Julkisten omistajien on vaikea penetroitua pienten yritysten omistajiksi

Käyttäjän Piksu kuva

Yksityisten kasvollisten omistajien ohjauksessa olevat pienet ja keskisuuret yritykset ovat vastanneet kaikesta viimeisten viidentoista vuoden aikana tapahtuneesta työvoiman lisäyksestä selviää Pk- yritysbarometristä.

Julkisten omistajien on ollut vaikea penetroitua mukaan pienten listaamattomien yritysten omistajaohjaukseen. Mutta kun yritys kasvaa ja listautuu niin silloin julkinen omistaja pääsee monasti jossakin vaiheessa mukaan.

Suomessa on julkista, kasvotonta sijoituspääomaa noin 200 Mrd€ eläkevakuutusyhtiöillä ja valtiolla noin 20 Mrd€. Yksityistä finanssivarallisuutta on vähemmän ja yksityisten mahdollisuudet tehokkaaseen omistajaohjaukseen ovat siksi kokonaisuudessan hieman julkista sektoria heikommat.

Pienten ja keskisuurten yritysten kohdalla julkisen sektorin on vaikea penetroitua mukaan. Pk- yritykset ovat liian pieniä kiinnostaakseen julkista sektoria eikä niihin myöskään aina toivoteta julkista sektoria tervetulleeksi. Yrityksen listautuminen tai yrityksen kasvu riittävän kookkaaksi muuttaa tilanteen:

  • Osakkeelle syntyy likviditeettiä.
  • Yritys ei enää personoidu yrittäjäpersooniin joiden aktiivisuuden varassa yrityksen tulevaisuus lepää. Yrityksen arvostus alkaa olla yhä enemmän sidoksissa asiakkaisiin, ipr- oikeuksiin, yrityksen tunnettuuteen osaajana ja sen sisäisiin prosesseihin.
  • Listatulle osakkeelle tulee noteerattu käypä arvo jota on helpo käyttää kirjjanpidossa ja sijoitustuottojen arvioinnissa.
  • Alkuperäisille yrittäjille tulee jossakin vaiheessa tarpeelliseksi rahastaa tekemänsä työ. Tässä vaiheessa sijoittaja kuin sijoittaja kelpaa mukaan ja erilaiset osakkeiden siirtoa rajoittavat osakassopimukset yleensä poistetaan yhtiöjärjestyksestä.

Lisää tietoa:  Suomen Yrittäjät

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.