Kansainvälisten yritysten voitto syntyy alhaisen yhteisöveroprosentin maissa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VAT) kiinnitää tutkimuksessaan "Monikansallisten yritysten voitonsiirto ja yhteisöveropohjan rapautuminen - kokoluokan arviointia kansainvälisen kirjallisuuden valossa" huomiota siihen, että kansainväliset yritykset tuntuvat näyttävän voittoa pienen yhteisöveroprosentin maissa.

Suomessa vuodesta 2014 asti vallinnut 20% yhteisöverokanta on EU:n tasolla kohtuullinen. Suurten EU- maiden (Saksa, Ranska, Espanja, Italia,..) yhteisöveroverokanta on korkeampi. Suomi alensi yhteisöveroaan vuonna 2014 ja tämän seurauksena yhteisöverotulot kasvoivat. Monikansalliset yritykset näyttivät muutoksen jälkeen mielellään voittoa Suomessa.

VAT:n raportti kiinnittää huomiota siihen että kansainvälisten yrityksten tekemällä verokikkailulla on haittoja:

 • kansainväliset yritykset saavat epäreilun kilpailuedun suhteessa paikallisiin yrityksiin
 • yritysten maailmanlaajuisesti maksamat verot pienenevät
 • avoin verokikkailu laskee kansalaisten ja yritysten moraalia
 • verotulot jakautuvat epäoikeudenmukaisesti valtioiden välillä

Kansainvälisten yritysten kannalta tilanne on outo. Ne seuraavat tuloksen syntymistä maailmanlaajuisten liiketoimintayksiköiden kautta. Liiketoimintayksiköt eivät ole aina kiinnostuneita onko tulos tuotekehityksen vaiko tuotannon vaiko myynnin tai markkinoinnin tekemää. Asiakkaalle myydään kokonaisuus, jossa on nuo kaikki komponentit. Sisäiset siirtohinnat voivat olla keinotekoisia ja yrityksen kannalta vähämerkityksellisiä. Ja tuo keinotekoisuus johtaa useimmiten siihen että voittoa näyttää syntyvän siellä missä sitä on halvinta näyttää.

Realistisia ratkaisuja verokikkailun hillitsemiseksi on vähän: Kansainvälinen sopimus yhteisöveropohjan harmonisoimiseksi on toimiva ratkaisu, mutta tuon sopimuksen pitäisi olla laaja, mieluiten maailmanlaajuinen. Ei vaikuta todennäköiseltä että hyvään sopimukseen päästään.

Pitääko yritysten voittoa verottaa niin ankarasti? Eikö esimerkiksi Suomen käyttämä 20% veropohja ole riittävän tiukka muillekin? Tämä on hyvä kysymys. Miksi voittoa tuottavia yriyksiä pitää ylipäätään verottaa ankarammin kuin muita. Eivätkö voittoa tuottavat yritykset ole juuri niitä joilla on osaamista ja kasvupotentiaalia. Miksi verotuksella pitää rangaista erityisesti niitä, jotka ovat ahkeria ja taitavia. Eikö verotusta voisi hoitaa vähemmän vahingollisella tavalla? 

 

Kuvan lähde: Pixabay

 

Kommentit

Comment: 

Äärimmäisessä loppupelissä kysytään minkä maan lainsäädännön alla ovat reaaliset investoinnit. Missä maassa tehdas, sen tarvitsema infrastruktuuri, työntekijä ja vastaavat reaalitalouden hyödykkeet fyysisesti sijaitsevat.

Julkinen keskustelu huoltovarmuudesta kertoo, että olemme jo nyt tuossa “loppupelissä”.

Ajatellaanpa nyt vaikka USA:n ja Kiinan keskinäistä nokittelua. USA on uhannut “maksattaa laskun” Kiinalaisilla, Kiina on vastannut samalla mitalla. On tuotu kansankongressiin lakiesitys, että Kiinan kansalainen voi vaatia paikallisessa tuomioistuimessa USA:lta korvausta korona-viruksen perusteella. Mitä tapahtuu, jos molemmat lait hyväksytään ja maksetaan “täysimittaiset” korvaukset sekä USA:ssa että Kiinassa.

USA:n valtio takavarikoi USA:n hallitsemilla alueilla, todennäköisesti myös Euroopassa, sijaitsevan kiinalaisen omaisuuden ja antaa sen omille kansalaisilleen. Kiina tekee samoin. Mitä jää käteen?

 • USA:n kansalaiset saavat triljoonan dollarin edestä Kiinan valtion omistamia velkakirjoja, joiden perusteella USA:n valtio on heille velkaa tuon rahan.
 • Kiinan kansalaisille jaetaan amerikkalaisten firmojen kiinassa sijaitseva omaisuus. Se koostuu toimivista tehtaista, työpaikoista ja pääasiassa tuotantovälineistä.

No. Kumpi tuli rikkaaksi ja kumpi köyhäksi?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.