Kaikkien sijoitustuotteiden verotus tulossa samanlaiseksi

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Hallituksen työryhmä on tehnyt arvion eri sijoitusmuotojen verotuksesta ja havainnut että verotus tulee yhtenäistää.

Ehdotuksen pääperiaate on se, että lähes kaikkien sijoitustuotteiden (sijoitusrahasto, säästövakuutus, sijoitusvakuutus, kapitalisaatiosopimus, kertamaksullinen eläkevakuutus) sisällä saa ostaa, myydä ja saada osinkoja ilman verosanktioita. Tuotot tulevat pääomaverotuksen alaisiksi vasta sitten kun niitä nostetaan ulos sijoitustuotteen piiristä.  

Kaavailun alla olevan sijoitustilin kohdalla on poikkeus. Sen verokohtelu olisi ankarampaa. Osingot ja sijoitutuottoina saadut korot tulisivat pääomatulona välittömästi verolle. Myyntivoitot sen sijaan jäisivät samalla tavalla sijoitustilin sisälle ilman verosanktioita aina siihen asti kun ne ne nostetaan ulos sijoitustililtä, jolloin ne ovat pääomatulona verotettavia.    

Pääosa suomalaisesta finanssivarallisuudesta on julkiten sijoittajien paremmalla kohtelulla siirretty julkisen sektorin (eläkevakuutusyhtiöt, valtio, kunnat) haltuun. Tästä ei olla valmiita luopumaan eikä työryhmä ehdota että julkisia sijoittajia verotetaan muulla tavalla kuin että eläkkeet ovat veronalaista tuloa. 

Tarkempia yksityiskohtia ehdotuksesta:

Sijoitusrahastojen verotuksen periaatteita ei ehdoteta muutettaviksi.

Säästö- ja sijoitusvakuutusten verotusta tulisi muuttaa siten, että nostetuista varoista tulisi aina katsoa veronalaiseksi tuloksi se osa, joka vastaa vakuutukseen maksetuille määrille kertyneen tuoton suhteellista osuutta vakuutussäästöstä. Tämä muuttaisi verotusta varsin lähelle sijoitusrahastojen kasvuosuuksien verokohtelua.

Kapitalisaatiosopimusten eli vakuutusyhtiön ja asiakkaan välisten sijoitussopimusten verokohtelusta tulisi säätää vastaavalla tavalla kuin säästö- ja sijoitusvakuutusten verokohtelusta. Nykyisin kapitalisaatiosopimusten verokohtelusta ei ole erikseen säädetty.

Kertamaksullisilta eläkevakuutuksilta tulisi poistaa niiden nykyinen verosanktio. Verosääntely on merkinnyt osittain kahdenkertaista verotusta, mikä on käytännössä estänyt kertamaksullisten eläkkeiden markkinoita muodostumasta.

Kommandiittiyhtiömuotoisten pääomarahastojen verotusta koskevaa sääntelyä pidetään yleisesti ottaen ajantasaisena ja toimivana. Verosääntelyssä on kuitenkin eräitä ongelmia yleishyödyllisten yhteisöjen ja ulkomaisten pääomarahastosijoittajien näkökulmasta. Yksi ratkaisu voisi olla siirtyä kommandiittiyhtiömuotoisten pääomarahastojen verotuksessa kokonaisuudessaan niin sanottuun läpivirtausmalliin, jossa pääomarahaston saamat tulot katsottaisiin suoraan sijoittajan tuloksi. Kyseessä olisi merkittävä muutos nykyjärjestelmään verrattuna, mikä edellyttäisi jatkovalmistelua.

Sijoitussäästötili on aiheena ajankohtainen. Jos sijoitussäästötili halutaan ottaa käyttöön, jatkovalmistelua voisi tehdä mallin pohjalta, jossa luovutusvoitot ovat tilin sisällä, mutta osinkojen ja muiden juoksevien tulojen verotus tilin ulkopuolella. Sijoittajan verotus varoja nostettaessa (veronalaista pääomatuloa aina se osa, joka vastaa maksetuille määrille kertyneen tuoton suhteellista osuutta säästöstä), tappiot vähennyskelpoisia tilin päättyessä. Osinkojen ja muiden juoksevien tulojen verotus nykyisten säännösten mukaisesti.

 

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan sijoitussäästötilistä on hyviä kokemuksia Norjasta ja Ruotsista, jossa tilejä on avattu yli kaksi miljoonaa kappaletta. Myös Suomessa yli 800 000 yksityishenkilöä omistaa pörssiosakkeita.

”Hallituksen veropolitiikan keskeinen tavoite on tukea kotimaista omistajuutta. Uskon, että sijoitussäästötili olisi erinomainen sijoittamisen työkalu suomalaiselle piensijoittajalle ja tukisi aktiivista sijoittamista kotimaisiin listautuneisiin yrityksiin", toteaa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

”Käynnistämme sijoitussäästötiliä koskevan valmistelun valtiovarainministeriössä heti. Tavoitteenani on, että sijoitussäästötili voidaan ottaa käyttöön myös Suomessa”, ministeri toteaa.

 

Lisää tietoa:

 

 

Kommentit

Comment: 

"Uskon, että sijoitussäästötili olisi erinomainen sijoittamisen työkalu suomalaiselle piensijoittajalle ja tukisi aktiivista sijoittamista kotimaisiin listautuneisiin yrityksiin"

Ei muuten ole erinomainen työkalu. En tule sitä itse käyttämään. Ja kyllä, se nimenomaan tukisi _aktiivista_ sijoittamista.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.