Julius Caesar ja Nordea

Käyttäjän J.Vahe kuva

Ave Nalle Caesar!

 Photo source 

Leomudde [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Sarjakuvalehti Asterixissa vitsailtiin joskus Julius Caesarin tavalle puhua kolmannessa persoonassa. Caesarin puheesta ei kovin paljon tiedetä, mutta toki hän kirjoitti eli kirjoitutti kirjansa De Bello Gallico kolmannessa persoonassa.

Hiukan samanlainen tragikoominen vaikutelma tulee, kun lukee Nordean analyyseja Sammosta. Lähtökohtahan on, ettei analyytikoilla olisi liian suoraan tekemistä analyysin kohteeseen, esimerkiksi siis sellaista, että on töissä kyseisessä firmassa.

Kolmannessa persoonassa Nordean analyytikko kertoo Sammon tärkeimmästä omistuksesta Nordeasta seuraavaa:

Viilasimme eilen Sammon ennusteita tulevien vuosien voitoista toissapäiväisen tulosjulkistuksen myötä. Suuri osa yhtiön kassavirrasta tulee Nordea omistuksen kautta, ja heikosti suoriutuneen Nordean maininta osingonjakopolitiikkansa uudelleentarkastelusta on lisännyt paineita onnistuuko Sampo pitämään osinkonsa kasvussa vaikeuksista huolimatta. [Sitaatti ei aivan sanasta sanaan.]

Jossain kohtaa minulle tuli mieleen, että käyttäisi nyt ensimmäistä persoonaa ja sanoisi, että meillä Nordeassa on mennyt huonosti, minkä takia ja niin edelleen.

- Vertaus Wahlroosin ja Julius Caesarin välillä on toki varsin asiallinen. Samanlaista ylimysmäisyyttä kun Julius Caesarissa on punahousuisella Wahlroosilla runsain mitoin. Toisaalta on tosin sanottava että Julius Caesar tuskin oli niin yksinvaltainen kuin Wahlroos, vaikka Caesarilla sentään oli aivan virallinen diktaattorin titteli.

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

joo, elikkä nallelle myös patsas, on hän tuonut niin paljon hyvää suomelle, esim, jo veroja maksamalla!

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Caesarista saa muuten erittäin hyvän käsityksen kun lukee hänen itsensä pääosin kirjoittaman kirjan "Gallian sodasta". Siitä löytyy suomenkielisiä painoksia ja kaksi käännöstä, viimeisin noin 50 vuoden takaa. Jos jostain saa sellaisen käsiinsä niin kantsii selailla. Paremman puutteessa voi lukea esimerkiksi englanninkielistä Project Gutenberg julkaisemaa versiota, joka on täällä: http://www.gutenberg.org/cache/epub/10657/pg10657.txt

Hämmästyin kun joskus tutustuin. Kyseessä on lähinnä Ceasarin sotapäiväkirja, joka esittää kaikki tapahtumat tosiasioiden kautta. Caesarin on täytynyt olla absoluuttisen faktapohjainen henkilö. Ei ole mitään viittaustakaan ihmisten käyttäytymisen ymmärtämiseen ja kuvaamiseen erilaisissa tilanteissa. Ei häivähdystäkään siitä millä tavalla ihmisiä johdetaan psykologisesti, mutta sen sijaan voi hyvin ymmärtää että Ceasar on ollut sotilaidensa kunnioittama, suora, ennustettava ja reilu johtaja joka ei koskaan suosi ketään. Kolikon toinen puoli on sitten se että Caesarilla on todennäköisesti ollut vähemmän todellisia ystäviä.

Roomassa ei ollut kirjapainoja, mutta kirjoja luettiin käsittääkseni ainakin Caesarin aikaan julkisissa lukutilaisuuksissa. Nämä Caesarin sotapäiväkirjat ovat varmaan nostaneet Roomalaisten kansallisylpeyttä sotilaallisesti voittoisana kansana. Niitä ovat kuunnelleet varmaan ennen kaikkea Rooman teinit. 

 

 

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.