Kannattaako siirtää varoja turvaan Suomesta?

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Palkansaajien ansiotaso on lähtenyt julkisen sektorin johtamana iloiseen nousuun. Kuntasektorin palkat nousivat tilastokeskuksen mukaan viime vuodesta lähes neljä prosenttia, eikä valtiokaan jäänyt kauas jälkeen. Yksityinen sektori kirii perässä 2,2% korotuksilla.  Ensi vuoden valtion budjetin lisävelanotolla ja omaisuuksien myynnillä saadaan lisäpiristystä palkkojen positiiviseen kehityksen. Raha valuu aina lopuksi palkkohin, eläkkeisiin ja työttömyydestä maksettaviin kannustimiin.

Sijoittajalle tämä tarkoittaa sitä että:

 • Kilpailukyky pienenee suhteessa muihin maihin ja sijoittajan kannattaa välttää pieniä Suomessa toimivia vientiyrityksiä. Suuret siirtävät toimintaansa joustavasti ulkomaille.
 • Kuluttajapalveluja tarjoavilla kotimarkkinayrityksillä menee lähitulevaisuudessa paremmin. Ihmisillä on enemmän rahaa ostaa ja kuluttaa.
 • Sijoituksia kannattaa varovaisuussyistä siirtää ulkomaisiin kohteisiin suurin piirtein samassa suhteessa kuin yrityksetkin siirtävät investointejaan ulkomaille.

Valtio ja kunnat ovat  aiemminkin osoittaneet markkinoille suunnan. Sama tapahtui vuonna 2007 jolloin positiivinen nimellispalkkojen kehitys lähti käyntiin nimenomaan valtion palkankorotuksilla. Muut seurasivat perässä. Johtajan rooli on tällä kertaa kunta- ja valtio- sektoreilla yhteisesti.

Kansalaisten kannattaa ottaa nopeasti ilo irti:

 • Ulkomaanmatkoja ja ulkomaisia hyödykkeitä saa palkalla enemmän.
 • Kotimaassa valmistettuja palveluita ja hyödykkeitä joutuu harkitsemaan tarkemmin. Kotimainen kustannustason nousu näkyy niiden hinnoissa.
 • Ulkomaille muuttamista kannattaa harkita sitten kun musiikki taukoaa ja on aika siivota jäljet

Poliittisten liikkeiden kannattaa miettiä tarkoin mitä tekevät. Alkanut kehitys vie kohti katastrofia, mutta kerran alkaneen kehityksen pysäyttäminen on epäkiitollista, epämielyttävää vaikkakin teknisesti yksinkertaista. Pysäyttäminen tarkoittaisi kipeitä toimia eikä kansa ole valmis niihin ennen kuin ollaan kuilun partaalla. Valtiolla on parinkymmenen miljardin edestä finanssivarallisuutta ja juhlia voidaan jatkaa niitä myymällä ja velkaa ottamalla vielä pitkään, tarvittaessa yli viisi vuotta.

 

 

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Nimellispalkka on mielenkkiintoinen suure:

 • Yksilötasolla se on absoluuttinen.  Suurempi palkka tarkoittaa suurempaa elintasoa ja parempia oloja.
 • Koko yhteiskunnan tasolla se on suhteellinen. Jos kaikki saavat parempaa palkkaa niin efektiivisesti se tarkoittaa että kukaan ei saa parempaa elintasoa. Tuottteiden ja palveluiden hinnat nousevat silloin saman verran kuin  palkat.

Suomessa palkankorotusten taso on pääasiassa liittojen välistä keskinäistä nollasummapeliä. Harmi vaan että tämä ei ole ihan koko totuus. Vientiteollisuutemme ja elintasomme on pitkällä aikavälillä riippuvainen myös absoluuttisesta euroissa laskettavasta keskimääräisestä palkkatasostamme. Pieni nimellispalkka tarkoittaa tässä pelissä investointien virtaa Suomeen ja  paranevaa elintasoa.

Comment: 

Väität että jos kaikilla on pieni palkka suhteessa kilpailijamaihin niin se tarkoittaa paranevaa elintasoa kaikille. Ei pidä täysin paikkansa. Tämä tarvii tarkennuksen:

 • Investoinnit uuteen tekniikkaan alkavat kyllä virrata maahan  ja niiden seurauksena työn tuottavuus nousee. Mutta elintaso alkaa nousta toden teolla ja ripeästi vasta muutaman vuoden viiveellä, sitten kun investoinnit on tehty. Elintason nousu on ennen investointien valmistumista maltillista ja perustuu vain olemassa olevan tuotannollisen kapasiteetin parempaan hyödyntämiseen.
 • Jos kaikilla on pienempi palkka niin ei se tarkoita sitä etteikö se hieman pienentäisi elintasoa. Osa tuotteista ja palveluista on ulkomaista alkuperää ja jos kaikkien palkka pienenee niin kyllä kaikkien elintaso hieman pienenee. Suomessa käsittääkseni suurin piirtein siten että jos kaikkien palkka pienenee yhden prosentin niin kaikkien elintaso pienenee noin 0.2%. Saattaa olla että tämä kompensoituu paranevalla työllisyydellä, mutta matemaattisesti tämä ilmiö täytyy ottaa huomioon. Pienempi palkka ei siis automaattisesti tarkoita parempaa elintasoa.

Olet mielestäni oikeassa, jos nämä täsmennykset otetaan huomioon.  

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.