Jos sijoittaja kaipaa virheliikkeitä, kannattaa lukea valtamediaa

Olen irvaillut valtavirran talousmediaa niin paljon, että osa lukijoista pitää sitä loukkaavana ja omahyväisenä itsekehuna. Mutta kyllä sille on vahvat perusteensa, muutkin kuin minun persoonallisuushäiriöni. Tuore tapaus on Helsingin Sanomien sijoittamista käsittelevä artikkeli otsikolla ”Karhumarkkina” uhkaa pörssejä ensi kertaa kymmeneen vuoteen – Miksi sitä pelätään?” Se on tyypillinen valtamedian sijoittamisjuttu, eli siitä on sijoittajalle lähinnä haittaa, jos sen perusteella jotain aikoo tehdä.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005946987.html

Hesari ei ole varsinainen talousmedia, mutta maan valtalehtenä siltä sopinee odottaa asiantuntemusta mistä tahansa aiheesta, johon se katsoo asiakseen tarttua. Toimittajan heikko asiantuntemus kuitenkin paistaa kauas, joskaan lainkaan tavatonta se ei ole sijoittamisjournalismissa. Juttu levittääkin valtamedialle tyypillisiä virhekäsityksiä.

Jo otsikko on antaa väärän kuvan tilanteesta. Kun pörssit ovat sukeltaneet 20% huipustaan, karhumarkkina ei uhkaa vaan on jo toteutunut. Sodan uhkasta puhutaan sotaa mahdollisesti edeltävässä tilanteessa, ei sen jo riehuessa täyttä päätä. Uhkasta on puhuttava silloin, kun jokin tapahtuma on oletettavasti edessä – kuten vaikka itse tein jo vuosi sitten tämän rytinän kohtalaisen tarkkaan ennustaessani, ja tuolloin lähinnä pilkkaa niskaani saaden.

Tuolloin ette tietenkään kuulleet karhumarkkinan uhkasta vielä risaustakaan valtamediasta. Se herää vasta sitten, kun kaikki on sijoittajan kannalta jo aivan myöhäistä. Eikä ihme, koska kyse on kovan ammattitaidon vaativasta lajista, jota ei joka nurkasta löydy. Mutta se sijoittavan lukijan pitäisi ymmärtää. Valitettavan moni ei ymmärrä. Valtamediaan luotetaan.

Koska karhumarkkinoiden keskimääräinen mitta on n. 30% huipusta pohjaan, puhtaasti tilastollisessa mielessäkään ei kannata enää puhua kummoisesta uhkasta. Jos kurssien lasku kauhistuttaa, kuurista on jo iso osa takana tilastollisin perustein. Tätä ei jutussa mainita – koska toimittaja ei sitä selvästi tiedä, eikä ole älynnyt selvittää.

Laskumarkkinan keskimääräinen kesto, noin vuosi, on jutussa kyllä mainittu. Samassa ei ole kuitenkaan tuotu esiin, että kyseinen vuosi laskua on jo takana useilla markkinoilla, kuten valtaosassa Euroopan keskeisiä indeksejä. Jutusta saa kuvan, että pudotus alkoi vasta äsken. Toimittaja ei itse seuraa markkinoita tai tekee sen huonosti, koska tuo tieto on oleellinen osa tilannearviota.

Jutun pahin asiavirhe on valtamediassa toistuvasti vatkutettu väite kymmenen vuoden nousumarkkinasta alkaen finanssikriisin pohjasta 2009. Olen tuhat kertaa osoittanut väitteen vääräksi, mutta koska tämäkään toimittaja ei ole selvästikään seurannut hyvää talousmediaa (eli Piksua), jatkaa hän tämän perättömyyden toistamista.

Olemme nyt kolmannessa laskumarkkinassa sitten 2009. Kolmannessa. Kolmannessa. Kolmannessa! Se ei kylläkään ole toteutunut joka kerta täysimääräisesti kaikissa indekseissä, mutta useimmissa, myös mm. Yhdysvaltojen suurimmassa indeksissä Russell 3000:ssa.

https://www.tradingview.com/symbols/RUSSELL-RUA/

Laskumarkkinan raja on 20%, ja kyseinen pudotusten mitta aukeaa kyllä aika vähällä vaivalla kurssigrafiikkaan tutustuvalle amatöörillekin. Ja jos pudotus jossain indeksissä on jäänyt rahtusen tuon rajan alle, sekin kannattaisi mainita väärän kuvan välttämiseksi.

Mistä tämä jatkuvasti jankutettu perätön väite kertoo? Keksin vain kaksi syytä.

1. Valtamedia tuntee niin kehnosti markkinat ja niissä käytetyn teknisen termistön. Samoin tekevät heidän haastattelemansa niin sanotut asiantuntijat.

2. Totuutta vääristelemällä saa kivasti sensaationkäryisen jutun: kymmenen vuoden nousun jälkeen uhkaa lopulta karhumarkkina! Vapise! Pakene kun vielä voit!

En tiedä, kumpi syistä olisi pahempi, mutta jälkimmäinen ainakin on kovin tyypillinen tämän päivän klikkausjournalismille. Tavoitteena on haalia mahdollisimman paljon satunnaisia lukijoita, jotta mainostajille saa näyttää komeaa tilastoa. Se, että tuollaisella jutulla on oikealle sijoittajalle korkeintaan haittaa, ja etenkin kokemattomalle sijoittajalle, ei vaivaa.

Tällaiset laskusuhdanteelle ominaiset valtamedian jutut ovat kuitenkin yksi keskeinen syy siihen, että kokemattomat sijoittajat menettävät malttinsa ja lähtevät mukaan paniikkeihin – ja katuvat sitä aikanaan katkerasti. Sanonkin aina painokkaasti sijoituskursseillani, että älkää lukeko valtamediaa, jos aiotte sijoittaa ja olette vielä kokemattomia.

Tätä juuri tarkoitan. Ja osaltaan sen takia perustan oman sijoittajasivustoni Markkinahaukan.

 

Kommentit

Comment: 

Tyypillisiä niskakarvoja nostattavia lausuntoja:"helpon tuoton aika on ohi" , "osakepoiminta tulee tärkeäksi " , " markkinat säikähtivät (sitä tai tätä) ". Jne...

Comment: 

Tavoitteena on herättää mielenkiinto vaikka sitten kuinka haitallisella tavalla. 

Comment: 

/huumori päälle

Ehkä toimittaja katsoo TP-trendiä, eli tosi pitkää trendiä. Itse tutkin enimmäkseen JP-trendiä, eli jäätävän pitkää trendiä. Sen mukaan S&P 500 pohjasi huhtikuun lopussa 1877, ja tuon pohjan alle ei ole menty. Olemme siis edelleen nousumarkkinassa!

/huumori pois

Jotkut varmaan ankkuroivat tarkastelun lähtöpisteen finanssikriisin, koska se oli niin iso taloudellinen jytky. Sieltä katsottuna markkina näyttää yhtenäiseltä nousumarkkinalta. On sitten asia erikseen, että onko 10 vuotta mielekäs tarkastelujakso. Mielestäni sinun esittelemäsi lyhyt, keskipitkä ja pitkä trendijakso ovat käytännön näkökulmasta hyödyllisiä. Jäisi kyllä sijoitukset tekemättä, jos vain odottelisi S&P 500:n laskemista huhtikuun 1877 lukemiin (indeksin pisteluku tuolloin 2,71).

 

Comment: 

Kiitos, Tonttu, se on juuri näin - finanssikriisin ja teknokuplan mittaisia pudotuksia ei kannata ihan joka nurkkaan odottaa. Tuo on hyvä vitsi että 1877 pohjat on vieläkin kokeilematta.

Ja joka tapauksessa kun kerran teknistä sanastoa käytetään niin pitäisi sitten hallita se. Laskumarkkinan mitta on 20%, se on termin määritelmä. Jos muita tulkintoja sille antaa niin pitäisi perustella se, kun kyse on vakiintuneesta käsitteestä pörssikielessä. Mutta kuten olen sanonut, näitä käsitteitä hutkitaan miten sattuu ns ammattilaistenkin suussa. Ja toimittajat toistavat ne surutta, vaikka faktan tarkistaminen on oleellinen osa ammattia.

Comment: 

talousjournalismin taso on todella säälittävää. Itse en viitsi maksaa centtiäkään Kauppalehden, Arvopaperin, Talouselämän tai Taloussanomien roskajournalismista.

Taloussanomien Jan Hurri on yksi niitä harvoja hyviä talousjournalisteja. Ironista on se, että hän on palkittu sellainen mutta ulkomailla hänen artikkeliensa taso olisi keskitasoa vain hiukan parempi.

P.S. Olen kyllä hiukan huomannut, että monen kokemattoman tuulipuvun sijoitusinto on alkanut hieman uupumaan. Shareville on tähän aika hyvä mittari. NuoretOS:n sometilikin on ollut yllättävän hiljainen...

Comment: 

Sijoittamisen suuria viisauksia on aina sopivassa ajankohdassa eli rauhallissessa nousumarkkinassa, että kannattaa ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Se on sinänsä totta, jos haluaa spekuloida, mutta näiden sukellusten aikana kukaan ei kiljukaan sitten alennusmyyntiä vaan paniikkia ja helvettiä. Mutta alennusmyynti tarkoittaa pörssiromahdusta ja senmukaisia tunnelmia. Muita alennusmyyntejä ei pörssissä ole. 

Comment: 

Haiskahtaa persumeiningiltä valtamediamollauksineen. Heikillä kuitenkin oma lehmä ojassa, kun markkinoi omaa palveluaan samalla.

Comment: 

"muutkin kuin minun persoonallisuushäiriöni"

Comment: 

Myönsi sentään persoonallisuushäiriön

 

juu olen rehellinen ihminen ja osaan katsoa peiliin

Comment: 

Kieltämättä on lehmä näkyvissä. Mutta ei se pointtia muuta.

Minulla on muuten aika lailla tietysti omaa kokemusta aiheesta. Hain muun muassa kymmenkunta vuotta sitten vakiotaloustoimittajaksi, kun näin laskusuhdanteen tulevan ja ounastelin itsellekin ammatillisesti kovia aikoja. Prosessia hoitanut ison toimituksen päällikkö hermostui kovasti, kun sanoin suhdanteen olevan heikentymässä. Hän kiivaili, että työmarkkinat imevät, on työvoimapula ja kaikesta muustakin kohta huutava pula, kun talous paahtaa niin lujaa, ja osakkeet rallattaa taivaassa, mitä helvettiä höpisen.

Juu, sanoin, ne ovat klassiset suhdannehuipun merkit. Ja siitä on yksi seuraus, josta oli jo merkkejä mm. pörsseissä. Ajankohta oli kesä 2007. Jäi työpaikka saamatta. Finanssikriisin kyllä saimme kaikki vähän sen jälkeen.

Comment: 

Olet Heikki hyvä toimittaja. Kolumnisi Aamulehdestä olivat aina lukemisen arvoisia. Näissäkin jutuissa on ideaa,markkinointimoodi vain hämää. Tulee mieleen käärmeöljykauppiaat.

Comment: 

Kovasti kiitoksia Imagine!

Pahoittelen markkinointimoodin päällekäyvyyttä mutta tässä raossa on pakko tehdä kaikkensa, ja kyllä minua todella ärsyttää se, että sijoittamisesta kirjoitetaan tuolla tavalla. Olen sijoituskursseilla tavannut jo satoja piensijoittajia ja sellaiseksi aikovia, ja heille tuollaiset jutut ovat myrkkyä. Eivät he osaa arvioida tilanteita kokeneen sijoittajan tavoin, olkoon oma lehmä ojassa. Niin se on noillakin medioilla, klikkauksia pitää saada, ja sen takia asiajournalismi ei ole suosiossa lievästi sanottuna. 

Ymmärrän jos tyylini ärsyttää enemmän tai vähemmän, mutta minä nyt todellakin ennustin tämän pudotuksen jo vuosi sitten, ja nyt katselen jo sen päättymista, ja alennusmyyntihän nyt jo monen osakkeen kohdalla on hirmuinen. Ja johtava lehtemme levittää väärää tietoa, niin saa sitä arvostella. Oma lehmä niilläkin on ojassa, klikkauksia pitää saada, ja sen takia journalistista tasoakin lasketaan surutta.

Muistutan siis, että karhumarkkina on todellakin tekninen termi, joka tarkoittaa kurssien laskua 20% tai yli huipusta laskettuna. Väite 10v nousumarkkinasta on ihan huuhaata. Mutta sitä jankataan lehdissä aina vain vuodesta toiseen, vaikka se ensimmäinenkin karhumarkkina oli jo 2011 - eli se 2009 nousumarkkina kesti kaksi vuotta - kuten ne yleensäkin kestävät, kuten aika lailla tälläkin kertaa. Jos pörssitoimittaja ei tuommoista tiedä niin on väärällä alalla, samoin hänen esimiehensä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.