Jukan osakelistan teknisen analyysin päivitys: Lockheed Martin meni nappiin

Jukka tuossa keskustelussa jo tarkenteli listaansa ja tavoitehintoja. En ota niihin kantaa, koska en tee sitä TA-analyysien kohdalla kuin pääpiirteissään ellen tunne yhtiötä erityisen hyvin, ja Jukka tuntee omat seurattavansa minua selvästi paremmin. Mutta kuten olen sanonut, TA ei edellytä periaatteessa lainkaan fundan tuntemista, vaikken sillä tavalla sitä koskaan käytä saati suosittele käyttämään. TA:lla on kuitenkin omat selkeästi funda-analyyseista erottuvat vahvuutensa, joita erittelen tarkemmin tulevalla sijoittajasivustollani – sen tekniset ym. ongelmat ovat selviämään päin.

TA:a pystyy kuitenkin käyttämään todellakin markkinoiden liikkeiden ennustamiseen, koska markkinoilla on julkisuutta enemmän tietoa yhtiöiden todellisesta tilanteesta, vaikka periaatteessa näin ei pitäisi olla. Markkinoiden jonkin asteen salainen tai vielä julkisuuten asti yltämätön tieto, mikä sen tausta onkin, vaikuttaa tietysti kursseihin. Taitava tekninen analyytikko kykenee tulkitsemaan edessä olevia liikkeitä kurssidatasta teknisten välineiden ja kokemuksen avulla.

Kyse ei välttämättä ole laittomasta tiedosta, vaan esimerkiksi suursijoittajien näkemys inflaation, rahapolitiikan, kuluttajatrendien tms. suunnasta. Ja kyse on usein myös psykologiasta. Kun markkinat vajoavat hypeen tai depressioon, laumat liikkuvat sen mukana. Kunnes tapahtuu käänne ja lauma ravaa kieli vyön alla toiseen suuntaan.

Osakkeiden hinnathan voivat heilua hurjasti, vaikka itse yhtiössä ei isoja muutoksia tapahtuisi. Kuten vaikka Amazon: rankasti hypehinnoiteltu osake sukelsi kuin kivi tuotettuaan pettymyksen osarillaan. Sehän olisi ollut monen yhtiön kohdalla loistava, mutta mielipuolisten odotusten lataamassa osakkeessa seuraus oli romahdus. Jonka siis itse ennustin jo kuukausi sitten varoittaessani Nasdaqin pahasta ylikuumentumisesta ja korjauksesta alas - ja niinhän sieltä tulivat alas lukemattomat hotstockit Amazon komeasti keulassa.

Ja tässä kohtaa, kuten lupasin, paukutan henkeleitäni nyt erityisen kovaa Lockheed Martinin kustannuksella. Kun tein TA-analyysin siitä viime perjantaina, yhtiö oli antanut muutama päivä aiemmin hulppean osarin ja hehkutti estoitta loistavia näkymiään. Ongelmanpoikastakaan johto ei nähnyt, kun Trump ajaa eteenpäin militaristista ohjelmaansa rahaa säästämättä. Myös analyytikot ovat hyrisseet tasaisen innokkaina.

https://money.cnn.com/quote/forecast/forecast.html?symb=LMT

Kuten sanoin, vaatii aika kovaa kanttia tehdä markkinoiden reunalta TA-pohjalta aivan toisensuuntainen ohjeistus eli odottaa kurssin tulevan reippaastikin alas. Sitaatti:

Keskipitkä trendi alas jatkuu, ja trendi-indikaattorien perusteella vauhti voi olla jossain kohtaa aika reipas.”

Kuinkas kävi? LMT on jatkanut alas reipasta tahtia juuri kuten ennustin. Jukan tavoitehinta 295 meni heittämällä puhki. Eilisen päätöshinta oli alle 287 taalaa. Päiväpudotus oli hurjat kuusi prosenttia. Tuollaisia droppeja tältä yhtiöltä on nähty hyvin harvoin edes pahoissa kriiseissä ja myyntipaniikeissa.

https://www.tradingview.com/symbols/NYSE-LMT/

Niin vain taas TA hakkasi funda-arviot, tässä tapauksessa vielä yhtiön oman erittäin tuoreen euforisen ohjeistuksen. Ja kuten aina, tein analyysini hyvissä ajoin juuri siksi, ettei minua syytettäisi jälkiviisaudesta – koska jälkiviisaudella ei ole pirunkaan arvoa sijoittajalle.

Miksikö LMT sitten sukeltaa? Siitä en osaa sanoa kuin valistuneita arvauksia, joita varsinaisessa analyysissa pyörittelin. Mutta syiden tonkiminen ei ole TA:n idea. Sen tavoite on ainoastaan hintojen liikkeiden ja niiden taitteiden arviointi reaaliajassa tai etukäteenkin, muttei jälkijunassa. Syyt kyllä aikanaan yleensä selviävät, mutta funda-analyysin ja TA-analyysin ero on se, että ensin mainittu tulee jokseenkin aina myöhässä.

Kyllä tämäkin droppi tietysti kohtapuoleen jarruttaa. Keskipitkät indikaattorit lähestyvät pohjaa, ja takana on n 20 prosentin rysäys kuukaudessa - rysäys, jonka siis ennustin ensimmäisen kerran kohta vuosi sitten ajankohdankin osalta kohtalaisen tarkasti. Mutta eivät näin rajut liikkeet hetkessä nousuksi taitu, kuten alennusmyyntejä dropeista kyttäävät kokemattomat spekulaattorit usein olettavat. Joten kiire tuskin on.

Palaan vielä asiaan. Novo Nordisk on vielä käsittelemättä, mutta muutenhan urakka on mennyt mielestäni putkeen. Lupasin Jukalle kuten muillekin aikoinaan, että kyllä se romppu sieltä tulee, ja tulihan se. Tätä osakelistaa peratessani olen jokaisen kohdalla sanonut hänen tavoitehintansa toteutuvan, vaikka ao. hetkellä kurssit olivat niitä korkeammalla, ja tavoitehinnat ovat todella poksahtaneet puhki.

Isohkon urakan motiivini oli todistaa, että se tulossa oleva sijoittajapalveluni on hyödyllinen mm. sijoitusten ajoittamisessa myös yksittäisten osakkeiden kohdalla. Minä en keksi parempaa markkinointikeinoa. Päätelkää itse.

Kommentit

Comment: 

Tullaanko tassa viela lisaa alas seuraavan vuoden aikana?

Comment: 

Kiitos, käyn asiaa läpi viikonloppuna markkinakatsauksessa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.