Jukan osakelistan tekninen analyysi jatkuu: Rockwell Automation

Jukan osakelistastasta otan seuraavana analyysiin amerikkalaisen automatiikkayhtiön Rockwell Automationin. Laatuyhtiöihin Jukka tosiaan panostaa, olen aivan samalla linjalla – ei kannata ostaa kuin hyvää. Mutta siitä ei kannata maksaa liikaa. Se on TA:n keskeinen hyöty fundasijoittajallekin.

ROK auttaa teollisuutta automatisoimaan tuotantoaan eli nostamaan tuottavuutta eli alentamaan tuotantokustannuksia. Toimiala on varmasti hyvä ja kasvava. ROK ei tosin ole kasvanut järin vauhdikkaasti, jopa hitaasti toimialan luonteeseen nähden, ja syklinenkin yhtiö on kuten yleensä teollisuus. Liikevaihdon ja tuloksen heittelyä sopii siis odottaa suhdanteiden kelkassa. Huonommissakin suhdanteissa ROK on silti pärjännyt ihan hyvin. Se ei uponnut tappiolle edes finanssikriisissä, vaikka reipasta ravistelua saikin.

http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=ROK

Kymmenen vuoden takaisesta huippusuhdanteesta yhtiön liikevaihto on kasvanut vain parikymmentä prosenttia. Se ei ole ihmeellinen saavutus, jos ei ihan surkeakaan. Tulos on kehittynyt samansuuntaisesti, koska kannattavuudessa ei ole tapahtunut suuria heittoja kuin suhdanneluonteisesti.

Viimeiset viisi vuotta tuloskehitys on ollut varsin maltillista, joten taakse jääneen nousumarkkinan aikainen sadan prosentin pomppu osakekurssissa - monen vastaavan amerikkalaisen yhtiön tapaan – kertoo huomattavasti enemmän sijoittajien vinksahtaneesta psykologiasta ja arvostelukyvyttömyydestä kuin yhtiön fundamenteista. 2017 epsillä 6,35 yli 200 taalassa käynyt osakekurssi antoi P/E-luvuksi yli 30.

Kun edellisessä suhdannepiikissä 2015 eps oli 6,09, oli arvostustaso hitaasti kasvavalle sykliselle naurettava. Näin siitä huolimatta, että kulunut vuosi on ollut yhtiölle yhä hyvä, kuten monelle yhtiölle Trumpin suhdannepoliittisesti päättömän elvytyksen myötä. 

https://ir.rockwellautomation.com/press-releases/press-releases-details/2018/Rockwell-Automation-Reports-Third-Quarter-2018-Results/

ROK on kuitenkin klassinen esimerkki siitä, että tuloksen reipas nousu selvästi liikevaihtokehitystä nopeammin on sijoittajalle yleensä paha ansa. Kannattavuus ei voi kasvaa rajattomasti, ja se pätee etenkin syklisiin, jotka yleensä kokevat heikossa suhdanteessa sekä liikevaihdon että kannattavuuden pudotuksen. Kun takana on jo kolmisen vuotta vahvaa noususuhdannetta, jokaisen kokeneen sijoittajan hälytyskellojen pitäisi soida aika kovaakin.

Yritysanalyytikot, nuo talouselämän hunajahuuliset iskelmälaulajat, eivät ole ilmeisesti suhdanteista kuulleet edes syklisten kohdalla, sillä tulosennusteissa ei näy mahdollisesta notkahduksesta merkkiäkään. Kahden vuoden päästä yhtiön konsensusennuste on liki 10 taalan eps, eli he odottavat huippusuhdanteen jatkuvan yhtä soittoa viisi vuotta ja nostavan tuloksen edellisestä suhdannepiikistä lähes kaksinkertaiseksi - vaikka yhtiön tuloskasvun pitkä trendi 2008 alkaen on ollut vain joitakin prosentteja vuodessa.

https://www.nasdaq.com/symbol/rok/earnings-forecast

Markkinoille alkoi tulla järki käteen tämän vuoden alussa eli taas siihen aikaan, kun osakkeiden ylikuumentumisesta varoitin. Indeksien mukana ROK sakkasi helmikuun isossa pudotuksessa, korjasi takaisin huipun tuntumaan kesällä ja sukelsi lokakuun markkinapaniikissa. Se alkoi tämänkin kohdalla aika lailla päivälleen siinä kohtaa (22.9.), kun ennustin lyhyen trendin kääntyvän alas. Hypehän oli tuolloin markkinoiden vallitseva tunnelma, ja VIX kolusi pohjalukemia. No, ei kolua enää, kuten jo ajat sitten lupasin.

https://www.tradingview.com/symbols/NYSE-ROK/

Nyt osake jo kävi käytännössä Jukan tavoitehinnassa 155 taalaa, joten juttuni tulee vähän myöhässä. Aiempien ennusteideni perusteella ei liene silti epäuskottavaa väittää, että näin olisin arvioinut käyvän myös Rockwellille. Odotin markkinapaniikkia, jotka kyllä kiskovat aina kaiken mukaansa hirmumyrskyn lailla. Kaikkein vähiten niiltä säästyvät ylihintaiset sykliset.

Pahin paniikki on nyt hellittänyt, joten isoja liikkeitä alaspäin ROK tuskin hetkeen tekee. Lyhyet indikaattorit ovat kuitenkin jo ylärekisterissä, joten tehdyt pohjat 160 taalan alapuolella saatetaan testata jo parin viikon aikana. Jos ei Jukka ehtinyt tätä ostaa edellisessä rysäyksessä niin paikka voi tarjoutua vielä marraskuun aikana. Keskipitkät indikaattorit alkavat olla jo pohjilla, minkä perusteella pudotus ei kovin paljon syvemmälle enää uppoa, joskin laskumarkkinassa liikkeet alaspäin voivat yllättää aivan kuten nousumarkkinassa hype ylöspäin.

Pidemmän ajan ennusteeni on ollut ja on edelleen, että olemme laskumarkkinassa. Kokemuspohjainen odotukseni, jota indikaattorit tukevat, on sen jatkuminen ensi vuoden puolelle, luonnollisesti joitakin viikkoja kestävien korjausliikkeiden kera. Viimeiset rysäykset voivat olla kuukausien päässä.

Fundapohjaisestikin pidän ROK:ia yhä reippaasti ylihintaisena. Suhdanteen pohjalla, joka on tuonnempana edessä, sen tuloksen voi odottaa putoavan jonkin verran edellisen suhdannepohjan yläpuolelle. Kun se oli viimeksi 5,56 taalaa, valistunut arvaukseni on jossain kuuden taalan tuntumassa, tämä siis ilman isoa talouskriisiä.

Edellisen markkinan pohjassa osake putosi alle sadan taalan, josta muodostui P/E-luvuksi normaali 17. Mittakaavan odottaisi olevan realistinen tavoitearvostus myös tämän laskun pohjassa. Tällä matematiikalla kurssi voi tulla lähelle sataa taalaa, sillä 6 X 17 = 102. Ja erotuksena edelliseen laskumarkkinaan on se, että Yhdysvalloissa korot ovat oleellisesti kohonneet edellisestä laskumarkkinasta, joten tulokset ja hinnoittelu voivat heittää yllättävästi.

En kuitenkaan tuppaa tekemään teknisiä analyyseja fundapohjalta, vaikka sitäkin puolta puntaroin. Ja nyt kellot kyllä kalkattavat kunnolla. Vaikka ROK:in tulos yllättäisi suhdanteen pohjassa myönteisesti eikä putoaisi kuin jonnekin 6,50 taalan tuntumaan, on osakekurssissa silti edelleen rajusti ilmaa arvostustason normalisoituessa.

Paitsi jos yritysanalyytikkojen ja erinäisten instituutioiden yhä sitkistelevä optimismi (talouden perusteet ovat kunnossa, korjausliikkeet kuuluvat markkinoihin, yritysten tulokset kehittyvät yhä myönteisesti…) toteutuu. Sen varaan en koskaan laske pennin vertaa suhdannetaitteissa, joiden tulkitsemisessa valtavirran analyytikot ovat tälläkin kertaa olleet yhtä surkeita kuin aina.

Kommentit

Comment: 

taas kerran.

Olet oikeassa ROK:n tapauksessa, että tällä hetkellä on todella vaikea arvioida firman normalisoitua tulostasoa. Se kohosi poikkeuksellisen korkeaksi vuodesta 2013 lähtien. Normalisoitu tulos voisi olla 5.5-6$ paikkeilla. P/FCF ollut about 19-20 viimeisen 20v aikana. Eli 115$ olisi aika turvallinen hinta. Mutta osinko-% saattaa antaa todella kovaa tukea ennen tuota tasoa. Sama ongelma on myös LMT:n kanssa, eli onko nykyiset marginaalit syklinkestäviä?

Aikaisemmin taisin antaa seuraavat targetit: Atlas Copco (205SEK), Novo Nordisk (265DKK), 3M (195$), ROK (155$), LMT (295$), KONE (38€). Noista tuli ainoastaan ostettua Atlasta. Mielenkiintoista huomata, että kun targetit alkoivat tulla lähemmäksi, niin rupesin laskemaan niitä, koska aikaisemmin olin hiukan epätoivoinen laskun suhteen. Tällä hetkellä olen muuttanut targetit seuraaviksi: Novo Nordisk (266DKK), 3M (181$), ROK (143$), LMT (275$) ja uutena MSFT (80$). Saa nähdä päästäänkö noihin ollenkaan. Pitäisin noita kuitenkin järkevämpinä hintoina, koska sanoisin, että edelleen osakkeet ovat hiukan (5-10%) yliarvostettuja.

Jotenkin kuitenkin sellainen olo, että lasku ei ollut vielä tässä. Moni firma on laskenut näkymiään heikon Q3:n jälkeen, mikä on hiukan outoa, koska 3kk sitten kaiken piti vielä olla hyvin. Onko syynä sitten kauppasota vai mikä, niin vaikea sanoa. Myös maailmanttalouden kasvuennustetta laskettu jo pidemmän aikaan. Entiset markkinaveturit FAANG osakkeet alkaneet yskiä Applea lukuunottamatta. Lisäksi tuolla (https://awealthofcommonsense.com/2018/11/where-risk-lies-in-a-balanced-p...) muuten mielenkiintoinen taulukko, mikä laittoi vähän miettimään nykyistä laskua.

P.S. Jos ennustuksesi laskun jatkumisesta ensi vuoden alkuun asti pitävät paikkansa, niin tilaan ehdottomasti kestona palvelusi.

Comment: 

Annan kovasti arvoa tuollaiselle palautteelle, koska kilometrin päähän näkee, että olet kokenut ja pätevä sijoittaja.

Normalisoitu tulos on tosiaan vaikea arvioitava tuollaisten kannattavuuttaan selvästi parantaneiden yhtiöiden kohdalla. Osaat varmaan paremmin arvioida yhtiön hyvin tuntevana, mistä se johtuu. Jos kyse on vain syklisestä heittelystä, jota näiden kohdalla tapahtuu aina ja varmasti, tulos voi retkahtaa paljonkin. Mutta toki kannattavuus voi tiettyyn mittaan parantua pysyvästikin, jos yhtiön kustannusrakenteessa on tapahtunut oleellinen muutos. Eivät kuitenkaan teollisuusyhtiöt tai mitkään yleensä suuria ihmeparannuksia tee, vaan kannattavuus pyörii tietyn keskiarvon ympärillä suhdanteiden mukana.

Osinko tietty antaa perustaa osakekurssille, ja tämä pätee kaikkiin yhtiöihin. Ja antaahan se perusteen omallekin pohjahinnalle, tosin en itse pidä osinkotuottoa hyvänä ennenkuin se on kolmisen prosenttia suht hitaasti kasvavalla teollisuusyhtiöllä. Koska ROK kasvattaa osinkoa ja seuraava lienee 3,70 nurkilla niin jonkin matkaa päälle satasen hinnalla saa tästä jo ihan hyvän osinkolapun.

Tavoitehintojen laskeminen on perusteltua suhdanteen heiketessä. Se, että kaikki oli 3 kk sitten hyvin muttei enää ei minua yllätä, koska suhdannetaitteet tulevat aina nopeasti molempiin suuntiin. Kustannusten noustessa investoinnit hyytyvät varsin ripeästi ja toisinpäin niiden laskiessa. Tämän olen oppinut vuosien varrella - minullahan on ikää, 57 v tulee täyteen reilun viikon päästä - ja siksi olen TA:han panostanut - koska olen niin usein nähnyt, että muut analyysit eivät näe suhdannetaitteita, mutta markkinadatasta ne voi lukea riittävän historiallisen kokemuksen tukemana.

Olen erittäin ilahtunut, että lupaat vakiotilaajaksi, jos laskumarkkina-arvio toteutuu. Riittääkin nyt jännittämistä analyysien suhteen, sillä oletan yhden jos toisen lukijan kokevan asian samalla tavalla. Ja teidänkaltaisianne riittävän kokeneita ja aktiivisia sijoittajia haen asiakkaiksi, koska he ymmärtävät tällaisen palvelun arvon - sikäli kun nyt se toimii tarkoitetusti.

 

Comment: 

Viisaat ameriikan analyytikot julistaa, että tämän korjausliikkeen jälkeen on alkanut vuosikymmenen kestävä härkämarkkina. Minäkin hiukkasen skeptisesti suhtaudun tällaiseen. En lähde "aggressiivisesti ostoksille" vielä.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

tuossa sanotaan.

Ainoa pilvi lienee se, ettei Trump voi olla enää kuin 6 v. pressana.

No, aikoinaan Suomessa kuiskittiin ihan hiljaa huhua, että seuraavan poikkeuslain jälkeen pressan ei tartte olla elävien kirjoissa. Täyspäisiähän niiden ole tarvinnut olla missään maassa.

Comment: 

Olen sikäli samaa mieltä, että USA:an kohdistuva hype johtuu paljolti Trumpista, mikä taas kertoo minusta ennen kaikkea sijoittajien enemmistön poliittisista mieltymyksistä. Toki hänen elvytyksensä huippusuhdanteessa on parantanut tuloksia yrityksillä, mutta sen pidemmän aikavälin tulokset ovat minusta vaaralliset. Kuten alkaa jo näkyä. Kustannukset rassaavat yrityksiä ja kuluttajia. Trumpin ihailijoille se tuntuu tulevan yllätyksenä.

Aivan kuin Kekkosen ihailijoille, että hän ei ollutkaan epäitsekäs poliittinen Jeesus, joka yksin kantaa harteillaan pienen Suomen läpi kaikkien myrskyjen. 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Marraskuun välivaalien jälkeen asiat eivät rauhoitu.

Trumpin kannattajat eivät asioita ymmärrä, mutta "markkinoitten" pitäisi. Ja markkinat ovat uskomattoman lyhytnäköisiä. Jos Nasa ilmoittaisi auringon sammuvan ensi kuussa, valaisinfirmojen osakkeet nousisivat.

Comment: 

"Jos Nasa ilmoittaisi auringon sammuvan ensi kuussa, valaisinfirmojen osakkeet nousisivat."

Lyhytnäköisyys on joskus ihan uskomatonta. Oliko se joku kissanruokakauppa kun muutti nimensä lohkoketjuksi tai sen johdannaiseksi niin kurssi posahti satoja prosentteja. Kiinassa firmat muuttivat nimiään teknoon viittaaviksi samalla idealla, vaikka olisivat myyneet hapankaalia, ja kurssit roihusivat ylös.

No, järkensä säilyttävä kiittää. 

Toiseen suuntaan kun nykyään joku sanoo Amazon ja yhdistää sen mihin tahansa toimialaan niin sen kurssit sukeltavat. Tästä syystähän vanhat vakaat autotehtaat ovat nyt ihan pilkkahintaisia - kun kaikki pelkäävät Teslaa, tai pistävät siihen rahansa.

 

Comment: 

Toki minäkin olen bull tarpeeksi pitkällä perspektiivillä, ja onhan minulla salkku pullollaan osakkeita koko ajan. Mutta suhdanneheittelyt ovat oma lukunsa etenkin ostojen kannalta, enkä kyllä itse ainakaan hätäile vielä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.