Kasvussa oleviin brandiarvoihin kannattaa sijoittaa

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Huippubrandit yhdistetään laatuun ja arvostettuun tyyliin. Huippubrandin tai brandejä omistavat yritykset voivat hinnoitella tuotteensa muita vahvemmin. Ne ovat saavuttaneet mielikuviin perustuvan melko kestävän kilpailuedun.

Eräs sijoittamisen laji pyrkii sijoittamaan yrityksiin, joiden brandi on nousussa. Oheinen video seuraa maailman huippubrandien kehitystä vuodesta 2000 vuoteen 2018. Videolta saa hyvän käsityksen siitä miten brandien suosio kehittyy ja mitkä yritysbrandit ovat tällä hetkellä nousussa. 

Hyvän brandiarvon voi saavuttaa seuraavilla keinoilla:

  1. Brandin tulee olla selkeä käsite jostakin asiasta. Vain selkeällä käsitteellä on käyttöarvoa.
  2. Brandin tuotteella tulee olla hyvä tai tasainen laatu. Huonon tuotteen mainostaminen vain lyhentää tuotteen menestyskaarta. Vain hyvää kannattaa mainostaa. 
  3. Brandi tulee tehdä tunnetuksi sen koko käyttäjäkunnalle niin, että siitä syntyy puhekielen sana. Brandin ei tarvitse olla suunnattu kaikille. Esimerkiksi tarkkuusjousiammuntaa harrastavat tuntevat tietyn joukon brandejä, joista muodostuu heidän harrastuksensa kulttuuripiirin "must know" sanasto. Jos haluaa myydä menestyksellä tuotteita tarkkuusjousiammunnan harrastajille täytyy päästä noiden käsitteiden joukkoon.
  4. Brandiin voidaan liittää mielleyhtymiä tyylistä, haluttavuudesta ja menestyksestä. Tämä on brandinrakentamisen viimeinen vaihe.

Mikä on hyvän brandin arvo? Tuota arvoa on joskus vaikea tarkalleen mitata, mutta ei mahdotonta. Monasti verrataan brandiarvoltaan arvokkaan tuotemerkin kuluttajahintaa vastaavaan tuntemattomaan tuoteeseen. Tästä saadaan mittari, joka kertoo karkeasti brandiarvon, joka voi olla esimerkiksi 5...50%.  Yrityksen viimeisellä rivillä tuo lisäarvo voi olla vielä tätä suurempi. Ei ihme että hyvää brandiarvoa tavoitellaan ja ei ihme että sijoittajatkin ovat asiasta kiinnostuneita.

Brandiarvolla on merkitystä myös silloin kun myydään tuotteita yriysten välisessä kaupankäynnissä. Etabloituneella toimittajalla voi olla laatuun ja toimitusvarmuuteen liittyvää arvostusta asiakkaidensa keskuudessa. Nuo mielikuvat ovat yritysten välisessä kaupassa joskus aivan yhtä tärkeitä kuin kuluttajaliiketoiminnassa. Kuluttajaliiketoiminnassa korostuvat mielleyhtymät tyylistä, haluttavuudesta ja menestyksestä kun taas yritysten välisessä kaupassa korostuvat enemmän mielikuvat jatkuvuudesta ja luotettavuudesta.

Lisää tietoa:   

 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Tämä on hieno, kiitos!

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.