Kertarysäys vai laskumarkkina?

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Viikkotasolla näin rajut pudotukset ovat hyvin harvinaisia - mutta mitä se indikoi?

Viime volapiikki oli harvinaisen raju, VIX ei syöksy noin 50 lukemiin kuin muutaman kerran vuosikymmenessä. Se ei tullut kuitenkaan puskasta. Ennustin jo viikko sitten perjantaina sellaisen tulevaksi siten, että rajuin myrsky osuu osapuilleen keskiviikkoon. Hiukan arvio petti, muttei paljon. 

Tämä tietysti edellyttäen, ettei volatiliteetti enää kasva. Pidän varsin todennäköisenä, että VIX ei enää nouse yli 50:n. Toinen asia on, kuinka yksittäiset sijoituskohteet liikkuvat. Aika moni todella houkutteleva yhtiö on luultavasti jo pohjassa.

Vastaavat volamyrskyt ovat liittyneet reaalitalouden mielestäni paljon pahempiin ongelmiin, epidemian vakavuutta vähättelemättä. Finanssikriisissä 2008 globaali rahoitusjärjestelmä ja samalla maailmantalous olivat kuilun partaalla. Se oli ja pysyy pelottavimmista taloukriiseistä koskaan.

2011 oli tuplakriisi, kun Yhdysvallat ajautui pattitilanteeseen Barack Obaman ja republikaanivetoisen kongressin riitautuessa valtion velkojen katosta. Vaarana oli, että Yhdysvallat jättää velkojaan hoitamatta hurjin seurauksin.

Samaan aikaan eskaloitui eurokriisi. Rahaliiton hajoaminen oli todella vakava uhka, seurauksena tässäkin tapauksessa massiivinen pankkikriisi.

Muistuttaa 2018 helmikuuta

Myöhemmät tämän tason volapiikit eivät ole kytkeytyneet selkeästi ulkoisiin kriiseihin. Ne ovat kummunneet markkinadynamiikasta ja reaalitalouden notkahduksesta.

Edellinen saman tason syöksy oli 2018 lopussa, kun suhdanne heikkeni dramaattisesti laskumarkkinan päätteeksi. Tuosta roiskauksestahan alkoikin saman tien toista vuotta kestänyt vahva nousumarkkina – vastoin yleistä odotusta.

2018 alussa melko tarkkaan kaksi vuotta sitten koettu volapiikki johtui aika yksiselitteisesti vain pörssien kovasta ylikuumentumisesta. VIX piikkasi helmikuun viides, SP500 pohjasi pari päivää myöhemmin.

Tuolloin ylikuumentumisen takana oli Yhdysvaltojen epätavallisen voimakas talouskasvu, jonka sai aikaan Donald Trumpin elvytysohjelma veroalennuksineen ja julkisine investointeineen. Pörssien ostokiihko päättyi tyypillisesti kovalla rytinällä.

2018 kevätromppu pohjasi pari päivää volatiliteetin huipun jälkeen

Mitään dramaattisia taloudellisia taustoja sukellukselle ei näkynyt, eikä myöhemminkään paljastunut. Silti tuokaan romppu ei tullut minulle yllätyksenä. Kirjoitin Piksussa ylikuumentumisesta kattavimman analyysin joulukuussa 2017 vähän ennen pörssien sukellusta.

Mielestäni tämä tilanne muistuttaa eniten kyseistä volapiikkiä ja rojahdusta. Takana on raju ostohuuma, joka ennen pitkää johtaa kovaan korjausliikkeeseen. Sikäli posauksen voima ei yllätä.

Erona lähinnä koronavirus

2018 helmikuussa pudotus oli samaa luokkaa kuin nyt, noin kymmenen prosenttia indeksitasolla, nyt hiukan enemmänkin. Markkinan pohja oli US-indekseissä tuolloin käytännössä siinä, joissakin hiukan myöhemmin, muttei paljoa syvemmällä. Näin käynee pääpiirteissään tälläkin kertaa.

Ero on tosin se, että nyt paniikkia kiihdyttää koronaepidemia, joka kuuluu talouskriisien kategoriaan. Vaikea kuitenkin nähdä, että sen mittakaava olisi likikään samaa tasoa kuin mainittujen velkakriisien. Eivät vastaavat epidemiat sars tai sikavirus pitkäkestoisia taloudellisia vaurioita aiheuttaneet.

Eikä rankasta reaalitaloudellista tilanteesta huolimatta 2011 volapiikkikään johtanut kuin lyhytkestoiseen monttuun US-pörsseissä, kun velkariitaan löytyi kompromissi. Euroopassa pörssit kävivät vielä syvemmällä myöhemmin, mutta vain joitakin prosentteja.

Koska paniikissa yhdistyy nyt kaksi tekijää, markkinoiden ylikuumentuminen ja ulkoinen kriisi, tekee se siitä hiukan kinkkisen. Mutta talouden pohjassa ei mitään ihmeellistä pitäisi olla tapahtunut epidemian seuraukset poislukien.

Ne kylvävät nyt kauhua, mutta markkinoilla on tapana liioitella juuri tällaisissa tilanteissa. Terveet yhtiöt, joita epidemioiden tuskin pitäisi pahasti haitata, menevät polkuhinnalla sijoittajien paetessa turvasatamiin, kuten valtionvelkakirjoihin.

Saksan kymppivuotinen on jo miinuksen puolella. Sijoittajat siis maksavat siitä riemusta, että saavat lainata rahaa Saksan valtiolle. Minusta se on täysin järjetöntä.

Tuskin pitkä laskumarkkina

Varsinaisen pitkäkestoisen laskumarkkinan todennäköisyyttä en pidä suurena. Niitä edeltävät tavallisesti toisenlaiset taloudelliset olot: pitkä vahva noususuhdanne ja kohonneet korot. Kumpikaan ehto ei täyty.

Laskusuhdanteen ja samalla -markkinan pitäisi siten mitä ilmeisimmin seurata epidemiasta. Vahinkoahan kulkutauti tekee, mutta poikkeuksellista laskusuhdanne tästä syystä silti olisi – vaikka siten markkinat nyt tilanteen näkevät.

Ja lukemattomat yhtiöt ovat selvinneet liki naarmuitta finanssi- ja öljykriisin, jopa maailmansodat. Markkinat liioittelevat aina riskejä panikoidessaan. Silloin psykologia hakkaa järjen kuusitoista nolla.

On erittäin todennäköistä, että parin kuukauden kuluttua tämänkin paniikin mittakaava ihmetyttää. Se voi tehdä niin paljon aiemmin jo, muutamassa viikossa.

Kovien pudotusten jälkeiset pomput ovat usein yhtä äimistyttäviä kuin lasku. Yleensä ne alkavat siten, että rankan pudotuspäivän jälkeen pörssit avaavat tuhdisti plussalla. Finanssikriisin aikaan indeksit saattoivat tehdä jopa kymmenen prosentin pomppuja.

Se voi alkaa jo maanantaina. Lyhyet indikaattorit nousevat jo aika vilkkaasti.

Artikkeli on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan maksullisesta materiaalista

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.