indeksi höyläsi epätavallisesti jo toukokuussa sattuneen vahvan pudotuksen jälkeen välillä 3700 – 4000 pistettä. Noin kymmenen prosentin heilunta on tavallinen mitta markkinahaarukalle.

Sieltä indeksi murtautui syksyllä ylös, mikä onkin se tavallisempi suunta. Koronahan sitten pamautti sen kellariin jo maaliskuussa.

Viime kesän haarukan laidat olivat 3700 ja 4000 pistettä.

Oskillaattorit kuten Stochastic toimivat markkinahaarukoissa tyypillisesti hyvin. Osto- ja miksei myyntipaikat osuvat kohtalaisen tarkkaan rekisterin laitoihin.

Kymmenen prosentin haarukka taas

Kesällä 2018 OMX25 oli poikkeuksellisesti vahvassa nousussa metsäsektorin vahvan vireen ansiosta – toisin kuin muut Euroopan pörssit laskumarkkinan painaessa päälle. Kesä seilasi välillä 4000 – 4400 pistettä, taas sen kymmenen prosentin haarukassa.

Ja oskillaattorit tunnistivat rajat melko hyvin – talven isoon sukellukseen asti.

2018 kesä seilasi rajoissa 4000 – 4400 pistettä.

Kesä 2017 oli hiukan epätavallinen, sillä sesongin kurssihuippu tuli vasta kesäkuussa – kuten tänäkin vuonna. Varsinaista haarukkaa ei nähty, mutta elokuussa oli reippaan sukelluksen vuoro.

Vastaavat liikeradat eivät tänä vuonna todellakaan yllättäisi, päinvastoin. Sitä kuvaavat Pörssihaukan lukuisat odota-suositukset.

2017 kesä todisti hiukan epätavallisen rallin, mutta se taittui pahasti elokuussa.

Laskumarkkinan päättyminen teki poikkeuksen

2016 kuuluu selkeisiin poikkeuksiin, sillä kurssit nousivat kesän mittaan jatkaen matkaansa myös syksyllä. Liike ei ollut voimakas, mutta varsin tasainen.

Kuvaavaa on, että 2016 keväällä laskumarkkina oli päättynyt – mikä tietenkin varmistui vasta myöhemmin. Se on kestäville kesäralleille ominainen tilanne.

Laskumarkkinan päätyttyä 2016 kurssit nousivat pitkin kesääkin.

Edellinen kesä 2015 taas osui aivan laskumarkkinan alkuun. OMX25 aaltoikin alas syyskuuhun asti. Se osoittautui tässä indeksissä kyseisen laskun pohjaksi, joka vielä testattiin puolen vuoden kuluttua.

2015 laskumarkkinan alussa kurssit aaltoilivat alaspäin koko kesän.

Kestävät nousut poikkeuksia

Viimeiset viisi vuotta kuvaavat hyvin kesien markkinadynamiikkaa. Kestävät nousut ovat poikkeuksia, jotka yleensä seuraavat vain pidempiä laskumarkkinoita.

Nekin kuuluvat asiaan. Finanssikriisin montusta 2009 indeksit jatkoivat maaliskuussa alkanutta nousuaan läpi kesän ja syksyn.

Samoin kävi 2012, kun takana oli keväälle osunut kova romahdus eurokriisin eskaloituessa. EKP:n nopea ja taitava reagointi Mario Draghin johdolla vakuutti markkinat.

Joten sellaisenaan tarkkoja strategioita puolivuotissesongista ei kannata laatia. Se ei missään tapauksessa korvaa teknistä analyysia ja osakekohtaista seurantaa. Ajoitusten tukirakenteena tietoa voi kyllä soveltaa.

Se on hyvin ilmeistä teknisin ja muinkin perustein, että tämä kesä tuskin tekee poikkeusta perussäännöstä: laiskasta markkinasta ja yhdestä reippaammasta dropista, luultavasti syksymällä.Takana on kova kolmen kuukauden ralli ja tekniset indikaattorit korkealla, joten ostoksille ei ole kiire.

Helteistä viikonloppua!

Syvempää ymmärrystä markkinoista reaaliajassa: 

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.