Kansalaisten varojen konfiskoiminen vaatii ekonomistien mukaan harkintaa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Modern Monetary Theory (MMT) väittää että valtiot joilla on oma valuutta voivat huoletta painaa keskuspankissaan rahaa julkisen sektorin käyttöön. Suomalaiset ekonomistit ovat asiasta eri mieltä. Heidän mielestään alijäämistä kannattaa ja pitää olla huolissaan. 

Suvereeneilla valtioilla on kaksi tapaa konfiskoida kansalaisten varoja haltuunsa, verotus ja rahan painaminen omaan käyttöön. Tulos on suurin piirtein sama. Näissä kahdessa tavassa on yksi ero. Verot voidaan kohdentaa kun taas rahan painaminen kohtelee kaikkia samalla tavalla.

Ekonomistit tuntuvat olevan sitä mieltä että kansalaisten varojen ottaminen yhteiseen käyttöön vaatii aina harkintaa, tehtiinpä se niin taikka näin.

Verot kohdennetaan yleensä niihin, jotka ovat työssään muita tehokkaampia (progressiivinen verotus) tai niihin yriyksiin, jotka pystyvät tuottamaan eniten lisäarvoa yhteiskunnalle (yritysvero). Ympäristöveroilla pyritään suuntaamaan tuotantoa ympäristöystävällisempiiin tuotteisiin ja tuotantomenetelmiin. Omaisuustulon ja inflaation veroseuraamukset on Suomessa kohdennettu yksityishenkilöihin ja tällä tavalla on pystytty siirtämään pääomia julkisen sektorin haltuun. Näillä kaikilla kohdennuksilla on ideologisia ja joskus myös hyödyllisiä vaikutuksia. 

Lisää tietoa: Ekonomistikone

 

Kommentit

Comment: 

Tuossa on yksi tarkennusta vaativa yksityiskohta. Inflaatiolle määrätyt verot eivät koske vain yksityisomistajia vaan osittain myös kaikkea yritystoimintaa.

Otetaan esimerkki. Kojamo omistaa asuntoja ja korottaa omistamiensa asuntojen arvoja vuosittain vähintäänkin inflaation verran. Tuosta inflaatiosta Kojamo maksaa 20% yhteisöveron.  Tämä vero rasittaa kaikkia Kojamon omistajia tasapuolisesti.

Kojamon arvo nousee pörssissä sen omistamien asuntojen mukana. Tuosta arvonnoususta yksityishenkilöt maksavat minimissään 25,5% omaisuustuloveron. Yksityishenkilöt siis maksavat inflaatiosta yhteensä 20+25.5% veron ja taas muut Kojamon omistajat (ulkomaalaiset ja juulkisyhteisöt) maksavat inflaatiosta vain 20% veron.

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.