Jukan osakelistan tekninen analyysi jatkuu: Kone

Atlas Copco, jota Jukan kanssa kyttäsimme viime viikolla kuin metsämiehet hirvikiväärit sojossa, täytti ennusteeni eli sain ensimmäisen rastini. Sanoin osakkeen olevan keskipitkässä laskutrendissä, joka hyvin luultavasti puhkaisee ennen pitkää Jukan tavoitehinnan. Osarin oltua sijoittajille pettymys ilmeisesti pehmeän ohjeistuksen takia kurssi sukelsi hetkessä reilusti alle Jukan tavoitehinnan 205 kruunua. Alin noteeraus alitti selvästi 190 kruunua.

https://www.tradingview.com/symbols/OMXSTO-ATCO_B/

Lasku ei mielestäni ole ohi vielä aikoihin, ja puhun ainakin keskipitkästä trendistä, jonka mukana odotan osakkeen nakuttelevan alaspäin jonnekin vuodenvaihteen tienoille. Atlaksen edellinen laskumarkkina kesti muun markkinan kyljessä vajaan vuoden. Samaa luokkaa kestäessään pohjat ovat jossain vuodenvaihteen tienoilla tai vähän jälkeen. Tekniset indikaattorit lähtivät laskuun osakkeella 2018 alussa, vaikka kurssi reagoikin voimakkaasti vasta kuukausia myöhemmin.

Täsmennän arviotani säännöllisesti tarpeen mukaan, kun nyt osakkeen seurantaan otin markkinointimielessä, ja miksei omankin oston takia. Näyttää muuten vahvasti siltä, että laskumarkkinan toteutuessa kyseisellä tavalla analysoin sen pohjia jo omalla sivustollani, niin hyvin hankkeeni nyt etenee.

Kone on Jukan listan ainoa suomalainen yhtiö. Toisin kuin edelliset perattavat, Kone on yhden kaksiosaisen tuotteen varassa: hissien ja niiden huoltamisen. Ala on lähtökohtaisesti syklinen, koska hissikauppa kytkeuytyy tiukasti rakentamisen suhdanteisiin, joskin huolto on suhdannevapaata.

Taustaan nähden Kone on pärjännyt ällistyttävän hyvin kaikissa suhdanteissa, mikä johtunee paljolti sen globaalista asiakaskunnasta. Kun jossain menee huonommin, toisaalla taas vähän paremmin. Koneen luvut puuskuttavat eteenpäin tasaisen varmasti kuin Pohjanmaan juna niin liikevaihdon kuin kannattavuuden osalta.

Finanssikriisiäkään yhtiössä tuskin huomattiin kuin lehdistä lukemalla ja televisio avaamalla. Kun muu maailma ulvoi kauhusta, Kiina elvytti ja Kone porskutti kuten ennenkin. Kone on ollut vuosia Helsingin pörssin kiintotähti ja omistajiensa lempiosakkeita – niin minunkin.

http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=KNYJF

Konetta on pidetty kalliina osakkeena niin kauan kuin muistan. Tietyillä mittareilla väite on perusteltu. P/E ja P/B -luvuilla mitattuna Kone on selvästi keskivertoteollisuusosakkeen yläpuolella, ja se pätee erityisesti viime vuosien hidastuneisiin kasvulukuihin nähden. Osakkeita voi kuitenkin hinnoitella monin perustein, ja kuten sijoituskursseillani korostan, osinkotuotto on osinkosijoittajan näkökulmasta paras mittari.

Ja sen luupissa Kone ei ole kallis osake. Osakkeen nykyhinnalla osinkotuotoksi muodostuu neljä prosenttia, mikä on jo tuhti luku ottaen huomioon yhtiön monet vahvuudet. Hidastumisesta huolimatta se edelleen kasvaa, kannattaa ja pärjää kaikilla markkinoillaan. Korkea osinko suhteessa korkeahkoon P/E-lukuun – se on n 23 viime viikkojen sukelluksen jälkeenkin – tarkoittaa yhtiön jakavan tuloksestaan ison osan osinkona. Omistajan kannalta se on ihanteellinen tilanne, jos yhtiö ei tee sitä syömällä kuormasta eli pihtaamalla tuottavista investoinneista.

Koneessa siitä ei ole merkkiä. Teollisuusyhtiöksi sen pääomatarpeet ovat huomattavan kevyet, eli tuotantoa voi uudistaa ja kehittää ilman raskaita panostuksia. Korkean kannattavuuden kanssa se on johtanut korkeaan P/B-lukuun ja mahdollistanut omistajia hellivän osinkopolitiikkan ja -historian, jollaisella harva suomalainen yhtiö voi revastella. 

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/nyckeltal.html?identifier=29981&marketplace=24&inhibitTrade=1

https://www.kauppalehti.fi/porssi/osinkohistoria/3393

Olen tehnyt aikoinaan päivä- ja muuta trendikauppaa Koneen osakkeella pitkät ajat, ja joskus saatan sitä edelleen myydä ja ostaa paikan tullen, vaikka enimmäkseen vain holdaan osakkeita, Konettakin. Tunnen osakkeen siten pitkältä ajalta ja monelta kantilta.

Vakauteensa nähden Koneen osakekurssi kuitenkin loikkii absurdisti, aivan kuin se olisi tavallinen syklinen aaltojen pohjalta harjalle ja takaisin seilaava teollisuusyhtiö. Se liikkuu pääpiirteissään indeksien mukana useimpien yhtiöiden tapaan, mutta tietyt ominaispiirteensä sen liikkeillä on.

https://in.tradingview.com/symbols/OMXHEX-KNEBV/

Voimakkaimpien kasvun vuosina Koneen kurssi paahtoi ylös tukka putkella. Finanssikriisin pohjasta laskumarkkinan alkuun 2015 keväällä kurssi riehui 8 eurosta päälle 40. Se siis yli viisinkertaistui kuudessa vuodessa. Sen jälkeen tahti on oleellisesti tasaantunut. Laskumarkkinan pohjassa 2016 taitteessa Konetta sai jopa alle 30 euron, ja parina viime vuonna kurssi on sahannut laveassa markkinahaarukassa, jonka reunat ovat 40 ja 48 euron nurkilla.

Kuukausi sitten alkaneen markkinapaniikin aikana kurssi on taas kerran sukeltanut nopeasti markkinahaarukan alalaitaan. Perjantain päätöskurssi oli rapian alle 41 euroa, kun Jukan tavoitehinta on 38 euroa, ei siis kaukana enää. Keskipitkä laskeva trendi ei kuitenkaan enää kauaa jatkune, joten tiukaksi voi vetää Jukan tavoitehinnan saavuttaminen, vaikken sitä mahdottomana pidä. Neljäkymppiä on myös ollut varsin kova suojataso Koneelle, eli sen alle se ei ole hevin mennyt.

Jukan tavoitehinnassa Kone on ollut viimeksi keväällä 2016, joten tavoite on haastava näin laadukkaan yhtiön kohdalla. Mahdottomana en sitä silti pidä, koska Koneen pitkät indikaattorit ovat olleet joitakin vuosia laskussa johtuen heikentyneestä kurssikehityksestä, jonka takana taas on yhtiön kasvun hiipuminen joskaan ei loppuminen.

Kuten aiemmin Jukalle jo sanoin, Kone on tavannut kiskaista pohjansa joko syksyllä tai keväällä, jolloin pohjaavat myös kuukausioskillaattorit. Kurssien sukelluksesta huolimatta kuukausioskillaattorit eivät kuitenkaan ole vielä pohjassa, itse asiassa lähelläkään. Joten historian ja TA:n perusteella odotan, että ellei sukellus nyt jatku yleisen markkinapaniikin yltyessä – mitä en varmasti sulje mahdollisuutena pois – aivan lähiviikkoina, tavoitehinta voi jäädä rapian verran tavoittamatta.

Todellinen iskupaikka olisikin sitten vasta keväällä, Koneen normaalina pohjausaikana. Jos tavoitehinta ei puhkea silloin, niin sitten tuskin koskaan – ellei yhtiö ala taantua ja pakota ostosuunniltelmaa uuden arvion kohteeksi.

Tässä kohtaa arvio on, että paras ostopaikka on vasta keväällä. Ja se kyllä viittaa laskumarkkinan yleensä ottaen jatkuvan niille nurkille, sillä Kone harvoin kulkee rajusti indeksin kanssa vastavirtaan kumpaankaan suuntaan. Jos Kone rymistelee alas, tekevät niin useimmat osakkeet, kuten yhä meneillään olevassa myyntipaniikissa – jonka siis ennustin hyvissä ajoin, ja pidin pääni somekuseskelijoiden urean löyhkässä.

Jatkan seurantaa. Pysykää kanavalla, jos haluatte valtavirrasta poikkevaa sijoitusosaamista.

Kommentit

Comment: 

"Kone on yhden kaksiosaisen tuotteen varassa: hissien ja niiden huoltamisen."

Kone tekee liukuportaita, minkä lisäksi mainetta tuovat pilvenpiirtäjien hissit ovat erilaista teknologiaa kuin tavalliset kerrostalohissit.

Comment: 

Peruskuvio on silti sama.

Comment: 

erittäin mielenkiintoisia aikoja! toivottavasti lasku jatkuu markkinoilla.

Comment: 

Mutta Koneen kanssa joutunet odottamaan kevääseen, jos tuo tavoitehinta on toteutuakseen. Tuo 40 e on ollut aika kova suojataso, eikä ihme tuolla osingolla jo, joten en oikein usko että menee tässä kp-trendissä ainakaan puhki, nyt alkaisi olla taas jonkun viikon nousun aika.

Comment: 

40 meni puhki ihmeen kevyesti, saattaapa jopa 38 olla haarukassa, vaikka on sinne vielä matkaa. Mutta kuten olen sanonut, markkinapaniikkien voima yllättää jokseenkin aina kaikki, jopa niitä odottaneet. 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Tulos ei ollut ihan odotusten mukainen ja kurssi on päivän aikana noussut alun pohjasta 12,75.

Comment: 

Olen sijoutuskurssillani käyttänyt Wärtsilää esimerkkinä markkinoiden onnettomasta hinnoittelukyvystä. Yhtiö, joka ei ole kasvanut merkittävästi vuosiin miltään osin, maksoi kurssihuipulla P/E 30 aika tarkkaan, siis hurjan kasvuosakkeen hinnan. Viimeaikaisella varsin tasaisella tuloskehityksellä, ja ottaen huomioon jonkun asteen syklisyyden, P/E:n pitäisi olla aika lailla normitasoa eli jossain 15-17 nurkilla. Se antaisi osakkeen fair value - hinnaksi jotain kympin nurkille tai vähän päälle. Nyt P/E on yhä päälle 20.

Markkinoiden tehokkuus hinnoittelukyvyn osalta on todella ylimainostettua. Ja se selittää paljolti kurssien rajut liikkeet myös indeksitasolla. 

Comment: 

Bongasin Ruotsista uutisen, että analyytikot laskevat Wärren tavoitehintoja - kaskas, ajoissapa ovat. Ja ovat silti minusta yhä osittain aivan utopistisia:

https://www.di.se/live/sankta-riktkurser-for-sandvik-och-wartsila/

Nordea armeliaasti pudottaa tavoitehinnan 20 eurosta peräti 19! Millähän aikavälillä tuo olisi mielekäs hinta? Vuoteen 2025 mennessä?

Tästä syystä en analyytikkojen arvioille anna yleensä pennin arvoa. Heidän ylioptimisminsa on yleensä ottaen massiivista, ja tavoitehinnat hyödyttömiä aktiivisen sijoittamisen kannalta. Näihin valtaosa sijoittajista kuitenkin luottaa. 

Comment: 

Premarketin mukaan osake tulee alle 190 taalaa, osaria en ole vielä ehtinyt vilkaista mutta pettymys on. Vaan ei yllätys, siis minulle TA:n perusteella.

Comment: 

kävi 184$. Itse on kuitenkaan ostanut vielä kahdesta syystä:

a) ahneus iski jokin aika sitten ja salkusta löytyy MMM Nov 02 200 Put lyhyeksimyytynä.

b) tulos oli heikohko ja ohjeistus todella heikko; ~5% laskivat 2018 tulosodotusta. Vaikka Q3 oli hyvä verrattuna viime vuoteen niin Q4:sta odotetaan siis todella heikkoa.

Summa summarum, laskin targetin 190$ -> 180$. Riippuen tietenkin minkälaista tappiota toi putti tekee.

Tällä hetkellä Rockwell Automation kolkuttelee todella lähellä targettia: 150$. Toisaalta ROK on todella syklinen osake ja en yhtään ihmettelisi vaikka mentäisiin reilusti tuon alle, jopa 130$ tasolle. Esim. eurokriisin aikaan tuli alas melkein 50%.

Comment: 

tapauksessa muuten nähtiin taas kerran, että ennusteille ei kannata antaa suurta painoa. Vuoden alusta ennusteita rukattu alas varmaan jo 8%.

Comment: 

Perkaan aihetta tuonnempana, mutta tosiaan ennusteisiin en luota markkinataitteissa varsinkaan, ne pannaan romukoppaan hetkessä.

3M tuskin on kurssinsa pohjassa, mutta palaan tosiaan asiaan laajemmin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.