Kannabis tulee, oletko valmis

Käyttäjän Tapio Haavisto 2 kuva

Yhteenveto:

Kannabisfirmoihin sijoittaminen ei yleensä sovi ”perinteisille” sijoittajille. Yksi syy on nollaosingot ja toisena syynä ovat kasvualan isot riskit sijoittajille. Samoin osakkeiden hintavaihtelu on suurta, koska epävarmuus heiluttaa rajusti osakkeiden hintoja. Myöskään alan yritysten huono kannattavuus ei toistaiseksi puolla näihin osakkeisiin sijoittamista.

Lääkekäyttöä rajaavat viranomaisten vaihtelevat kannat ja suhteellisen suppea käyttöala. Sijoittajalle on usein vaikea saada selvää, miten potentiaalisen sijoituskohteen tuotteet jakautuvat lääke- ja virkistyskäytön osalta?  Ongelmallista on, miten esimerkiksi USA:n elintarvike- ja lääkeviranomainen FDA (Food and Drug Administration) suhtautuisi  potentiaalisesti kiinnostavan yrityksen tuotteisiin ja niiden terveysvaikutuksiin?

Mukaan menon puolesta

Olen mielenkiinnolla seurannut alan markkinoita ja yrityksiä muutaman vuoden ajan. Pienessä mittakaavassa olen kokeillut sijoittamista ja selvittänyt yritysten taloutta ja kannattavuutta. Olen erityisesti tietoinen siitä, että alan johtavat yritykset ovat velkaantuneet ja kasvaneet liian suuria riskejä ottaen pyrkiessään varmistamaan ”isoja markkinaosuuksia”!  Kuitenkin näyttää siltä, että eräät edelläkävijät siis alan kanadalaiset ja jenkkifirmat ovat ottamassa alaa haltuunsa ja jotkut niistä tulevat menestymään ja saattavat olla hyviä sijoituskohteita?

Sijoittajan oleellinen ongelma on hahmottaa, missä vaiheessa alan tulevista menestyjistä mielenkiintoisimmat ovat juuri nyt, ja joutuuko niissä maksamaan liikaa ”kasvuodotuksista”. Kun kentällä on kymmenittäin erilaisia yrityksiä omine ideoineen, niin menestyjien seulonta on erittäin haasteellista.  Väistämättä sijoittaja joutuu ottamaan suuria ehkä joskus ”ylisuuria” riskejä alan yrityksiä valitessaan.

Helpoin ja riskien kannalta turvallisin tapa saattaa tavalliselle sijoittajalle olla se, että ostaa ” jonkun alaa hyvin edustavan” ETF-tuotteen, jolla riskiä jaetaan kymmenille alan johtaville yrityksille? Yksittäisen sijoituskohteen ”pettäminen” ei välttämättä kaada tällaisen rahaston kokonaismenestystä, jos ala yleensä on kasvussa ja sen kannattavuus paranee ajan saatossa?

Rohkeita sijoittajia kiehtoo näissä osakkeissa erityisesti alan nopea kasvu ja varmaan parhaista menestyjistä saattaa ehkä joskus löytyä ”joku hyväkin helmi” sijoitussalkkuun? Allekirjoittanut on löytänyt muutaman kiinnostavan kohteen, joita on kokeillut, vaikka näiden osakkeiden kanssa pitää olla koko ajan hyvin varuillaan. Mainittakoon näistä esimerkkeinä  mm. Village Farms sekä Organigram Holdings, jotka molemmat firmat ovat kannattavia, mutta osakkeiden hintavaihtelu on kovin suurta.

Mukaan menoa vastaan

Tällaisella dynaamisella ja ”uudella” pientoimialalla on kymmenittäin erilaisia liikeideoita, mutta on muistettava, ettei ajan mittaan edes parhaat liikeideat mahdollista ole tulevia menestystarinoita?

Keskeisin ongelma kaikilla kannabisalan yrityksillä on, että useimpien alan yritysten kannattavuus on ollut toistaiseksi huono tai selvästi jopa erittäin huono. Vaikka alan yleiset kasvunäkymät olisivat hyvät, on vaarana, etteivät osakkeiden hinnat ole kohtuullisia eivätkä vastaa sijoittajan odotuksia?

Alan ongelmana on myös yritysten osakkeiden iso hintavaihtelu, mikä osittain johtuu tulevien tuottojen epävarmuudesta ja samanaikaisesti epäluottamuksesta alan kasvuun ja yritysten huonosta kannattavuudesta! Myös kannabistuotteiden ylitarjonta saattaa piankin tulla ajankohtaiseksi?

Kasvuyrityksiin on yleisesti vaikea sijoittaa, koska niissä helposti yliarvioidaan tulevan kasvun arvoa yrityksen hinnassa.  Tuolloin maksetaan helposti liikaa tulevista odotuksista. Sijoituskohde saattaa osoittautua ostotilanteessa liian houkuttelevalta ja sijoittaja maksaa liikaa. Suuret tappiot voivat realisoitua muutaman vuoden kuluessa, ja sijoittaja pettyy pahan kerran!

Yksi ajankohtainen riski on myös huomioitava; nimittäin yleisten talousnäkymien ollessa laskussa ja talouskasvun hiipuessa kaikilla toimialoilla, saattaa kannabistoimialaan sijoittaminen olla hyvinkin kyseenalainen kohde. Alan osakkeet saattavat tuntua sijoittajien mielestä liian riskipitoisilta juuri nyt?  Koko toimialaa voidaan karttaa siis myös yleisistä syistä ja varovaisen ilmapiirin vallitessa osakemarkkinoilla?

tapio.haavisto@siop.fi

 

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

on suurehko alkoholifirma, joka on sijoittanut kannabikseen. Mielestäni selvempi vaihtoehto kuin pienemmät. Jos kannabis laillistetaan kokonaan, peltoa riittää ja tuskin viljely kauhean vaikeaa on, kun nykyäänkin salaa onnistuu?

https://en.wikipedia.org/wiki/Constellation_Brands 

Comment: 

Tässä kolme cannabis yritystä:

Näiden market cap arvo on suurin piirtein 5...10Mrd$ luokkaa ja ne on noteerattuja yrityksiä. 

Käyttäjän Tapio Haavisto 2 kuva

Comment: 

Myös ACB eli Aurora Cannabis tekee vielä tappiota.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.