Jukan osakelistan tekninen analyysi jatkuu: Lockheed Martin

Jukan osakelistasta Atlas Copco siis korkkasi tavoitehinnan kuten ennustin, samoin teki 3M. Konekin teki niin käytännössä, koska hinta koppasi alimmillaan pari senttiä päälle Jukan tavoitehinnan 38 euroa, liekö napannut siitä. En usko minkään niistä pohjanneen vielä, mutta siitä enemmän tuonnempana.

Ao. yhtiöiden osarit olivat monen muun tapaan sijoittajille pettymyksiä, ja ohjeistuskin negatiivinen. Tämä on täysin linjassa teknisen analyysini kanssa, jonka mukaan odotinkin laskevan trendin jatkuvan ainakin joitakin viikkoja. Odotukseni on kuten ennekin, että pitkä trendi jatkuu sellaisena ensi vuoden puolelle. Sehän on ollut markkinakatsaustenikin linja jo pitkään, ja silloin se koskee useimpia osakkeita. Hyvin harvat yhtiöt laskumarkkinassa pääsuuntaa vastaan uivat.

Kuten Jukkakin keskustelussa totesi, tulosennusteet on pantu uusiksi. Juuri näin käy suhdanteen taitteessa. Ennusteet ja makroanalyysit tulevat aina todellisuuden perässä. Sen vuoksi niihin ei kannata tuijottaa, jos odotuksena on markkinan suunnan kääntyminen.

Nyt yrityskohtainen informaatiovirta alkaa vahvistaa, että odotukseni on ollut täysin perusteltu, vaikka suurin osa talousvinkkaajista on hokenut viime viikkoihin asti noususuhdanteen jatkumisen optimistista mantraa. Kustannuspaineita valittelee vähän jokainen yhtiö, mikä on täysin odotettu seuraus pitkästä noususuhdanteesta ja Yhdysvaltojen ylikuumentumisesta, jota Trump on ruokkinut elvyttämällä huippusuhdanteessa kaikkien talousoppien ja kokemuspohjaisen järjen vastaisesti.

Jukan listalta otan seuraavaksi yhdysvaltalaisen aseteknologiajätin Lockheed Martinin, jolle hän antaa tavoitehinnan fair value -pohjalta 295 taalaa. LMT on iso ja tunnettu toimija. En tunne yhtiötä kuin pintapuolisesti, mutta ei se teknistä analyytikkoa pahemmin vaivaa. TA ei ole fundamenttianalyysia, vaikka en mieluusti ihan tuntemattomiin instrumentteihin pelkästään teknisiä arvioita tee, vaikka täysin mahdollista se sinänsä on. Mutta en ostaisi osaketta koskaan vain TA:n varassa, toisaalta en vain fundamenttienkaan. Niiden yhdistäminen on kokemukseni mukaan ylivertainen ratkaisu.

Lockheed Martin on ollut vakaasti kasvava ja kannattava yhtiö, joskaan tuloskasvu ei ole ollut hirveän vauhdikasta keskimääräisesti. Viime vuosina sitä on kirittänyt kannattavuuden parantuminen. Syytä en tiedä enkä sitä tähän väliin katso aiheelliseksi perata, koska TA:n kannalta sillä ei ole merkitystä. Jos TA kertoo kurssin suunnan olevan se tai tuo ja niin sitten tapahtuu, niin syy kyllä selviää aikanaan, olkoon vaikka kannattavuuden muutos.

https://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=LMT

https://www.tradingview.com/symbols/NYSE-LMT/

Kannattavuuden kasvu on kuitenkin kokemukseni mukaan – kuten sijoituskurssillanikin painotan – aina kaksipiippuinen juttu sijoittajan kannalta. Jos kyse on pysyvästä ilmiöstä, tilanne on loistava parantaessaan kassavirtaa ja osingonmaksukykyä. Tilapäinen tai syklinen kannattavuuden kasvu on vaarallista, koska korkeat tulokset voivat notkahtaa rajustikin. Kasvava tuloskunto on yleensä hinnoiteltu täysin osakekurssiin, joten pudotuksesta saattaa tulla sen mukainen eli raju.

LMT:n kohdalla riski on ilmeinen. Sen liikevaihdon kasvu ei perustele nykyistä yhä kovaa hintaa, vaikka tuloskasvun perusteella kyseessä ei ehkä ole kallis osake. Mutta kannattavuus ei voi kasvaa loputtomiin, ja se voi todellakin notkahtaa. Siitä on esimerkkejä viimeiseltä kymmeneltä vuodeltakin tässä yhtiössä.

Hypen huipulla talvella – jolloin siis hypestä jatkuvasti varoitin – osakkeen hinta nousi jo 360 taalaan, kun markkinoilta lähti tapansa mukaan mopo käsistä. Tuolloin P/E pyöri toteutuneilla luvuilla jo 40 nurkilla, mikä on absurdi hinta yhtiölle, jonka liikevaihto on kasvanut kymmenessä vuodessa noin kaksikymmentä prosenttia. Mutta Wall Streetin vajotessa euforiaan kaikki näyttävät superkasvuosakkeilta.

Hypen puhjettua osake sukelsi jo alle 300, mutta tuli keskipitkässä korjausliikkeessä lähelle piikkiään, romahtaakseen taas ajoissa ennustamassani markkinapaniikissa takaisin 300 pintaan. LMT kuuluu siis samaan pitkään sarjaan osakkeita, jotka piikkasivat ylikuumentuneessa talvenvaihteessa, eivätkä piikkiä koskaan enää tavoittaneet, vaikka US-indeksit kävivät hetkellisesti ne syksyllä testaamassa. Kyllä tämäkin tapaus todistaa, että ylikuumentuneilla markkinoilla on turha lähteä ostoksille, vaikka jotkut osakkeet vielä ylös paahtaisivat.

Nykyhinnallakin reaalinen P/E on liki 30, joskin kuluvan vuoden eps tulee olemaan varmasti selvästi parempi kuin viime vuoden. Joka tapauksessa en pidä osaketta halpana liikevaihtokehityksen perspektiivistä. Osinkotuotto on kyllä ok, koska osinko on noussut jatkuvasti, ja näillä hinnoilla ensi vuoden oletettu osinkotuotto on kolmen prosentin luokkaa.

Tekniseltä kannalta tilanne on jokseenkin sama kuin aiempien Jukan osakkeiden ja yleensä ottaen indeksienkin kohdalla. Pitkä trendi on mielestäni selvästi alas, eivätkä pohjat siten vielä hetkeen käsissä. Viikkoindikaattorien perusteella odotan aika reipastakin pudotusta talven edetessä, vaikka lyhyt trendi alas lienee kohtapuoleen ohi. Päiväkohtaisten liikkeiden tulkitseminen on kuitenkin vaarallista nimenomaan teknisesti kokemattomalle sijoittajalle. Siinä tekee herkästi ne pahimmat virheet, kun laskumarkkinan keskellä loikkaa mukaan nopeaan korjausliikkeeseen ylös olettaen pohjien jääneen taakse. Olen itsekin siitä aikanaan oppirahat maksanut.

LMT ei viime laskumarkkinassa juurikaan pudonnut, mutta osake oli toisaalta tuon markkinasyklin huipulla paljon maltillisemmin hinnoiteltu kuin nyt. 2015 osake maksoi piikissään 200 taalaa, kun eps oli edelliseltä ja kuluvalta vuodeltakin päälle 11 taalaa. Laskumarkkinan pohjassa osake putosi vain 185 taalaan eli lähes kosmeettisesti, alle 10 prosenttia.

Siihen nähden pudotus on jo nyt prosentuaalisesti kovempi, liki 20. Mutta en silti pidä osaketta järin halpana fundamenttien puolesta, siitäkään huolimatta, että yhtiö teki vahvan osarin ja ohjeistaa kovaa tulosta tälle vuodelle, 17,50 taalaa, ja näkee tulevaisuuden myönteisenä. Noin kova tuloskasvu ei historian perusteella kestä, ja siten tulkitsevat nyt asiaa markkinatkin, koska vahva osari ei kurssia saanut lentoon. 

Teknisen analyytikon kannalta tilanne on herkullinen. Yhtiö itse hehkuttaa näkymiään, mutta minun TA:ni mukaan lasku jatkuu.

Historialliselta kannalta näin korkeasti hinnoitellun osakkeen pudotus voikin olla yllättävän reipas, etenkin kun olemme pitkästä aikaa siirtyneet inflaation aikakauteen. Se rassaa kaikkien kannattavuutta, ja LMT:n kohdalla muutaman prosentin heitto kannattavuudessa pudottaisi tulosta selvästi. Ja se varmasti rassaisi osakekurssia USA:n korkeiden korkojen oloissa.

Joten odotan ehdottomasti Jukan tavoitehinnan täyttyvän - toisaalta en usko pohjien jäävän siihen. Yhtiön tuloksia en ennustele, sen jätän sen alan analyytikoille, mutta kuten Jukka itse totesi aivan oikein, tulosennusteet ovat vessapaperia suhdanteen kääntyessä. Ja TA:n perusteella LMT:n ennusteet tulevat putoamaan osakekurssin mukana.

Palaan asiaan tämänkin yhtiön kohdalla tuonnempana eli jatkan seurantaa. Tässä vaiheessa kuitenkin jo ennustan, että keskipitkä trendi alas jatkuu, ja trendi-indikaattorien perusteella vauhti voi olla jossain kohtaa aika reipas. Paukutan kyllä erityisen kovaa henkseleitä, jos arvio pitää kutinsa, koska yhtiön oma ennuste viittaa ihan muuhun. Tällaisen TA-analyysin tekeminen vaatii siten aika kovaa kanttiakin. 

Kommentit

Comment: 

ei tullut ostettua vaikka kävi 5c päässä targetista. Huomasin vasta jälkikäteen sen käyneen noin lähellä targettia. Olen kuitenkin vähän kahden vaiheilla KONEen suhteen, koska

a) en ole oikein kiinnostunut suomi osakkeista pitkälti osinkovero-optimoinnin takia

b) en ole oikein varma enää onko 38€ järkevä hinta. marginaalit ja kassavirta ovat heikkenemään päin ja ehkä 35€ voisi olla järkevämpi hinta nykytuloskunnolla. 38€ vain silloin jos päästään vanhoihin marginaaleihin.

LMT:n tapauksessa kasvu on viimeisen 10v aikana muodostunut seuraavista komponenteista:

1) lv kasvu: 2.4% p.a.

2) osakkeiden takaisinosto: 3.4% p.a.

3) verojen pienentyminen 32%->21%: 1.5% p.a.

Eli sellaiset 7.5% p.a. Tuo näyttää minusta aika kestävältä, koska lv kasvaa aika lailla inflaation kanssa, P/FCF on LMT:n osalta historiallisesti ollut 15 paikkeilla ja puolet FCF:stä jää omien osakkeiden ostoihin ja verotaso on nyt aika lailla fixattu kunnes poliitikot sen taas muuttavat (mutta tuo on sama kaikille). Ongelmaksi LMT:n tapauksessa muodostuu FAS/CAS pension tulot. Eli ovatko ne kestävällä tasolla? Esim. 2015 ne olivat +500m $ ja 2019 +1500m $. Tämä selittää sen, miksi historiallisesti LMT:n arvostustaso on ollut niin edullinen (eli markkinat eivät pidä tuota oikeana tulona). Ilman FAC/CAS impaktia tulos vuodelle 2019 olisi ~27% pienempi kuin yhtiö ennustaa (19.5$). Tämän takia olen hieman ruvennut miettimään onko 290$ järkevä hinta. Osinkotuotto on kyllä kova ja antaa tukea, mutta antavatko fundat?

Comment: 

on taas eri asia. Tälle vuodelle lv tulee olevaan ~32.8B $. Historiallisesti FCF on ollut erittäin tasainen ja FCF/lv mediaani ollut 15.4% viimeisen 15v aikana. Nyt jos katsotaan, että veroprosentti laskee 3M:llä 28%:sta 21%:iin, niin kestävä FCF/lv taso olisi 15.4%*79/72=16.9%. Tuosta saadaan normalisoitu FCF taso 32.8B $ * 0.169=5.5B $. Tuosta saadaan FCF/per osake 5.5B $ / 0.595B=9.3$. Viimeisen 15v aikana mediaani P/FCF on ollut 19.4, eli 9.3$ * 19.4=180$ on omasta mielestäni järvevä hinta osakkeesta. 3M:n tapauksessa tämä on helppoa arvioida, koska marginaalit ja kasvukomponentti ovat pysyneet identtisenä kahden vuosikymmenen ajan.

Comment: 

Palaan asiaan vars. jutussa. Koneen kohdalla ymmärrän laskelmat, yhtiö on sen verran tuttu.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.