Käänteinen arvonmääritys ja sen tulkinta

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Käänteisessä arvonmäärityksessä ei sinänsä lasketa yhtiölle tai osakkeelle arvoa, vaan pyritään selvittämään yhtiön tulevien vuosien tuloskunto, joka vastaisi nykyistä osakkeen hintaa.

Talven 2019 aikana kirjoitin muutamia arvonmääritykseen liittyviä kirjoituksia:

Ylläpitämässäni Talousmentor-blogissa on yritysanalyysejä, joihin olen tuomassa käänteisen arvonmäärityksen osiot. Täällä Piksussa käänteinen arvonmääritys on tehty isolle joukolle yhtiöitä, jotka on listattu täällä: https://www.piksu.net/analyysit/OMXHex/eps-estimaatti

Käänteinen arvonmääritys

Osakkeen hinta on käänteisen arvonmäärityksen lähtökohta ja määritystä tehdään arvioidulla markkinoiden tuottovaatimuksella. Laskennan perustana on lisäarvon käsite, missä osakkeenomistajan tuottovaatimus ja taseen oman pääoman arvo luo pohjan tulokselle. Mikäli toteutunut tulos ylittää tuottovaatimuksen, niin syntyy lisäarvoa nykyiselle pääomalle. Muutoin nykyisen pääoman arvo laskee.

Markkinoiden tuottovaatimus

Kuten todettua, niin käänteisessä arvonmäärityksessä käytetään markkinoiden tuottovaatimusta – tai arviota siitä. Tässä on hyvä huomata, että kyse on nimenomaan markkinoiden tuottovaatimuksesta eikä sinänsä sijoittajan itsensä asettamasta tuottovaatimuksesta. Markkinoiden tuottovaatimus voi olla esimerkiksi 7,5 prosenttia, kun sijoittajan itsensä käyttämä luku voisi olla 10 prosenttia samalle yhtiölle.

Markkinoiden tuottovaatimuksen arvioinnista voi tehdä varsin monimutkaista, mutta itse lähestyn sitä

  • riskittömän koron tasosta
  • osakkeiden riskilisästä ja beta-kertoimesta
  • pienten yhtiöiden kohdalla vielä erillisestä riskilisästä

Itse käytän Talousmentorissa riskittömän koron minimitasona 3 prosenttia, sillä kyse on markkinoiden tuottovaatimuksesta, joka määräytyy globaalien toimijoiden myötä. Tästä syystä Suomen 0 - 1 prosentin korkotaso ei omasta mielestäni ole perusteltu. Varsinkin, kun usea Suomi-yhtiö toimii laajasti kansainvälisillä markkinoilla. Piksun käyttämä riskitön korko taitaa olla hieman käyttämääni 3 prosenttia pienempi?

Eri maiden korkoja voi katsoa mm. täältä https://www.investing.com/rates-bonds/european-government-bonds?maturity_from=10&maturity_to=310

Osakkeiden riskilisä muodostuu kiinteästä lisävaateesta sekä osakkeen betasta. Itse käytän 4,5 prosentin riskilisää, josta toki voidaan kovastikin vääntää kättä, että onko 4,5 prosenttia oikea arvo, vai pitäisikö se olla 4 tai 5 prosenttia tai jotakin ihan muuta.

Markkina-arvoltaan pienille yhtiöille lisään tuottovaatimukseen vielä 0 – 2 prosentin lisän.

Käänteisen arvonmäärityksen tulkinta

Kuten todettua, niin käänteisessä arvonmäärityksessä osakkeelle ei lasketa arvoa, vaan pyritään arvioimaan yhtiön tulevien vuosien tuloskunto, joka vastaisi nykyistä osakkeen hintaa.

On tärkeää huomata, että laskennan tuloksena saatu tuloskehitys ei saisi nousta kovaa vauhtia. Jos tuloskehitys kasvaa +10 prosentin vuosivauhdilla, niin se on HUONO asia. Tällöin osakkeen hinnan voi arvioida olevan korkealla tasolla, jota vain huima tuloskunto pitäisi yllä.

Siksi mielenkiinto pitäisikin kohdistaa yhtiöihin, joilla määritelty tuloskäyrä liikkuisi maltillisesti (tai jopa laskisi). Tällöin osakkeen hinta sisältää heikkoja tulosodotuksia ja karkeasti ajatellen osakkeen hinta ”kestäisi” näitä heikkoja tuloksia.

Cargotecin tulosodotukseksi sain seuraavanlaisen käyrän, kun osake oli 31,70 euroa (20.5.2019).

Vastaavasti Aktian kohdalla (osake 8,45 EUR 20.5.2019):

Kuten nähdään, niin käyttämäni käänteisen arvonmäärityksen mallin pohjalta Cargotecin tulosodotukset ovat selvästi nousussa. Piksun määrittelemänä Cargotecin tuloskehitys näyttää sijoittajan silmin "paremmalta" (https://www.piksu.com/eps/vanilla/index.html#_17). Sen sijaan Aktian tuloskehitys voisi olla jopa hienoisesti laskevaa, mikä puolustaisi osakkeen nykyistä hintaa.

Nettotuloskäyriin on piirretty +/- 1 prosenttiyksikköä korkeampien tuottovaatimusten mukaiset tulosodotukset. Korkeammalla liikkuva ruskea viiva on tehty +1 prosenttiyksikköä suuremmalla tuottovaatimuksella.


Tämä kirjoitus on muokattu versio kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor-blogissa:
https://talousmentor.com/2019/05/25/kaanteinen-arvonmaaritys-yritysanaly...

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.