Kansa innostuu sijoittamisesta väärään aikaan

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Niin ymmärrettävää, ja niin surullista: kansa innostuu sijoittamisesta aina väärään aikaan. Kun suhdanne paahtaa stratosfäärissä ja on siten väistämättä kohta tulossa alas, osakkeista innostuvat kaikki. Sijoitusvihjeitä sataa suhdanteen huipulla niin taksissa, kapakassa kuin somessa. Tohina on mahdoton, vaikka osakkeiden hinnat paukkuvat taivaalla ja kokemus kertoo niiden tulevat sieltä alas kohtalaisen lyhyen ajan sisään.

Mutta minkäs pieni sijoittajaparka teet, kun alan ammattipoppaväkikin lyö vain kaasua. Riskien mainostetaan olevan matalat, vaikka noususuhdannetta on kestänyt yli kaksi vuotta eli normaalin noususyklin verran, ja osakkeet ovat laajasti ottaen kalliita.

Hitaasti kasvavien syklisten yhtiöiden P/E-luvut eivät edes kolmessakymmenessä ravistele herätyskelloja. Sitä eivät tee hypeosakkeiden kolmenumeroiset arvostuskertoimet. Valtamedia ihastelee huippusuhdannetta vihjaamatta sijoittajaparoille, että jokaisessa juhlassa välähtää valomerkki.

Nyt uutiset ja ennusteet ovat synkät, kuten ne aina laskumarkkinan pohjalla ovat. Kukaan ei intoile osakkeiden alennusmyynnistä, vaikka samat osakkeet olivat olevinaan oikein sopivan hintaisia muutama kuukausi sitten huomattavasti ylemmällä tasolla.

Tämän kaiken huomaan sijoituskursseillanikin. Tulijoiden ja innostuksen määrä heijastaa elimellisesti suhdanteen vaiheita. Noususuhdanteen huipulla kurssipaikkoja lonitaan käsirysyllä. Suhdanteen heiketessä innostus laantuu.

Pörssiromahduksen jälkeen se on jo lopahtanut pahasti, vaikka juuri nyt sijoittajalle ajat ovat parhaat. Osakkeet ovat lopulta halpoja, laskua on kestänyt jo vuoden. Hyvien yhtiöiden riskit ovat olemattomat – koska niiden pahin riski on tuottoa syövä ylihinnoittelu.

Mutta suuren yleisön suussa sijoittamisesta on mennyt maku, koska osakekurssit eivät nousseetkaan yhtä soittoa taivaaseen asti. Vaikka nyt juuri on aika iskeä.

Vuoden parin päästä sen taas huomaa. Ja sitten ovat parhaat saumat taas jo takana. Näin yleiset mielialat tekevät tuhoa sijoittamista suunnitelleiden mielessä.

Ensimmäistä kertaa sijoituskursseillani on runsaasti vapaita paikkoja. Mutta vielä ehtii. Tampereen ja Ylöjärven rahastosijoittamisen kurssit alkavat ensi viikolla. Ilmoittautua voi h-hetkeen asti, ja vaikka kesken kurssinkin.

Muista: sijoittajana pärjäävät parhaiten itsenäiset vastavirran soutajat.

https://opistopalvelut.fi/tampere/courses.php?l=fi#pos-1-18-2701

https://opistopalvelut.fi/tampere/courses.php?l=fi#pos-3-18-2703

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.