Just in time -periaatteesta

Käyttäjän J.Vahe kuva

Olen tuossa kirjassani, esim. s. 125-126, käsitellyt runsaasti suomalaisen metsäteollisuuden varastokäytäntöjä 100 vuotta sitten.

Kun raaka-aineen hintaan oltiin tyytyväisiä, sitä ostettiin varastoon runsaasti. Jos taasen lopputuotteen hinta ei kelvannut, sitä tehtiin varastoon surutta. Raumalla oltiin perin hämmästyneitä siitä, ettei pienessä suomalaisessa kaupungissa pystyttykään vaikuttamaan ratkaisevasti Länsi-Euroopan kokonaiskysyntään.

Varastoihin sitoutui valtavat määrät korollista vierasta pääomaa ja sen lisäksi se työllisti satoja ihmisiä, ajoittain jopa kolmanneksen tehtaiden koko työvoimasta. Kuriositeettina mainittakoon, että 1986 jo silloin eläkkeellä ollut johtaja ei nähnyt vanhoissa systeemeissä olleen mitään vikaa. Kuitenkin tuolloisissa käytännöissä oli runsaastikin toivomisen varaa, mutta sitten mentiin toiseen äärimmäisyyteen.

Ennen kuin sähköpostit olivat yleisessä käytössä yksityisillä ihmisillä, Soneralla oli 1990-luvulla useita viikkoja kestänyt katkos, joka ei ollut täydellinen, mikä vielä edelleenkin vaikeutti asiaa, kun ei tiedetty, mitkä viestit menivät perille. UPM:n paperikoneet tarvitsevat jatkuvasti varaosia, joita yhtiö ei pitänyt varastoissa, vaan tilasi niitä päivittäin ja viikoittain.

Kun nämä varaosatilaukset eivät aina kulkeneet sähköpostin kautta perille, oltiin lähellä tilannetta, etteivät yhteensä miljardien hintaiset paperikoneet joutuneet seisokkiin satojen eurojen varaosien puutteen takia. Tietääkseni ko. tilannetta ei ole koskaan käsitelty julkisuudessa eikä ole pohdittu järjestelmän järkevyyttä.

Erittäin ikävä tosiasia on, että varastojenhallinta on jo kauan sitten ulkoistettu Kiinaan. Luotettavuus on uhrattu näennäisen tehokkuuden alttarille. Samalla eurooppalaisesta – ja suomalaisesta – ihmisestä on tullut laiska ja aloitekyvytön. Kasvosuojien tarve tiedostettiin tammikuussa, mutta vasta huhtikuussa taivuttiin niitten kotimaiseen valmistuksen aloittamispäätöksiin. Kaiken huipuksi kuitua valmistaa Alhström – Munksjö.

Tämä nykyinen Korona-kriisi on osoittanut ekonomien varastokäytäntöjen mahdottomuuden.

Sipilän hallitus touhusi sen parissa, että terveydenhoitoa olisi yksityistetty ja julkisella terveyssektorilla olisi asetettu täsmälleen samanlaiset tehokkuusvaatimukset kuin yksityisellä. Tämä siis tarkoittaa mm. pieniä varastoja.

Voi olla, ettei Huoltovarmuuskeskuksen tilaus virolaissuomalaiselta silikonitissiyrittäjältä ole suomalaisen turvallisuuspolitiikan kaikkein uljaimpia saagoja, mutta se ei joka tapauksessa ole syy vaan seuraus varastokäytännöistä, joita täytyy pysyvästi muuttaa.

Itsestään selvä asia on, ettei yksin Huoltovarmuuskeskus pysty pitämään varastoissa kaikkia mahdollisia tarvikkeita, mitä talouselämä tarvitsee eikä voi edes tuntea ja hallita kaikkia sortimentin osia.

Sen verran voin Huoltovarmuuskeskuksesta vielä sanoa, että ihmettelen jälleen kerran sitä käytäntöä, mitenkä ylimpään päättävään elimeen on kerätty Suomen suurimpien yritysten johtajia. Eiköhän heillä ole muutakin tekemistä ja eikö olisi parempi, jos Huoltovarmuuskeskusta valvoisivat sellaiset ihmiset, jolla on aikaa asiaan myös hiukan perehtyä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.