Jokainen vuosi on mahdollisuus

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

 

Lapsilisät sijoitustilillä, tulevaisuus turvattu

Hyvää sijoittajaa naurattaa kaikkina aikoina

Taakse jäänyt vuosi oli kokonaisuudessaan indeksitasolla nousumarkkinaa, kuten vuosi sitten Piksussa odotin, joskin ounastelin indeksien laskun jatkuvan muutamia kuukausia toteutunutta pidemmälle. Nousumarkkinaksi vuodentakainen paniikki ja ankeat tunnelmat ennusteineen joka tapauksessa taittuivat. Tämä osa ennusteestani piti täsmälleen kutinsa.

Helsingin pörssi tosin koukkasi elokuussa vielä lähes vuodenvaihteen pohjille, mutta pysyen sen päällä. Monet sykliset yhtiöt kylläkin pohjasivat vasta tuolloin, monet selvästi vuodenvaihdetta alemmalla tasolla. 

Toisaalta monet sykliset olivat paahtaneet tuossa vaiheessa jo kauas kyseisistä lukemista. Saati epäsykliset.

Tämä on hyvä muistutus osakepoiminnnan ja indeksisijoittamisen erosta. Vaikka huomattava osa osakkeista liikkuu indeksien kyljessä, varsinkin keskipitkien trendien osalta, kullakin osakkeella ja yhtiöllä on oma dynamikkaansa.

Osakepoimija ei voi koskaan tuijottaa vain indekseihin. Osakkeet ja kauppojen ajoitus on haarukoitava yksilökohtaisesti.

Odotukset aina korkealla

Onnistuessaan osakepoiminta kepittää indeksisijoittamisen mennen tullen, vaikka tietyt sijoitusviisaat väittävät sitä mahdottomaksi.

Tästä syystä on – onneksi – mahdotonta povailla omien suositusten ja sijoitusten näkymiä vuodeksi tai pariksi indeksien ja yleistalouden kehityksen pohjalta. Ne ovat varmasti jossain määrin toisiinsa sidoksissa, mutta eivät elimellisesti.

Omissa kahdessa eri osakkeet sisältävässä mallisalkuissani ei viiden vuoden jaksoon mahdu käytännössä yhtään kunnollista laskuvuotta, kun tarkastelussa ovat kalenterivuodet.

Yleinen laskumarkkinavuosi 2018 on molemmissa heikko, yhteistuloksen jäädessä ehkä hitusen pakkaselle joulukuun kovan rysäyksen ansiosta. Paremmin pärjänneessä ei ole yhtään kokonaista miinusmerkkistä kalenterivuotta.

Eikä varsinkaan osinkojen osalta. Joiden oleellinen merkitys herkästi unohtuu.

Älä hermoile, pärjäät paremmin

Se kertoo ytimekkäästi, miksi suosittelen kärsivällisyyttä ja hermojen hallintaa kaikissa oloissa. Salkun markkina-arvon heilahdukset eivät ketään köyhdytä ilman omia virheitä.

Pudotukset eivät hyvässä salkussa kauan kestä, ja osingot juoksevat hyvistä yhtiöistä markkinakohinasta riippumatta.

Oikein hyvä salkku ei hetkahda laskumarkkinoistakaan

Laadukkaan, leveästi hajautetun osakesalkun kanssa ei tarvitse koskaan hermoilla. Se on pitkän sijoittajakokemuksen tärkeimpiä opetuksia.

Sijoittaja on yleensä itsensä pahin vihollinen. Hermoilu ja väärällä tavalla kanavoitu ahneus tuottavat suurimmat virheet puutteellisen tietopohjan ohella.

Pudotusten jälkeiset nousut ovat aina vauhdikkaita, kuten viime vuosi todisti – niin indekseissä  kuin mallisalkuissa. Jälkimmäisissä se oli vielä vinhempaa.

Tulevia liikkeitä turha vielä murehtia

Hyvien yhtiöiden ja riittävän onnistuneiden ostoajoitusten yhdistelmällä ei tarvitse suuremmin indeksejä murehtia. Indeksitason odotuksista kuitenkin sen verran, että nousumarkkinoiden tavallinen kesto on pari vuotta, jonkinlaisella heitolla molempiin suuntiin. Nousumarkkinan pitäisi siis yltää seuraavan talven nurkille tai ylikin.

Normaalin parin vuoden nousumarkkinan aikana kurssit kohoavat luokkaa 50 – 100 prosenttia. Se riippuu monestakin tekijästä: pohjan syvyydestä, talouskasvun voimasta, markkinoiden ylikuumentumisen asteesta nousun lopussa, itse kohteesta.

Vaikkapa Yhdysvaltojen SP500-indeksin, eurooppalaisen Euro Stoxx 50-indeksin, Helsingin OMX25-indeksin ja Tukholman OMX30-indeksin kesken on ollut aikamoisia eroja taakse jääneen vuosikymmenen nousumarkkinoissa. Liikkeet sinänsä ajoittuvat varsin tarkasti yhteen.

SP500:n pitkä vahva nousumarkkina 2011-2015 kesti lähes neljä vuotta ja nosti indeksiä aika tarkkaan sata prosenttia. Tukholman pörssi ylsi jokseenkin samoihin lukemiin hiukan lyhyemmäksi jääneessä nousumarkkinassa.

Helsingin pörssi ja Euro Stoxx 50 jäivät hiukan verrokeistaan. Niissäkin nousumarkkina taittui Tukholman tapaan Yhdysvaltoja hiukan aiemmin. Reunapörsseille se onkin tavallista.

Erot voivat olla suuria

2016 kevätalvesta alkanut nousumarkkina kesti Euro Stoxx 50:ssä alle kaksi vuotta ja tuotti vaivaisen 30 prosentin nousun pohjasta piikkiin. Tukholman indeksi tarjosi yhtä niukan nousun, Helsinki hiukan paremman. SP500 korjasi voiton hiukan päälle 50 prosentin kiskaisulla.

Jo nämä kahden peräkkäisen nousumarkkinan erot kertovat, kuinka vaikeaa on tehdä pitkän aikavälin ennusteita ja asettaa tavoitehintoja. Tämä nousumarkkina voi katketa ensi kesänä tai venyä yli kolmen vuoden mittaiseksi.

Teknisten indikaattorien perusteella pitkä nouseva trendi ei kyllä hetkeen taitu, keskipitkät trendit ovat toki aivan toinen asia.

Mutta ei näitä tosiaan kannata kauas eteenpäin ynnäillä – eikä ole tarvettakaan.

Markkinasyklit eivät ole kaksosia keskenään, kuten SP500 osaltaan todistaa

Erilaisten makroindikaattorien puntarointi on tässä yhteydessä mielestäni totaalisen hyödytöntä. Niiden pohjalta voi rakennella pätevän oloisia stooreja, joihin sijoittajat herkästi tarttuvat. Jälkeenpäin stoorien osumatarkkuus on tikanheittoa huppu silmillä.

Jokainen vuosi on kärsivälliselle sijoittajalle mahdollisuus

Sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Jyvät erotellaan akanoista riittävän pitkissä laskentajaksoissa. Hyvät yhtiöt ja sijoituskohteet eivät maailmasta koskaan lopu, olkoot ajat millaiset tahansa.

Suhtaudun erittäin luottavaisesti tulevaan vuosikymmeneen, mitä se tuoneekin – tuskinpa oleellisesti kummempaa kuin yleensä vuosikymmenet. Suhdanteet tulevat ja menevät, kriisit ravistelevat ajoittain taloutta ja markkinoita.

Se on sijoittajalle business as usual, arkista ruisleipää. Mutta siitä saavat kyllä tuhdin ravintonsa niin hyvät yhtiöt kuin niihin sijoittaneet. 

Jokainen vuosi on mahdollisuus talouden ja markkinoiden tilasta riippumatta. Laskukaudet tarjoavat parhaat ostopaikat, joiden hedelmät kypsyvät nousukaudella. 

Tästä syystä sijoittajalla ei huonoja aikoja olekaan. On vain hyviä, vähemmän hyviä tai huonoja ratkaisuja. 

Hyvää alkavaa vuotta ja vuosikymmentä!

Juttu on muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista.

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.